Akik elutasítják pl. a szellemvilág lehetséges létezését, mindent a fizikával magyaráznak, nem gondoltak még arra, hogy pl. a mi érzékszerveink talán nem érzékelnek minden dimenziót, az általunk alkotott fizika pedig valahol véges?
Ne értsetek félre, nem vagyok "ezós", csak érdekelne, hogy miért ne lehetnének olyan dimenziók, világok, lények, jelenségek, amelyeket nem érzékelünk/tapasztalunk.
A mi fizikánk ugyan miért bizonyítja azt, hogy ilyen nem lehetséges ?!
"...olyasmi , amiről még csak nem is tud a tudomány vagy épp érzékelni nem tudod."
hát éppen el lehet azon agyalni, hogy a repülő spagettiszörnyeteg léte mennnyiben befolyásolná az emberiség jövőjét, csak éppen nem sok értelme van :)
*****************-
biztosan van olyan dolog, amelyről ma még nem tud a tudomány, de akkor sem indokolja semmi, hogy ezt az elképzelt valamit a tudomány területén kívülinek tételezzük fel.
Mekkora beszűkült kocka vagy ,kb. mint az ezotériamániásaok, csak épp a túloldalon..
Akkor tényleg nem jut el hozzád a mondandóm ,az előbb azt hittem, direkt volt.
Neked van öt darab érzékszerved és tudatod 3 + 1 dimenzióról. Az ezek által kapott a tapasztalatokkal tud operálni a teáltalad alkotott tudomány is , ennél többel nem.
istenem..
"Neked van öt darab érzékszerved..."
való igaz.
nem érzékelem az ultrahangokat (sem az infrát...)
nem érzékelem az elektromágneses sugárzást (kivéve egy szűk sávot)
nem érzékelem a mágneses teret
és lehetne még folytatni a végtelenségig
van viszont egy rakás műszerem, amelyik mindezt érzékeli és lefordítja az általam is felfogható és érzékelhető jelre.
azért kíváncsi lennék néhány érvre töled is, hogy miért is kellene kilépni a tudomány keretein kívül?
Tudtam ,hogy ilyesmivel fogsz előállni ,csak a molekulákra tippeltem. Az ezek "felfedezéséhez" szükséges ismeretek is a te kis érzékszervi tapasztalataidból, gondolkodásodból, származtathatóak a te kis következtetéseid által.
.d.óta.
végezzünk el egy gondolatkísérletet:
egy időgéppel visszamegyek 1000 évet, és egy akkori tudósnak megmutaok egy közönséges zseblámpát.
meg tudja magyarázni a működését az ő ismereti szintjével?
nyílvánvalóan nem, és ha mindenáron magyarázatot akar keresni a működésére, óhatatlanul valami természetfelettihez folyamodik, pedig a fizika törvényei akkor is ugyanazok voltak, mint ma, a lámpa pontosan azon, a m már közismert elven működik akkor is.
mondhatjuk, hogy a tudósunk feleslegesen folyamodott természetfeletti magyarázathoz?
bizony, mondhatjuk.
nos, éppen ez a helyzet most is.
ha van is is olyan jelenség, amelyet a tudomány ma még nem tud megmagyarázni, pontosan annyira felesleges és hamis természetfeletti magyarázatot keresni, mint volt ama 1000 évvel ezelőtt élt tudósunknak.
De nandras, neked tényleg ennyire nehéz megérteni, mi sántít pl. az utolsó példádban ?
Az, hogy azt a zseblámpát meg tudod tapasztalni az érzékszerveiddel, a te általad érzékelt háromdimenziós világban.
A kérdésben nem ilyen zseblámpák voltak.
Mindegy, hagyjuk.
kösz.
"Az ezek "felfedezéséhez" szükséges ismeretek is a te kis érzékszervi tapasztalataidból, gondolkodásodból, származtathatóak a te kis következtetéseid által."
igaz.
csak az a helyzet, hogy azok, a műszerek által közvetített adatok, amelyek az én érzékszervi tapasztalatimból erednek, nagyon jól megmagyarázzák a világ működését.
képes vagyok közvetlenül érzékelni a relativisztikus időtágulást?
nyílvánvalóan nem. ettől azonban még a gps- em pontosan megmutatja a földrajzi helyemet :)
nagyon jól megmagyarázzák a te általad érzékelt 3Dm-s
világot...mást nem.
de tényleg befejeztem.
kedves kérdező!
neked is csak megismételni tudom, amit egy másik kollegának már feltettem:
azért kíváncsi lennék néhány érvre töled is, hogy miért is kellene kilépni a tudomány keretein kívül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!