Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nektek nincs ijesztő tehetetle...

Nektek nincs ijesztő tehetetlenség-érzésetek, ha visszagondoltok az internet előtti időkre?

Figyelt kérdés

Tehát az internet nélkül mennyivel bonyolultabb lenne minden, mosoda vagy bulihely keresésétől a felsőoktatásig, távoli ismerősökkel való kapcsolattartástól a vonatjegy-vásárlásig. Nekem rendesen összeszorul a torkom, ha arra gondolok, milyen lenne, ha mindezek nélkül kellett volna leélnem az életem nagyrészét.

19/f

2012. ápr. 7. 15:39
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
58%
az ilyen kérdésre mindig jön egy rakás "jaaaj, a net miatt nincsenek igazi barátságok"... nekem speciel a net nélkül nem lennének, mert élőben nehezen nyílok meg, ha viszont neten megismerek valakit, akkor élőben már rögtön megy minden haverkodás meg ökörködés vele. szóval igen, én elveszett lennék net nélkül, nem lenne melóm se, sokkal kevesebb barátom lenne, ja és pasit is könnyebb neten találni :) és 75-ben születtem, szóval nem ezzel nőttem fel.
2012. ápr. 7. 23:31
 12/20 anonim ***** válasza:

"Nektek nincs ijesztő tehetetlenség-érzésetek, ha visszagondoltok az internet előtti időkre?"

Nincs. Annyi van, hogy időnként felhasználok olyan könyveket, amiket itt az országban nem tudtam volna elolvasni, tehát az internet nélkül ez nem sikerült volna. De ha nagyon fontos lett volna, akkor 1990-ben vagy 1980-ban is meg lehetett volna oldani, csak némi plusz szervezéssel egy ilyen ritka könyv beszerzését. Internet hiányában annyi történne, hogy bizonyos dolgokért el kellene menni könyvtárba, és ott olyan rendeléseket feladni, amiket nem tudnak rögtön teljesíteni. De hosszú távon ennek a hátránya minimális. Ugyanis pl. egy könyvtárban ülve az ember jobban tud koncentrálni. Nem 50, hanem 5-10 cikket dolgoz fel egy adott tanulmányhoz, de alaposan, és közben nem tereli el semmi a figyelmét. Tehát a tudományos munka könnyebb lett az internettel, de nem döntő mértékben.

"mosoda vagy bulihely keresésétől a felsőoktatásig, távoli ismerősökkel való kapcsolattartástól a vonatjegy-vásárlásig"

Ne viccelődjünk már. Mindezeket egy kicsivel se tette könnyebbé az internet, sőt, néha nehezítette. Láthatóan nem igazán tudod, mire való VALÓJÁBAN az internet, de majd egyetemen rájössz.

" Nekem rendesen összeszorul a torkom, ha arra gondolok, milyen lenne, ha mindezek nélkül kellett volna leélnem az életem nagyrészét."

Én éltem eleget az internet előtti világban, és pl. akkoriban leveleztem sok emberrel. Azok a levelek most is megvannak, és sokkal átgondoltabbak, szellemesebbek, mint egy email. Mert amikor egy hét egy levélváltás, akkor nem kapkodja el az ember, hogy mit ír.

Az egész "internet előtti világra" az volt jellemző, hogy kicsit többet kellett előre gondolkodni, de mivel nem volt annyi zavaró tényező, ami elvonja a figyelmet, ezért összességében az emberek számára ez nem volt nettó időveszteség. Az élet kb. olyan volt, mint most. Néhány aprósággal voltunk szegényebbek, pl. most sokkal egyszerűbb előkeríteni egy XVII. századi könyvet vagy a tegnapi kolumbiai újságokat, mint régen. De az emberek 99%-a ezeket a lehetőségeket úgysem használja ki. Az emberek 99%-a telefon, könyvtár és tévé helyett használja az internetet, márpedig ezek léteztek 30 éve is.

2012. ápr. 8. 04:43
 13/20 anonim ***** válasza:

22:49

Látom, vágod a témát így 19 évesen.

2012. ápr. 8. 04:45
 14/20 anonim ***** válasza:

16:17

"Tudod, ezerszer egyszerűbb és olcsóbb egy Budapest-München vonatjegyet interneten megvenni, mint elmenni az undorító Keletibe és kivárni a sorod."

Mondjuk 1991-ben Münchenbe utazol. 1,5 órát sorban állsz a jegypénztárhoz. Ha nagyon türelmetlen vagy, közben olvasol, mert könyv már akkor is létezett.

2012-ben megveszed a jegyet a neten 10 perc alatt. Ugyanazon a héten összesen 2, az év során meg mondjuk 100 órát cseszel el azzal, hogy "mindjárt megyek, csak még megnézem az emailjeimet" és "csak pár percre felmegyek a facebookra, hogy megnézzem, bejelöltek-e".

De ez a részemről idealizált kép. Van, aki nem heti, hanem napi 2 órát szúr el facebookozással, blogolással, fórumozással és más olyan dolgokkal, amiknek semmi tartós nyoma nem marad, nem nyújtanak különösebb örömöt, nem fejlesztenek semmilyen készséget stb. Ők jobban jártak volna, ha pár évtizeddel korábban születnek, és ezt az időt akár olvasással töltenék, akár a kertben, akár társaságban.

Az internet, bár azért találták ki, hogy időt nyerjünk vele, a legtöbb embernek nyeli az idejét.

2012. ápr. 8. 04:52
 15/20 anonim ***** válasza:

"az, hogy ez a hivatalokban megnehezítette az ügyintézést, a magyar bürokrácia töketlensége."

Szerinted csak Magyarországon nehezítette meg? :))))) NEM!

2012. ápr. 8. 07:13
 16/20 anonim ***** válasza:
mi a baj a fórumozással? 100szor többet tanultam egy bizonyos témában, mint könyvből. A könyvolvasást meg mit magasztaljátok, a legtöbb ember lektűrt olvas, az annyi, mintha szappanoperát bámulna. Ja, net? Tegnap nem tudtam mobilt venni, mert nem volt nem a boltban, felháborító!
2012. ápr. 8. 07:14
 17/20 A kérdező kommentje:

"Szerinted csak Magyarországon nehezítette meg? :))))) NEM!"

Svédországban sokkal elterjedtebb az elektronikus ügyintézés és nem igazán hallottam svéd embert azért panaszkodni, mert az internet annyira megnehezítené a dolgokat.

Itt meg elég vicces és szánalmas, amikor kézzel kitöltött Budapest-XY város bérletet kapok vidéken és a nő még tőlem kérdezi meg, hány kilométerre van onnan Budapest.

2012. ápr. 8. 08:39
 18/20 anonim ***** válasza:

07:14

"mi a baj a fórumozással? 100szor többet tanultam egy bizonyos témában, mint könyvből"

Ha a könyv neked a lektűrt jelenti, akkor nem csodálom.

2012. ápr. 8. 09:55
 19/20 anonim ***** válasza:
Azért ne essünk át a ló túlsó oldalára. Én sem vagyok internet ellenes, bizony hiányozna, ha eltűnne. Csak a túl nagy szavak /ijesztő, tehetetlenség, összeszorul a torkom/ miatt szóltam hozzá igazából. Ezeket tartsuk meg a valósabb problémákra. Ha éhínségről, fagyhalálról lenne szó, akkor helyénvalóak lennének, de azért az internet nem alapvető létszükséglet.
2012. ápr. 8. 10:35
 20/20 anonim ***** válasza:
18-as. Tudod a könyvvel ellentétben nemcsak egy szerzőpáros álláspontját olvasod el, hanem mondjuk több száz emberét. A net szerintem óriási dolog, ha gyors, naprakész infóra van szükség. Ja, persze tudni kell kiválasztani a releváns információt, nem a wikiből kell tájékozódni.
2012. ápr. 8. 11:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!