Mit gondoltok az újfajta, különleges amerikai nevekről? Mi a véleményetek róluk? Hogy tetszenek?
Na ezt jól megfogalmaztam. :D
A lényeg az, hogy, pl. hozzánk, magyarokhoz, is hasonlóan, az USÁ-ban is felmerült egy olyan "probléma", hogy sokan már megunták a hagyományos neveket. Már unalmas lett, hogy valakit John-nak, vagy Mary-nek hívnak, illetve ezekből a nevekből (mármint az ezeket a neveket viselőkből) annyi lett, mint a tenger. Ezért megjelent az igény új, szokatlanabb, különlegesebb nevekre.
A különbség pusztán annyi, hogy míg mi idegen neveket magyarosítottunk (lásd: Dzsenifer, Dzsesszika, Benett és társaik), addig az amerikaiak eredetibb neveket találtak ki. (Mielőtt elkezdenétek kötözködni, ezzel nem az amerikaiakat akarom magasztalni. Ettől ők nem feltétlenül többek nálunk, csak épp ebben a kérdésben eredetibb megoldást találtak.) Így születtek olyan nevek, mint Rihannon, Freya , Autumn, Summer, Spring, Genesis, Destiny, Rain, Cayden, Zion, Troy, Avery, Cade, Declan, Tate, Yandel, Jocelyn, Brooklynn, Skylar stb.
Természetesen ezeknek egy része (talán nagy része) nem újonnan kitalált, maximum nagyon régről (bár nem feltétlenül angolszász nyelvterületről) újították fel. Viszont az tény, hogy elég népszerűek (direkt az 1000 leggyakoribb név közül írtam párat) és azért nem teljesen azonosak a Dzseniferrel, Dzsesszikával és társaikkal, amiket nálunk sokan egyértelműen a külföldi sorozatok hatására vesznek át, illetve mert amerikai, és ami amerikai, az milyen jó.
Még a végén megjegyezném, hogy ezt nem az USA kritizálása miatt írtam ki. Nem szeretnék sem az amerikamán, sem az Amerika-ellenes irányzatokban állást foglalni.
Pusztán arra lennék kíváncsi, hogy az ilyen nevekről, ilyen jellegű "névújításról" mi a véleményetek. Hogy tetszenek ezek a nevek? Illetve mit szólnátok hozzá, mennyire lennétek ledöbbenve, mennyire... idegenkednétek, ha mondjuk New Yorkban turistáskodva találkoznátok valakivel (pincér, szállodaalkalmazott, taxi-sofőr, teljesen mindegy), akiről kiderül, hogy Zion-nak, Rianonn-nak, Freyának, Rainnek, vagy épp Destiny-nek hívják?
Ja, és bocsi, hogy ennyit írtam magyarázatként!
A Róbert (Hrodebert) név eredetileg fényes dicsőséget jelentett.
Mégis jobban hangzik a Kovács Róbert, mint Kovács Fényesdicsőség!
Kedves 21:46-os!
Persze. Minden névnek van jelentése. De ezek sok esetben vagy a latinból jönnek (Európában), vagy a saját nyelv egy régebbi változatából. Pl. a Buda, Koppány, Kolos, Örs is tuti jelentettek valamit régen magyarul, de ma már gyakorlatilag semmit. Ami meg jelent (pl. Pálma, Őszike) azt meg megszoktuk. Ez mondjuk tényleg jogos érv az új nevek kapcsán is.
Hát ha én mondjuk Amerikába látogatnék, és a pincérnőnek az lenne a neve valahol, hogy Rain, nekem az sem lenne "furább", mint ha az a neve, hogy Joanne vagy bármi szokványosabb. Úgy értem, ha egyszer külföldi, akkor nekem aztán mindegy, hogy milyen külföldi neve van. Esetleg elgondolkodnék rajta, hogy milyen szép jelentése van a nevének.
Mondjuk ha olyannal találkoznék, akinek a neve Zion, azon lehet, hogy mosolyognék, mert egy szórakozóhely jutna róla eszembe, ami itt van a városomban (mármint amúgy tudom, hogy eredetileg mit jelent, de ettől még nekem ez ugrana be).
Viszont egy Rianonn névben, vagy Destiny-ben semmi furát nem találnék.
„A Freya ősi kelta név...”
Akkor nem a skandináv mitológiában egy istennő?
Egyébként én azt megszoktam hogy az Egyesült Államokban ilyen változatos nevek vannak, de attól valahogy idegenkedem ami mostanában a névadási szokásokkal történik.
Véleményem szerint a szülők arra számítanak hogy ha különleges nevet adnak a gyereknek, akkor az a gyerek tényleg különlegesebb lesz. Én ebben nem hiszek, nem hiszem hogy ez lenne a siker titka.
Persze, nem ez a siker kulcsa az biztos. De egy ritkább névnek megvan az a haszna, hogy könnyebb róla beazonosítani az illetőt. Pl. van egy ismerősöm, még jó régen a tévénél dolgozott, és kérdezte, hogy ezt meg azt a műsort láttam-e, mert hogy akkor a készítők között láthattam a nevét. És igazából nagyon nem tűnt nekem fel, mert az illetőnek ilyen Kovács Éva jellegű neve volt, szóval amiből van még hatszáz másik. Ellenben ha mondjuk Kovács Genovéva lett volna a neve, akkor rögtön kiszúrtam volna a nevét, meg azt, hogy ott az ismerősömről van szó.
Szóval egyszerűen csak arról van szó szerintem, hogy időről időre van X darab név, amit nagyon sokan viselnek, ilyenkor pedig előjönnek újabbak, amiket egy darabig csak kevesen adnak. Utána ezekből is többnyire tömegnév lesz, akkor megint kerülnek elő újak (vagy előkerülnek régiek). Nem csak azért, hogy a gyerek ezáltal különleges legyen, hanem mert egyszerűen a szülők valami frissebbet akarnak. Gondolom ez Amerikában sincs másképp.
Nem szólnék hozzá semmit. Ez a neve, kész.
Én nem egy név alapján szoktam el- és megítélni egy embert.
"de attól valahogy idegenkedem ami mostanában a névadási szokásokkal történik."
Ezt pontosan mire érted?
"Véleményem szerint a szülők arra számítanak hogy ha különleges nevet adnak a gyereknek, akkor az a gyerek tényleg különlegesebb lesz. Én ebben nem hiszek, nem hiszem hogy ez lenne a siker titka."
Jogos. De az már kicsit gáz, ha a te csemetéd a 123. István, vagy Jóska az osztályban. Persze erre az, hogy Benettnek, vagy Hoszéármándónak nevezed el, szánalmas válasz, de azért számít az, ha egyedi (de nem extravagáns) nevet adsz neki.
"Én nem egy név alapján szoktam el- és megítélni egy embert."
Ezt nem is feltételeztem.
De azért valami reakciót kiválthat. (Bár ez sem törvényszerű.)
Mint már írtam, van olyan ismerősöm, aki számára azért volt hiteltelen egy amerikai regény, mert a szereplőknek ilyen Rihannon, meg Spring, Genesis, Cayden-jellegű neveik voltak. (Már nem emlékszem pontosan mik voltak a konkrét nevek.) Kb. úgy reagált rá, mint József Attila nevelőszülei, hogy ilyen keresztnév nincsen és ennek hatására az egész hiteltelen lett számukra. (Még úgy is, mint fiktív történet.)
"Ezt nem is feltételeztem.
De azért valami reakciót kiválthat. (Bár ez sem törvényszerű.)"
Belőlem tényleg semmilyen reakciót nem vált ki. Sokféle nevű emberrel találkoztam már az idők alatt, és talán épp ezért, abszolút közömbös hogy kit hogy hívnak. Extrémebb nevekkel is találkoztam elég sűrűn (és egyáltalán nem csak a "feketelábúak" vagy a "proliK" között). Egy keresztnév semmilyen gondolatot nem vált ki belőlem, még ha elvontabb, akkor sem.
Amit meg szoktam nézni az inkább a vezetéknév. Na látod azokon el szoktam gondolkodni, honnan jöhet, honnan ered, stb.,..de a keresztnevek szerintem nem jelentenek semmit, évszázadról évszázadra alakulnak az aktuális divattal.
Akiknek ma "hagyományos" nevük van (Pisti, Jóska, Feri, stb.) egykor azok is divatnevek voltak. Pl. ma a Feri egy tök hagyományos magyar névnek számít, 1849 után azonban nem nagyon adtak ilyen nevet a gyerekeknek, aki ilyet adott, arra fujjogtak, hogy osztrák s*ggnyaló, császári kém (mert ugye Ferenc Jóska volt az uralkodó), stb...Aztán mégis elfogadott lett a kiegyezés után.
Úgyhogy ezért nem lehet egy keresztnév alapján semmilyen véleményt alkotni, mert az ÖSSZES keresztnév divat terméke. Ahogy írtam, még az is, ami ma tök átlagosnak számít. Csak meg kell egy kicsit kapargatni a történetét.
"Pl. ma a Feri egy tök hagyományos magyar névnek számít, 1849 után azonban nem nagyon adtak ilyen nevet a gyerekeknek, aki ilyet adott, arra fujjogtak, hogy osztrák s*ggnyaló, császári kém (mert ugye Ferenc Jóska volt az uralkodó), stb..."
Ez fura. Pedig Deák is Ferenc volt, szóval akár az ellenkezőjét is jelenthette volna. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!