Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy az emberek...

Miért van az, hogy az emberek helyesírása egyre rémesebb?

Figyelt kérdés
Pedagógus vagyok és elszörnyülködöm, amikor ilyeneket olvasok: "ien", "mien", "kisseb "stb. Sajnos legutóbb érettségi dolgozatokban is láttam ilyen írásokat...
2009. jún. 9. 16:29
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
52%
hátt én eszt nem tom. egyépként má én is sokat gondolkotam rajta...mi lessz igy az emberekel?
2009. jún. 9. 16:34
 2/31 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon szomorú. Mert bár egy bizonyos mértékig érthető ha változik a nyelvünk, de ami manapság folyik az hihetetlen.
2009. jún. 9. 16:35
 3/31 A kérdező kommentje:
Kedves első! Neked külön köszönöm ezt a mélyenszántó választ!!! Lehet, hogy most nagyon viccesnek érzed magad, viszont azon jó, ha elgondolkozol, hogy az "írás maga az ember"... tükrözi az egyén jellemét is..
2009. jún. 9. 16:42
 4/31 anonim ***** válasza:
90%

Egyszerű igénytelenség, semmi más. Nézd csak meg, az igényesebbje mindenféleképp helyesen ír, még akár chaten is. Az igénytelenebbje viszont még érettségin se. Ez van.

Bár mondjuk tény, hogy van pár logikátlanság a helyesírásunkban, így pl. a j-ly kettős, ami egykor valóban külön hangokat jelölt, de mára már eggyéváltak, viszont mégis kétféleképpen írjuk. Hagyományőrzésnek jó, de amúgy csak felesleges komplikáló tényező. Vagy olyan szavakat, amiket kimondunk egyféleképpen, mégis másféleképpen írjuk; pl. "Atilla" a kiejtés, de a helyes írásmód mégis "Attila", ha nem tévedek (bár azt hiszem, most már az előbbit is elfogadják azért). Vagy azt mondjuk (többnyire), hogy "dÍcséretes", de mégis "dicséretes" a helyes, stb. .

De mint mondtam, aki igényes, az ezekkel együtt is bemagolja a dolgokat, és helyesen ír. Aki meg nem, azt ha mégis sikerül igényességre szoktatni, akkor a helyisírását is korrigálni fogja. Ennyi az egész.

2009. jún. 9. 16:47
 5/31 anonim ***** válasza:
91%

Én arra gondolok, hogy azért mert a mai fiatalokat inkább a haverok meg a bulizás és az ellenkező nem köti le, mintsem a tanulás. Engem 17éves koromig nem engedtek sehova, otthon ültem és tanultam. Ha megtanultam utána jöhetett a gyakorlás. Csak nyári szünetben járhattam el. Nem volt tévénézés sem számítógép. Ezzel szemben a mostani fiatalok suli után bandáznak, majd hazamennek és nem tanulnak hanem leülnek MSN-ezni. A csajokon/pasikon jár az eszük, meg a szexen, úgyhogy én nem csodálkozom ezen. Bár számomra elég kiábrándító, ha amit olvasok, az tele van hibával.

Sajnos nem értik meg, hogy nem az elfogyasztott pasik/nők számától lesznek "nagyok", hanem a tudástól.

2009. jún. 9. 16:47
 6/31 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem most leginkább az internet,mobil,smsm miatt változik így a nyelv,ahogy láthatjuk.Ugye msn-en a gyorsaság és az egyszerűség a lényeg,ezért írunk ott úgy,ahogy,pl ien,h,...

Meg szerintem az sms-ek 160 karaktere is hozzájárul,ami azért nem túlzottan sok,és minél rövidebben kell leírni a mondanivalónkat.(L/19)

2009. jún. 9. 16:48
 7/31 anonim ***** válasza:
100%

Én megmondom. Azért, mert általános iskola alsó tagozatban NEM LEHET BUKTATNI, és 4. osztály félévig nincs osztályzat, így aztán komolyan se veszik azokat az alapokat, amiket akkor kéne felépíteni, ilyen a helyesírás is. Anyukám alsós tanítónő, hidd el, nem könnyű neki, és nem ért egyet ezzel az oktatási szabályzattal. Felsőbe úgy mennek a gyerekek, hogy az alap hiányzik, legalábbis aki ellébecolta (és vannak szép számmal), nekik hiányzik, és később ezt már nehéz pótolni.

Talán az Oktatási Minisztériumnak felnyílhatna a szeme, hogy ez az oktatási rendszer nem jó.

2009. jún. 9. 16:53
 8/31 anonim ***** válasza:
75%
Ez így van, az sms ill. msn is olyan, hogy sokat rövidítünk. Azt is hozzá kell tenni, hogy a magyar nyelvben rengeteg felesleges bonyolítás is van. Pl. tulajdonnév nagybetű, de ha melléknév akkor kisbetű: Balaton-balatoni. Mi értelme?
2009. jún. 9. 16:55
 9/31 A kérdező kommentje:
Igen, én is tanítónő vagyok. Sajnos ez a "nem osztályozunk, nehogy a lelkét bántsuk" szerintem is hülyeség, de ezek a gyerekek, akiknek az irományait olvastam, nem ebben a rendszerben jártak alsóba... El sem tudom képzelni, hogy mi lesz, ha ez a korosztály fog érettségizni..talán sms-ben vagy az msn-en írják meg a dolgozatot? Sajnos az igénytelenség nagyon belejátszik a dologba, ezt én is tapasztalom. Még a rövidítéseket valahogy értem, de szerintem az, hogy "mien" nem rövidítés, egyszerűen nincsenek tisztában vele, hogyan is kell írni vagy nem is tudják, hogy ott a ly... Nem régen hallottam, hogy vitáznak róla, hogy egyszerűsíteni kellene a magyar helyesírást..el szeretnék törölni a j kétféle jelölését.. Háát.. ez is egy megoldás..
2009. jún. 9. 17:02
 10/31 anonim ***** válasza:
100%
Neem ez nagy tévedés...itt nem a fiatalságról van szó.Ezt a szempontot félre is lehet lökni.Naponta tapasztalom,munkámnak köszönhetően,hogy ritka az mikor egy épp mondatot olvashatok...korosztály?Igaz 18 alatt nem igen adódnak "kliensek",ha nevezhetjük így a sok naiv,csőbe húzható embert,viszont ez nincs korhoz kötve.SMS-ekről lenne szó.FÖRTELEM.Amit biztosan tudok,hogy 18-tól kezdve egészen 50-ig ÉRTHETETLEN.Leginkább a hanyagság az oka szerintem.Fél szó elhagyva,ismeretlen szavak,na meg a fogalmazást meg se említsem...szomorú merre tart ez az egész
2009. jún. 9. 17:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!