Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miert van ilyen sok ember aki...

Miert van ilyen sok ember aki nem tud helyesen irni?

Figyelt kérdés
Olvasom a kerdeseket/valaszokat es elkepeszt mennyi analfabeta ember van! A legrosszabb a j-vel es ly-vel valo szavak elirasa es meg sorolhatnam. Miert van ennyi ember aki nem tud helyesen irni?
2012. jan. 26. 23:00
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
50%

Aragog:

"(Ékezetekről meg annyit, nem mindenki használ magyar billentyűzetet, én is külföldön élek, ha új laptopot kellene vennem, itt vennék és pont nem érdekelne tudok-e vele ékezeteket írni.)"

Billentyűzet kiosztást írtam. Vagy te komolyan azt gondolod, magyar nyelvterületre külön billentyűzetet gyártanak, és nem csak a címkézés más?

Én azt gondolom, hogy ha a kérdező a helytelenül írókat ócsárolja, akkor illene neki tökéletes helyesírással, és ékezetekkel kérdeznie, különben hiteltelen a dolog.

Egyébként meg értelmetlen elvárás éppen ezen az oldalon elvárni, hogy mindenki helyesen írjon, egyrészt itt bárki anonim írhat bármit, másrészt legtöbben gyorsan 1-2 sort szoktak ideröffenteni, és gyakran hagynak benne hibát.

2012. jan. 27. 00:27
 22/36 anonim ***** válasza:

Jó hallani, hogy valaki belevág a magyar tanulásába! :)

A kérdésre válaszolva: szerintem sokan, főleg a fiatalabb "egyszerű" emberek nem látják, vagy nem hiszik el, hogy a magyar egy sérülékeny nyelv, vigyázni kell rá. Ez most hülyén hangzik, de egyszerűen nehéz elhinni, hogy 200 éve nem sokon múlt, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben.

2012. jan. 27. 00:30
 23/36 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy nem ertelmetlen az elvaras, mert nemelyek olyan sulyos hibakat kovetnek el hogy egyszeruen nem hiszem el hogy ennyire igenytelen lenne egy ember. Talan en vagyok regimodi mert nem dijazom az uj sms szeru leroviditett irkalasokat sem.. Ez szerintem csak abszolut lustasag!!!Dehat nem vagyok mar annyira fiatal (33) es talan nem vagyok eleg cool?
2012. jan. 27. 00:32
 24/36 anonim ***** válasza:

Kérdező, én is kérdeznék valamit, mert tényleg érdekel.

Nálatok Kanadában ez a jelenség nem jellemző?

Ott ugye használatos az angol és a francia is. Ott az emberek, pláne az alacsonyabb iskolázottságúak nem vétenek annyi hibát, mint nálunk?

2012. jan. 27. 00:40
 25/36 A kérdező kommentje:
Abszolut! Sokkal tobb hibat, de szerintem ennek a nemtorodomseg az oka es a lustasag semmi mas..
2012. jan. 27. 00:49
 26/36 A kérdező kommentje:
nem tudom melyik kerdesedre nem valaszoltam 19-es. Felteszed megegyszer?
2012. jan. 27. 00:53
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

Én most kihagynám az ékezet vitát inkább válaszolnék.

Már rég volt, amikor általános iskolába jártam.

Nem tudom, hogy mostanában, hogyan és mit tanítanak meg a gyerekeknek.

Mi a magyar órán a következőket csináltuk:

Felváltva, hangosan olvastunk.

Házi feladatnak megadtak néhány gyakran használt nehezebb szót. Ezeket le kellett írni sokszor.

Mindennapos volt a tollbamondás.

Kötelező olvasmányokból olvasónaplót kellett írni. Persze meg lehetett nézni filmen, meg rövidített változatban elolvasni a tartalmát, meg mások olvasónaplóját de, aki ezzel próbálkozott az ráfázott, mert a tanárnő olyan apróságokat is kérdezett, amire emlékezned kellett ha tényleg olvastad a könyvet csak épp nem volt annyira számottevő, hogy a naplóba is leírd.

Észrevételem szerint a mai fiatalok, kamaszok nem olvasnak eleget, a szüleik sem erőltetik inkább a gép előtt ülnek és hülyeségeket olvasnak.

Tudom, hogy drága a könyv de van könyvtár. Miután nincsenek kihasználva egymás után zárják be őket.

Én gyerekkoromban már augusztusban ott ültem az íróasztalomnál napi egy két órát gyakorolva, és készülve az iskola kezdésre.

Én igazi könyvmoly vagyok képtelen vagyok elmenni egy könyvesbolt előtt úgy, hogy ne menjek be. Legalább fél órát elnézelődök ha nem többet és sírni tudnék az árak miatt.

Viszont mindig cserélgettünk a barátnőkkel, szomszédokkal, mentünk könyvtárba, na meg ott vannak az antikváriumok is.

Az olvasás segíti a helyesírást, fejleszti a kifejezőképességet, a fantáziát, emberi és viselkedés mintákat láthat, egy jó könyvből megismerhetsz más népeket, kultúrákat. Szélesíti a látókört. Szerintem a szülők dolga is lenne bevezetni a gyereket a könyvek világába de sokszor a szülő is egy óriási tapló. Tisztelet a kivételnek. Sok gyereknek nem is olvastak mesét a szülei. Az én anyám mindig mesélt és leült velem tanulni pedig szegényke a 8 általánosával sokszor nem is értette az akkori tanagyag nagy részét. Ő még átnézte a házimat, és számon kérte a dolgokat. Manapság leül még valaki megnézni a gyerek háziját vagy csak ráhagyják ha azt mondja, hogy megvan? Kikérdezik még a szülők a gyerekeiket?

A mai analfabétáknak milyen gyerekeik lesznek? Tudom, rohanó világban élünk, fáradtak, feszültek vagyunk de egy gyerek nem játékszer oda kell figyelni rá. Különben az a szerencsétlen ilyen oldalakon fog "tanulni".

Na ez egy kissé hosszú lett, bocs. Nagy hirtelenjében ennyi jutott eszembe.

2012. jan. 27. 01:21
 28/36 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Olyan természetességgel és árnyaltsággal fogalmazol magyarul, hogy - bocsáss meg! - egyszerűen nem hiszem el, hogy a magyar nem az anyanyelved. Ha mégis így volna, vedd ezt a legnagyobb, legőszintébb bóknak, mert ebben az esetben nemcsak hihetetlen nyelvtehetség, hanem a szellemi identitás-váltás (ritka) képessége is birtokodban van. Mondom: ha ez a helyzet, lenyűgözötten gratulálok (nyelvekkel foglalkozom én is; van betekintésem az ilyen jelenségbe).

A helyesírás-kérdés pedig már tragikus. Okai között tetten érhető az iskolarendszer színvonal-romlása, az egyéni és társadalmi igénytelenség, kiüresedés..Aggasztó ez és szomorú.

2012. jan. 27. 09:01
 29/36 anonim ***** válasza:
Szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonítanak egyesek a helyesírásnak. Számomra rendben van addig, amíg érthető, miről van szó, habár gyakorikérdéseken előfordul olyan is, mikor nem érthető a kérdés. De egyesek belekötnek abba is, ha egy ezer soros blogbejegyzésben egyetlen apró hibát találnak, aztán vélemény helyett ezen lovagolnak kommentekben. Szerintem ez a tragikus, ráadásul semmit sem segít a helyzeten, mert hibázni akkor is hibázna mindenki néha, ha tökéletes lenne az oktatás, a nyelvtannáci trollok pedig mindig találni fognak valamit, amibe beleköthetnek. Ha máshogy nem, hát van néhány szó, amelynek vitatott az írásmódja, ilyenkor az a vicces, hogy az első troll igénytelennek, ostobának nevezi az íróját, aztán jön a második troll, aki beszól az első trollnak, hogy márpedig az úgy van jól. Azt is bírni szoktam, mikor valaki egy szót a tájegységének megfelelő alakban használ, nem hangzásbeli tájszólásról beszélek, hanem pl. tányért-tányárat, és ilyenkor is gyűlnek a trollok. A legviccesebb, mikor az ilyen bölcsésztarisznyák összekeverik a helyesírást az intelligenciával. Én ismerek embert, aki diszgráfiás, de intellektuális szempontból a kisujja többet ér, mint ezek a trollok összesen.
2012. jan. 27. 09:23
 30/36 anonim válasza:
Ez a hejjesirás...
2012. jan. 27. 09:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!