Miért lett "divat" manapság az igénytelen, gyatra helyesírás?
Most nem arról van szó, hogy "ezek a mai fiatalok" mert más generációnál is látok ilyeneket.
"ojan" "mijen" "hejes" "mien" "oan" "juk" "vanak" "wan" "wagyok" stb stb...
Főleg a ly = j-s hibák idegesítenek, meg aki w-t ír a v helyett. Ezeket nem csak olvasni szörnyű, de ránézésre is lerí az illetőről, hogy igénytelen, nem foglalkozik a helyesírással még a legelemibb szinten sem, de ők vannak vérig sértődve, ha valaki ki meri javítani.
Én is múltkor nem bírtam tovább, és kijavítottam valamelyik oldalon az egyik emberke "Mijen wagyok?" című mondatát, és nekiállt anyázni, meg fel volt háborodva, hogy én miért nem a kérdéssel foglalkozok, és biztos csak kötekedni akarok mert én biztos bunkó vagyok.
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem nagyon idegesít az efféle igénytelen, gyatra, nyelvet rondító írás, az, hogy valaki ilyen magas szinten tojik a helyesírásra.
Aztán jönnek az olyan kifogások, hogy "de telefonnal SMS-ben mennyivel egyszerűbb W-t írni V helyett"
Titeket nem idegesít? (mondom, nem csak 1 generációról van szó, láttam már 30 éves embert is "ijenezni".....)
Ha valakit zavar, és kijavítja (NEM bunkó stílusba) akkor miért kell felháborodni, és minősíthetetlenül beszólni és leanyázni a másikat?
Ez nem divat.Egyszerűen én sem értem hogy miért olyan fontos a helyesírás.Egy felnőtt ember is ejt hibákat a helyesírásában.Gimis koromban egyik tanárnak is szörnyű volt a helyesírása tanár létére.
Megérted amit leír nem?Akkor meg minek kötsz bele hogy hogyan írta le?
Keveset olvasnak az emberek. Az már nem menő, inkább ülnek a tv előtt és megnézik a vv-t, vagy a csillag születik (aztán meg hullik)-ot a "szakavatott" zsűrijével.
Ez a menő, nem a helyesírás.
Mert ez a divat mostanság. H miért azt én sem tudom. Én csak a "hogy" szót szoktam rövidíteni egy sima h betűvel.
De engem is ki tud néha borítani a v-w keverése. Bár az inkább idegesítő ha vki alapból nem tud írni, és feltesz pl ezen az oldalon egy kérdést, de meg sem értem h mit akar, mert össze vissza ír, se eleje se vége a mondanivalójának. Nem ismeri az írásjeleket, a ragozást stb... Ha meg szól az ember h tanuljon meg inkább helyesen írni és utána akarjon csak szexelni (mert általában a szex, szerelem témakörben bukkannak fel az ilyen gyopák), akkor fel van háborodva h hogyan merek ilyet írni neki, mert ő menő, nem kell tudnia helyesen írni... szánalom.
Ez is divat és "menő" sajnos, akárcsak a cigi, a túlzásba vitt alkohol, és a "h veszítsem el a szüzességem 13 évesen?" stílus.
Ennek az a lényege, hogy leegyszerűsítik a szöveg írását, esetleg így gyorsabb... (de maximum pár tized másodpercet spórol az illető :) ) Ez főleg az ilyen internetes társalgásokban nyilvánul meg, és valahol ez az egyszerűsítés már ilyen divattá alakul át. Ezt főleg a "w"-re értem. A 12-13 éves kislányok v helyett w-t írnak, mert ez olyan menő meg egyedi, pedig szerintem inkább közönséges és ostoba. Pedig én is csak 17 vagyok. Volt egy idő amikor én is írtam ilyeneket hogy ien, mien, oan... de most már hálisten leszoktam róla, szeretem rendesen kiírni a szavakat, így szebb és igényesebb is.
Ja és szeretem a Csillag születiket, nem cigizem és szűz vagyok ;)
Na, igen. Főleg igénytelenség. Nem értek azzal egyet, aki az sms-díjjal magyarázza. Olyan ember vagyok, aki az sms-eit is a magyar helyesírás szabályai szerint írja. Bizony, vesszővel, "hogy"-gyal és ahol kell nagybetűvel.
Tudom, konzervatív a hozzáállásom.
Azoknak, akik e mellett az elamerikanizálódott divathóbort mellett vannak, egy kérdés: akkor felesleges az iskolában nyelvtant tanítani?
Nem tudom pontosan, ki mondta, de: Nyelvében él a nemzet.
A beszélt, írott nyelv folyamatosan változik, és ez jó. De, hogy rövidítésekkel kerékbe törik, már elszomorító.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!