Miért van az, hogy az emberek helyesírása egyre rémesebb?
Egyszerű igénytelenség, semmi más. Nézd csak meg, az igényesebbje mindenféleképp helyesen ír, még akár chaten is. Az igénytelenebbje viszont még érettségin se. Ez van.
Bár mondjuk tény, hogy van pár logikátlanság a helyesírásunkban, így pl. a j-ly kettős, ami egykor valóban külön hangokat jelölt, de mára már eggyéváltak, viszont mégis kétféleképpen írjuk. Hagyományőrzésnek jó, de amúgy csak felesleges komplikáló tényező. Vagy olyan szavakat, amiket kimondunk egyféleképpen, mégis másféleképpen írjuk; pl. "Atilla" a kiejtés, de a helyes írásmód mégis "Attila", ha nem tévedek (bár azt hiszem, most már az előbbit is elfogadják azért). Vagy azt mondjuk (többnyire), hogy "dÍcséretes", de mégis "dicséretes" a helyes, stb. .
De mint mondtam, aki igényes, az ezekkel együtt is bemagolja a dolgokat, és helyesen ír. Aki meg nem, azt ha mégis sikerül igényességre szoktatni, akkor a helyisírását is korrigálni fogja. Ennyi az egész.
Én arra gondolok, hogy azért mert a mai fiatalokat inkább a haverok meg a bulizás és az ellenkező nem köti le, mintsem a tanulás. Engem 17éves koromig nem engedtek sehova, otthon ültem és tanultam. Ha megtanultam utána jöhetett a gyakorlás. Csak nyári szünetben járhattam el. Nem volt tévénézés sem számítógép. Ezzel szemben a mostani fiatalok suli után bandáznak, majd hazamennek és nem tanulnak hanem leülnek MSN-ezni. A csajokon/pasikon jár az eszük, meg a szexen, úgyhogy én nem csodálkozom ezen. Bár számomra elég kiábrándító, ha amit olvasok, az tele van hibával.
Sajnos nem értik meg, hogy nem az elfogyasztott pasik/nők számától lesznek "nagyok", hanem a tudástól.
Szerintem most leginkább az internet,mobil,smsm miatt változik így a nyelv,ahogy láthatjuk.Ugye msn-en a gyorsaság és az egyszerűség a lényeg,ezért írunk ott úgy,ahogy,pl ien,h,...
Meg szerintem az sms-ek 160 karaktere is hozzájárul,ami azért nem túlzottan sok,és minél rövidebben kell leírni a mondanivalónkat.(L/19)
Én megmondom. Azért, mert általános iskola alsó tagozatban NEM LEHET BUKTATNI, és 4. osztály félévig nincs osztályzat, így aztán komolyan se veszik azokat az alapokat, amiket akkor kéne felépíteni, ilyen a helyesírás is. Anyukám alsós tanítónő, hidd el, nem könnyű neki, és nem ért egyet ezzel az oktatási szabályzattal. Felsőbe úgy mennek a gyerekek, hogy az alap hiányzik, legalábbis aki ellébecolta (és vannak szép számmal), nekik hiányzik, és később ezt már nehéz pótolni.
Talán az Oktatási Minisztériumnak felnyílhatna a szeme, hogy ez az oktatási rendszer nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!