Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy az emberek...

Miért van az, hogy az emberek helyesírása egyre rémesebb?

Figyelt kérdés
Pedagógus vagyok és elszörnyülködöm, amikor ilyeneket olvasok: "ien", "mien", "kisseb "stb. Sajnos legutóbb érettségi dolgozatokban is láttam ilyen írásokat...
2009. jún. 9. 16:29
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Ja! És itt említettétek, hogy sok a "fölösleges ? És ugyanazt felolvasva? Szerintem mi ne panaszkodjunk..

És, való igaz, nem csak a fiatalok helyesírásával van gond, egyre jobban terjed ez a "módi".

2009. jún. 9. 17:05
 12/31 A kérdező kommentje:
Na, szórakozik a gépem! Tehát említette valaki, hogy a magyarban "sok a fölösleges bonyolítás". Láttatok már leírt francia szöveget? És ugyanazt felolvasva? Szerintem, mi még nem panaszkodhatunk...
2009. jún. 9. 17:07
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
A "mien", "egyenlőre" egyelőre helyett, "folytogat", "muszály" és társai tényleg az igénytelenség és rossz tanítás következménye. Viszont a nyelv egyszerűsödése természtes folyamat. Ha találkozunk már nem azt mondjuk, hogy: Kezitcsókolom tanárnő, hogy szolgál kegyed kedves egészsége? Milyen szép napunk van ma, nemdebár? Sajnos. :-( Pedig milyen gyönyörű a magyar nyelv. Gyönyörű verseink vannak, érdemes olvasgatni.
2009. jún. 9. 17:16
 14/31 anonim ***** válasza:

Azért hoztam szóba az oktatási minisztériumi dolgokat (nem érdemlik meg a nagy kezdőbetűt most), mert a kicsikre vonatkozó szabályokat pont egy felnőtt korosztály találta ki, feltételezem, nekik is van hiányosság ezen a téren. Belegondoltatok már, hogy azok a szülők, akik engedik a gyereküket nem tudás mellett továbbmenni felsőbb osztályba és támogatják, hogy ne legyen buktatás, mégis mi alapján nem várják el, hogy a saját gyerekük tudjon és ne csak melegedni-hűsölni járjanak a suliba?

Igaz, van probléma felnőttekkel is, tanulatlanokkal, olyanokkal, akik ponyvát olvasnak, vagy nem olvasnak, stb... de akik a buktatás-mentes időszakban járnak alsó tagozatba, velük még több probléma lesz ilyen téren. És az első érettségizőknek ebből a korosztályból már kevesebb van hátra 10 évnél.

2009. jún. 9. 17:24
 15/31 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek nem olvasnak, nem írnak kézzel. A gépírás elszoktat az írással egybe kötött olvasástól (magamon is tapasztalom), vagyis az ember nem a szöveget nézi, hanem a billentyűt. Aztán már visszaolvasni sokaknak luxus, meg nem is nagyon tudnak. Sajnos én az egyetemen találkozom olvasási nehézségekkel, pedig az én tárgyam harmadévben van. Ehhez jön, hogy sokan okosabbnak gondolják magukat a szövegszerkesztő beépített ellenőrzőjénél (aminél nem nehéz okosabbnak lenni, de azért a szótári alakok elég jól benne vannak), így láttam olyan bejegyzést, hogy a naiv igenis hosszú í, bármit is mond a beépített ellenőrző.

A másik véglet, amikor valaki már csak ezzel bír írni, és ha kézzel kéne dolgozatot írni, akkor hiába várja, hogy a papíron aláhúzódik a hibás forma.

A netnek köszönhetően terjednek a tévhitek, mint az ujjabb, egyenlőre és társai, amikor valaki csak arra emlékszik, hogy a tanító valamit magyarázott , de hogy konkrétan mit, az már rejtély. Ha valaki csak netet olvas, akkor nethelyesírása lesz, és persze netszókincse.

A "kisseb"-nél is tipikusan az a helyzet, hogy valaki tudja, hogy a szó trükkös, mert valamelyik betű nem dupla (mert ugye az S és a B is duplának hallatszik, mint ha "kissebb" lenne), de rosszul tippeli meg, hogy melyik betűt kell rövidre venni.

A szóelemzés, ami ugye elvileg a helyesírásunk egyik alapja, teljesen kimegy a divatból. Az embereknek fogalmuk sincs, hogy egy szó honnan jön, mit jelent, így lesz a légyszi rövidítésből létszi. Ami leírva még a "helyes" formában is borzalom, de legalább őrzi a "légy szíves"-t, mint eredetét.

A diákoknak fogalmuk sincs egyébként, hogy ez tegező forma, mivel ugye nem tudják hogy honnan jön, azaz simán használják magázó szövegben.

2009. jún. 9. 17:26
 16/31 A kérdező kommentje:
Az olvasás kérdéséről csak annyit: jártam olyan lakásban, ahol a könyvek a berendezés "részei" voltak, afféle dísztárgyak. Itt-ott a lakásban volt néhány, láthatóan drága könyv, mindegyik átlátszó fóliába csomagolva... Amikor rákérdeztem, hogy ugyan miért, azt a választ kaptam, hogy így könnyebb letörölni róluk a port... Hát, ez is egyfajta hozzáállás. Amit az oktatási rendszerről írtatok, teljesen így van.. A szerencsétlen tanító hiába próbálja megtanítani a gyereket helyesen írni, ha a környezet se tud vagy nem érdekli az egész.
2009. jún. 9. 17:31
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

Az olvasás hiánya és a túlságosan liberális oktatási rendszer tehet róla.

Aki igényes, az az írásában is igényességre törekszik.

2009. jún. 9. 17:47
 18/31 anonim ***** válasza:
Első vagyok..Jól van ,ez csak egy vicc volt. Én is megpróbálok helyesen írni, mindig.De ha utánna nézel, láthatod hogy kb.1000 ehez hasonló kérdést tettek már fel. Az emberek többsége chaten vagy sms-ben nem fog arra koncentrálni, hogy helyesen írja leazt , amit ír. Aki meg egy hivatalos levélben vagy dolgozatban leírja pl. a milyen helyett a mient, vagy a fogsz helyett fox-ot, az megérdemli, hogy körbe röhögjék.
2009. jún. 9. 18:58
 19/31 anonim ***** válasza:
Sajnos ez van. Szerintem a túl sok msn-ezés meg a myvip a baj. Én se csodálkozom ezen, pedig diák vagyok és tavaly ilyenkor még 5-ös volt a helyesításom most pedig 3-as volt legutóbb, de a nyelvtan még így is 4-es.:D. Msn-en mindenki olyanokat ír, hogy mien, oan, ien, vok, lécc, kajak, nemtom, köffi, köcce, teccik, tod, má, h szal, szwal, kéne, tán, mért, sztem, szted, nm, szeri, szercsi, puxx, láwollak, szerih, jah, nah, szrtlk ua, am, akk, mindenki akinek msn-je van előbb vagy utóbb rászokik erre, ha meg diák és nem használja ezeket a többi kiröhögi, gondolom arra meg senki nem vágyik. Igaz nekem is van msn-em, de szeretek olvasni mindig elolvasok minden kötelező olvasmányt meg ezzel amúgy is javul a nyelvtanom!
2009. jún. 9. 20:18
 20/31 anonim ***** válasza:
100%

Írta valaki, hogy gépelés közben az ember a billentyűt nézi... Nos, ez így nem teljesen fedi a valóságot. Eleinte, amikor épp csak ismerkedik az ember a dologgal, akkor még persze igen. De ha már belejött, csak a monitor marad. Én is, most, hogy gépelek, a monitort nézem csak, mert már rég beleivódtak az ujjaimba a billentyűk, nem kell keresgélnem őket. Így ha elütök valamit, általában még menet közben észreveszem és korrigálom, ez tehát még segíti is a helyesírást. Ha meg fontos a dolog, akkor még újra is olvasom a gépelt szöveget, hogy azokat is észrevegyem és korrigálhassam, amelyek fölött írás közben esetleg elsiklottam.

Szóval a gépelés önmagában nem rossz, sőt. Nekem pl. halálom a kézzel írás, mert gondolatban már bekezdésekkel előrébb járok, mire egy mondattal végzek, aztán mindig srófolhatom vissza a tudatomat. Gépelés közben viszont nagyjából szinkronban van a kettő, tehát ez még segít is.

Ami meg az MSN-t és társait illeti, nem vagyok tini (26), de időnként én is ráfanyalodok erre (vagy épp a Skype-ra), de mégis megvagyok rövidítések nélkül, és érdekes módon még senki nem röhögött ki emiatt, sőt, inkább tisztelnek. Bár igaz, a beszélgetőpartnereim se tinik (amelyik mégis, az elég értelmes ahhoz, hogy szintén így reagáljon).

Aki tehát kinevet amiatt, mert helyesen írsz, azt csak szánni lehet, szvsz (= "szerény véleményem szerint"; ez ama kevés rövidítések egyike, amit viszont használok, egyszerűen azért, mert tetszik; viszont emiatt nem is panaszkodott még senki :) ).

2009. jún. 9. 21:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!