Aki műveletlen azzal a beszéd beszűkült témákból áll? Felszínes és félrevezethető ember?
22:51
Erre mondanék egy idézetet a világhírű regényből, a "Hatosszámú kórterem"-ből
"Ön az Uram, aki tompa elbutultságban él, kényelmesen és felszínesen, életfilozófiája megveti a szenvedést, de szenvedés nélkül nincs Élet sem alapvető műveltség és tudás. Nem Uram, ez nem életstílus, ez csupán vak sötétségben élés..."
Szerintem az a jó beszédpartner, aki képes önálló meglátásokat megosztani velem, akinek van saját véleménye. Tény, hogy ezek az emberek általában érdeklődőbbek is, ezért ritkán nevezhetők kifejezetten műveletlennek, mert ha más iránt nem is, egy-egy szubkultúra vagy egy-egy író, stílus stb. iránt nagyon érdeklődnek.
Viszont a művelt, de nem intelligens emberekkel nagyon fárasztó beszélgetni, mert nagyon sok dolgot olvastak, láttak, hallottak, de csak felszínesen képesek értelmezni őket (meg úgy, ahogyan másoktól olvasták, hogy értelmezni kell), és gyakran nem hajlandóak logikusan gondolkodni sem.
Egy ilyen ember ugyanúgy lehet félrevezethető és beszűkült, mint egy teljesen műveletlen, nyócátalánosvalóvilágoskokakólás diszkópatkány.
Én akkor már jobban szeretem az olyan "műveletlen", de intelligens kockákat például, akik lehet, hogy egy adott problémátra nem képesek öt különböző alkotó öt különböző idézetével reagálni, viszont cserébe képesek és hajlandóak öt homlokegyenest különböző (és olykor bizarr) megközelítést felvetni, majd kritikusan és következetesen végiggondolni-végigvitatkozni, és ezt még akár élvezik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!