Ezt a Fizika feladatot hogy kell megoldani?
Szerintem magad is megtudod oldani...nemtúl nehéz:
v=s/t
minden adott a grafikonon,csak lekell olvasni és kiszámolni.Utána:
v átl=s össz/t össz
Első szakaszon egyenletes gyorsulás. Ott az átlag sebesség (90+0)/2=45, a megtett út s1=45*5=225 m
Második szakaszon egyenletes mozgás: s2=90*3=270 m
Harmadik szakaszon is 45 km/h az átlagsebesség: s3=45*2=90 m.
Összes út: s=585 m, összes idő 10 sec. v(átlag)=58.5 km/h
Ennél azért picit több is van ebben a feladatban, amire oda kell figyelni...
A grafikon egy hely-idő grafikon, azt mutatja, hogy adott időpillanatban (x tengely, óra) hol található a test (y tengely, km).
Szakaszonként nézd meg a grafikont:
- Az első 5 óra alatt elmegy 90 km messzire. Egyenletesen nő a távolsága a kiindulási helyhez képest, vagyis állandó sebességgel megy.
- utána 3 órahosszáig ott marad 90 km távolságra, vagyis a kocsi (vagy motor vagy valami) megállt
- utána 2 óra alatt egyenletesen csökken a távolsága, vagyis állandó sebességgel jön viszafelé.
Szakaszonként ki lehet számolni a sebsségét, de ez nem volt feladat. (Mindenesetre ha van kedved, csináld meg, csak hogy jobban értsed, mi van a grafikonon.)
Átlagsebesség: Mint az első válaszoló írta, az összes megtett utat el kell osztani az összes idővel.
- Az összes megtett út a háram szakaszon megtett utak öszege. (A középső szakasz a legegyszerűbb, ott 0 a megtett út)
- Az összes idő meg az összes idő (beleértve a középső szakaszt is!)
Ugye ki tudod számolni?
Ha gondolod, írd meg, mire jutottál (akár a szakaszonkénti sebességet is írd meg, ha kiszámolod), leellenőrizzük.
A 12:02-es válasz és az utána levő magyarázat teljesen rossz. Pl. nincs is a grafikonon gyorsuló mozgás!!
Kérdező: nem jó a megoldásod, próbáld újra.
12:02 vagyok.
Bocsánat v(t) grafikonra gondoltam. Nagyon elnéztem.
Most már jó a kérdező eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!