Megtennéd, ha az egyetlen kiút volna a nyomorból?
Szerintem egyenes háttal vállalható a lopás. Ami amúgy mély és ösztönös dolog. Hogy is mondjam. Mivel az úgymond lopás életmentő lehetett az evolucionkban. Igy majdnem az összes leszármazottunk elvette a gyengébbtől azt, ami kellett neki a saját fennmaradása érdekében. Így szerintem ez egy visszatartott de mindenkiben jelen levő ösztön és csakis abban nem jön elő, aki nem szenved hiányt semmiben.
Mindenki lop, ha kell neki mondjuk mindenkinél más a határ. Van aki inkább meghalna az elveiért. A gyerek, az idős néni, a rendőr, az orvos és te is. Aki mást mond az képmutató. A kérdésem nem erről szól.
Az is azt bizonyitja, hogy a lopás ösztönös, hogy erőteljesen vissza is tartjuk. Mindenhol. Minden felmerülő lehetőségét, és igen erős szankciókkal toroljuk meg.
Sokkal inkább arról szól a kérdésem, hogy ha olyan helyzetben lennél ami még nem életveszélyes, de felismernéd, hogy magadat sodorod hosszútávon társadalmi pusztulásba, ha nem teszel valamit. Felvállalnád-e a rövid fellángolást. (amennyiben nem jól végződne) annak tudatában, hogy egyenes háttal, bátran tetted amit tettél. És senkinek nem ártottál vele.
Nem, még csak nem is erről. Inkább csak arról, hogy elég visszatartó erő lenne-e a törvény, hogy ne tedd meg a saját jóléted érdekében.
Ráadásul szerintem jó dolog, sikerélménnyel tölt el. Olyasmi ez mint a vadászat. Amikor életet loptunk. Húst. Valaminek a saját testét. Nem?
Hány csirkét eszel meg évente?
Ha így veszed, persze, mindenki elvesz - állatok életét. Mindenki lop valamilyen szinten (nem hiszem hogy sokan akadnak manapság, akik egy nyomorék torrentet ne töltöttek volna le vagy egy cd-t ne írtak volna ki a haveroknak). De tegyünk már különbséget "lopás" és "lopás" között.
Te egy szupermarketből lopástól írtál. Ezt ugyan személy szerint sokkal elfogadhatóbbnak tartom, mint egy konkrét személytől való lopást/tolvajlást (konkrétan mert nem okozol valakinek akkora fájdalmat, bosszúságot), és nekem történetesen nem is épp a fenemód nemes [irónia] elveim tiltják a hipermarketek ilyen megkárosítását.
Hanem annyi, hogy a lebukás előbb-utóbb bekövetkezik, és AZ nagyon megalázó, kínos, gázul érezném magam. Egy idegen országban ráadásul a te országodat a te cselekedeteid alapján ítélik meg. Nem vagyok épp egy harcias mélymagyar, de cefetül nem érezném jól magam, ha a hazám lakosairól egy újabb ocsmány sztereotípiának szolgáltatnék táptalajt.
Arról nem is beszélve, hogy tanulmányi célokról (is) írtál. Vágj le egy disznót, egyed kilószámra a csirkét, fogj halat, torrentezgess, warezolj, ezek nem fognak akadályt gördíteni eléd. Ha lopáson érnek egy idegen országban, és esetleg ki is toloncolnak, az igen.
Szia!
Természetesen nem tenném meg, ahogyan a Szentírás fogalmaz: "inkább választanám a nyomorgást, mint a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét". A lopáshoz ugyanis éppen azt kellene elnyomnom, ami a legfontosabb és legértékesebb: a lelkisimeretet, ami megmutatja az életben mi a jó és mi a rossz. Ha egyszer elnyomod a lelkiismeretet utána a többi bűn és rossz már természetessé válik, és a bűn következménye a halál és a pusztulás. Csak "ideig-óráig" nyújt megoldást, de aztán "megkéri az árát", soha nem leszel igazán boldog és szabad. Az igazság pedig mindig kiderül.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!