Miért hiszi azt mindenki hogy "A pestiek milyen bunkók"?
Én 11 évig Pesten laktam,és egyszer sem tapasztaltam volna,hogy bunkók ott az emberek.Az alatt az idő alatt talán ha 5 tényleg bunkó emberrel találkoztam.Most meg ahol lakok,mindenhonnan azt hallom,hogy a pestiek milyen bunkók,meg milyen hülyék.
Olyanok válaszát kérem,akiknek van tapasztalata ilyennel kapcsolatban!
én 4 éve lakok itt, de 90% tényleg bunkó. bunkóság alatt ne azt értsd, hogy anyázik az utcán. pl mikor felújítottuk a lakást naponta jártak a nyakunkra, hogy meddig tart még, igyekezzünk. nyilván nekünk sem jó, de meg kell csinálni. haladni nem tudtunk, mert az alattunk lakó néninek 12 és 3 között pihenőideje van. napi 3 óra kiesés miatt napokkal húzódott el a dolog. ha délután csinálom a munkából hazajövő, pihenni vágyókat zavarom, akkor őket bosszantja. ahelyett, hogy elviselnének egy kis kellemetlenséget jönnek panaszkodni, nyávogni és sokkal tovább húzzák a dolgot, mint kéne.
vagy pl a házban néha rossz a lift, nem csukódik be az ajta és nem indul. ha a mi emeletünkön ragadt be, akkor hallottam, hogy jönnek az emberek kiabálva, hogy megint mi van és verik a liftet? ez a megoldás?
aztán reggel egymás seggében jönnek a villamosok, akkor mi a fészkes fenéért kell egymáson taposva furakodni a tömött járműre? aztán a villamos közepe üres, az ajtóknál meg egymás seggében mindenki. nevetséges. mi ez, ha nem ostobaság?
de még sorolhatnám. ezek az embereke egy talpalatnyi helyért megölnék a másikat. gusztustalan. amint tudok megyek el innen.
jah és tisztelet a kivételnek.
Én nem hiszem, hanem tudom. Mind a gyalogos emberekre nézve, mind sofőrökre nézve igaz. Tuskók, tolakodnak, lökdösnek, beszólnak, hogy a tömegközlekedési járműveken a helyért mit le nem rendeznek az meg külön vicc..
Egy budapesti
20L
Szerintem ez környezetfüggő. Egyes környékek tele vannak bunkókkal, de a legtöbb nincs.
Én 7 éve élek Pesten, és abszolút nem tapasztaltam, amit előttem leírtak. Egyszer volt egy borzasztó szomszédunk, de onnan elköltöztünk.
Én automatikusan kedvesen állok az emberekhez, és azt tapasztalom, hogy ennek eredményeképpen velem is kedvesek.
Én lassacskán két éve, hogy felköltöztem "vidékről" Pestre és javarészt osztani tudom a véleményt. Az egyik amit megfigyeltem, hogy a pestiek közlekedés közben nagyon nem figyelnek egymásra, legyen szó akár autós, akár tömegközlekedésről: míg otthon teljesen alap, hogy ha pl.: valaki a buszon útban áll megkérdezem tőle, hogy "Elnézést el tetszik engedni?", addig itt Pesten az emberek 90%-a úgy oldja meg, hogy erőteljesen meglöki az illetőt. Illetve alapvetően azt érzem az pesti közlekedésben, hogy senkinek nem számít a másik, csak az, hogy minél előbb célba érjen és ha ehhez kell hajlandó a másikat akár fellökni is.
A másik amit tapasztaltam, hogy a pestiek nem tudnak köszönni, míg vidéken (és most nem 500 fős faluról van szó, ahol mindenki mindenkit ismer, hanem 100000 feletti városról) ha felszállok egy buszra köszönök a sofőrnek, ha bemegyek egy boltba köszönök, ha kapok egy szórólapot az utcán megköszönöm, ha beszállok egy liftbe és bent van valaki köszönök neki, ha bemegyek egy orvosi váróterembe köszönök és még sorolhatnám, hát Pesten azt tapasztaltam, hogy ez itt egyáltalán nem divat, sőt ha megteszem mindenki úgy néz rám, mintha a marsról jöttem volna.
Végül a harmadik és talán legzavaróbb az az, hogy a pestiek nagy része úgy gondolkodik, hogy van Budapest ami mindenből a legtökéletesebb és a város határainál kezdődik a vidék, ahol minden visszamaradott stb. stb. Komolyan egyik-másik még azt hiszi, hogy vidéken a mai napig népviseletben járnak az emberek...
voltam már párszor Pesten, és a többség tényleg az. érdekes, pl. itthon, Nyíregyházán is lehet olyan hektikus az élet, mint a fővárosban, de itt valahogy mégis jobban figyelnek egymásra az emberek, kicsit lojálisabban viszonyulnak egymáshoz. a pestiekből ez teljesen hiányzik.
tényleg igaz, amit előttem leírtak, a közlekedésben, a társas életben, + a többség szívesen érezteti, hogy ő a nagy fővárosi góré, én meg egy 120.000-es "falu"-ból jöttem oda.
nagyon zavaró a "felmegyek Budapestre" és a "lemegyek vidékre", mert ez már magában hordozza a lenézést, a lealacsonyítást az ország többi részéhez képest.
nem azt mondom, hogy máshol nincsenek ilyen frázisok, de mindig van benne logika.
pl. mi itt Nyíregyházán lemegyünk Szegedre, pedig Szeged nagyobb város, mint Nyh, a "le" itt a földrajzi irányt fejezi ki
vagy pl. Debrecen és Miskolc durván egyenlő távolságra vannak tőlünk (Miskolc kissé messzebb), ezért átmegyünk Debrecenbe, de elmegyünk Miskolcra.
A pestiek viszont a Kékesre is leszaladnak.
visszatérve a témához: ez az ellentét a főváros és a "vidék" közt (megjegyzem, ez is abszurdum, régen a falvakat, tanyákat nevezték vidéknek, ma már Debrecen is az) egyáltalán nem jó és az az oka, hogy mindkettő bunkónak tartja a másikat a saját szintjéhez képest.
meglátásom szerint a pestiek valahogy életrevalóbbak, jobban helytállnak, de a vidékiek figyelmesebbek és empatikusabbak.
Én pont az ellenétet vagyok.
Pestről költöztem vidéki városba. Itt jártam főiskolára, majd megismertem a mostani férjem és van egy 5 hónapos lányunk. De ez mindegy is.. :)
Lényegében, amikor páromhoz költöztem (10 emeletes), akkor számomra természetes volt, hogy aki arra megfordult a lakótömbünkben, köszönök neki. Tehát liftnél állva vagy éppen ajtót tartva, stb.
A ház 90%-a mai napig nem bír köszönni. Többen vagyunk itt kismamák, de senki nem tartja meg a másiknak az ajtót, akik nem gyermekesek.
A buszon amúgy is alig lehet elférni babakocsival, de ha le akarsz szállni, senki nem segít. Mivel nálunk a buszra elméletileg csak az első ajtón lehet felszállni, így a leszállók a többi ajtón mennek le. Ez különösen vicces akkor, mikor babakocsival akarok leszállni és a középkorúak úgy rohannak fel a buszra a hátsó ajtókon.. szó szerint fellöknek.
A piacon össze-vissza lökdösnek, felháborodnak, hogy miért vásárolok babakocsival. Nem lehet elférni.. kész vicc!
Közértekben se tudnak köszönni, még akkor sem, ha 2-en vagyunk a helységben.
Most nagy divat lett, hogy a mobil telefonon hallgatják a zenét kihangosítva és közben üvöltenek egymással. Így kommunikálnak, mert nem hallják egymást. Én nem egyszer szóltam oda, hogy nem lehetne-e halkabban beszélni, mert nem hallom, amit a telefonba mondanak!!?
Az autósok csúcsforgalomban 5 km/h-val mennek... én alapból az ütemes vezetést szoktam meg és így is tanítottak rá. Ráadásul ha 50 km/h-val lehet menni, akkor felüljárón lefagyott úton, akár van téli gumi, akár nincs, ne gyök2-vel mennyünk várost nézni...
Alig várom, hogy hazaköltözzünk. Én nagyon csalódtam a vidéki életben és az emberekben.
Annyi keserűséget, ami itt van ... én még nem láttam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!