Az idősebb korosztályok miért nem képesek gondolkodásmódjukat a korhoz illően igazítani és nem állandóan csak harcolni a változás ellen?
Több barátomnak és nekem is rendszeres, mindennapos családi veszekedések adódnak abból, hogy a szüleink maradiak. Sajnos vidéken lakunk, egy kis faluban, azonban a fiatalok már itt is szinte teljesen olyanok, mint a nagyvárosiak, az idősebbekkel ellentétben. A szüleink mégsem képesek ezt elfogadni. Például ma az miatt volt vita, hogy ők nem értékelik a szellemi értéket, a szellemi munkát, csakis azt, ha valaki a két kezével dolgozik, legyen az akármilyen buta ember, szerintük ő akkor is többet ér. Szerintük egy egyetemista, mondjuk egy leendő közgazdász hallgató sem intelligensebb, műveltebb egy bukdácsoló szakmunkásképzősnél. Egyetemista vagyok, sok ismerősöm van különböző körökből, így látom a különbséget. Ellenben a szüleimnek még egy rendes érettségije sincs. Szerintük nekünk, fiataloknak van elképestően rossz, hibás szemléletmódunk, és szerintük ezért csakis mi vagyunk a felelősek. Én azonban azt veszem észre, hogy inkább a szüleim korosztálya nem képes igazodni a mai normákhoz, nem képesek a szemléletmódváltásra, hogy 2011-et írunk, nem 1980-at. Több embert is ismerek a család barátai közül, akik még mindig a kommunistáknál tart, hogy mi volt 50 évvel ezelőtt, és ebben látják a hibát, ahelyett, hogy a jelen problémáival foglalkoznának - elvégre senkinek sem repül a szájába plusz falat kenyér, ha a kommcsikat szidjuk. Vagy például ha kocsikat nézegetek, azzal jönnek, hogy az ő idejükben csak trabant meg zsiguli volt, és miért vagyok ilyen nagyravágyó, hogy nem tartom jónak ugyanezeket. Vagy ha konditerembe akarok járni lány létemre, egyszerre leszólnak, mert inkább menjek ki futni az udvarra, minek ilyen helyre járni. A fogszabályzó meg hét kész luxusnak számított nekik, mert nekem lehetett, nekik nem volt. Nem is beszélve arról, hogy hogy merem megtenni, hogy 19 évesen nem vagyok önellátó, csak egyetemre járok - ők ennyi idősen már eltartották magukat. De ha gimiben rosszabb jegyet hoztam haza, akkor már voltam mindenféle lusta dög, aki semmire sem fogja vinni az életben.
Szóval miért nem képesek az idősebbek a szemléletváltásra, az igazodásra korunkhoz? Elsősorban a 40 felettiekre vonatkozik. Persze akinek nem inge, ne vegye magára, ismerek kifejezetten modern gondolkodású, jófej szülőket is.
12:44 vagyok az az ismerősöm aki a 2. vh. dátumát nem tudta az ELTE-re jár, a legtöbb ismerősöm pedig a pécsi közgázra jár, és nem vagyok eldőlve a műveltségükről, intelligenciájuktól, persze ettől még lehetnek jó szakemberek, hiszen azt tanítják, az általános műveltséghez, értelemhez nem kell egyetemre járni.
A bányász nagyapámba és a festő édesapámba több értelem szorult mint jó néhány egyetemistába. (Pl. ők nem a valóvilágot nézik esténként, hanem olvasnak...)
Diplomával meg nem kell hencegni.
Tudom, hogy lepontozol, :), de pont olyan korlátolt vagy, mint amilyennek a szüleidet tartod.
Majd akkor szóld le a kétkezi munkát, ha kell egy hűtőgépszerelő, és három hétig egyet se találsz, az meg nem vállalja, csak egy fél hűtő áráért.
Igazuk van a szüleidnek, hogy annyi a diplomás, koránt sem biztos, hogy érsz ezzel valamit. Ellenben egy jó autószerelőt egy megyében kettőt, ha találsz, és csillagászati áron dolgoznak.
Nem is jó a nagyravágyás, meg az új kocsi, amit csak hitelből tudsz kiköhögni.
Addig könnyű a szüleid pénzével dobálózni, amíg nem te keresed meg, meg mentségeket hozni, miért nem vagy hajlandó dolgozni.
Ha nem lehetne "komoly" diplomát szerezni munka mellett, senki se dolgozna, de nézz csak körbe a saját köreidben, hányan dolgoznak mégis, és semmivel se rosszabbak a jegyeik, mint a tiéd.
:P
Ez a "magasabb körökben sokáig divat lesz a szövetkabát", hát ezen oltári jót röhögtem. Ez lenne a társalgás csúcsa? :)
A divatházak már 5 évre előre eldöntötték, mikor mi jön divatba, csak nem kötik az orrodra.
A magasabb körök meg nem egy marék léhűtő, akit a szülei tartanak el, miközben oltári fontosnak és műveltnek tartják magukat, mert a szüleiknek még "rendes érettségije sincs".
Lenéző vagy és pökhendi.
Ami kifejezetten szánalmas, hogy azokat az embereket veted meg, akik felneveltek, eltartanak, akiknek köszönheted, hogy most itt pukkadozhatsz a műveltségtől. :(
Abban is igazuk van, hogy a tanulás és a munka nem zárja ki egymást.
Nem csodálom, hogy leszólják a "szellemi munkát", mikor ezzel a diplomával először egy irodai lótifuti leszel, egy "asszisztens", nettó 90-ért, egy tanár is ennyit keres, egy gyárban meg simán megkeres a szomszéd 8 általánossal nettó 220-at. :)
Aki legutóbb ennyit pattogott, azt a gazdasági végzettségével először "üzletkötőnek" vették fel egy biztosítóhoz, és nagy előrelépés volt, mikor megkapta egy gyorsétterem üzlethelyettesi állását, bruttó 100-ért, de most fix fizetésért süti a krumplit, meg nyomhatja a papírokat, napi 10 órában.
A mai fiatalságnak komoly hibája, hogy a napi politikával sincsenek tisztában, a történelemmel még úgy sem, és nekik "ostobaság", ami a szüleiknek a múltja.
Remélem, kicsit magadba szállsz, mielőtt elkezdesz krumplit sütni, meg árkot ásni közmunkában, mert magas lóról lehet nagyot esni.
Különben az évfolyam legjobbját onnan ismered fel, hogy másodiktól félállásban dolgozik egy nagyvállalatnál. :)
Amin kozep es idosebb koruak megegyeznek az, hogy az "Y" generacio mindent most rogton akar. Meg egy kozelei celt sem tudnak felallitani, ha az nem holnap jon meg.
Egyebkent, technologia annyira gyorsan fejled, hogy meg a 40 eveseknek is sok. Mikor Te szuleid voltak fiatalok, mint Te, ok is ugyanezt vegig hallgattak szuleiktol.
Meg egy dolog felmerült, bár már elsőre lepontoztatok.
Ha közgazdásznak tanulsz, hogy jutott eszedbe egy generáció statisztikáját elkészíteni egy kis, eldugott falu lakossága alapján??
Egész egyszerűen a szüleid elmaradottak. Gondolom, 40-50 közötti emberekről van szó.
Az én apám 50 éves fejjel informatikus. Nem éppen elmaradott. A nagyanyámm nyilván a korának megfelelően, de követi a divatot. Nem is ismerek olyan emebrt ebből a korosztályból, aki ne tartaná fontosnak a tanulást.
Bocsi, de ez a kérdés önmagában nem igaz, ráadásul manipulatív. Ha azt tetted volna fel, hogy miért elmaradottak a szüleid, az igaz lenne.
Különben nincs is túl nagy generációs szakadék köztünk meg a szüleink között, csak három geenráció óta divat ezt hangoztatni. Az igazi szakadék a dédszüleink és a nagyszüleink generációja között volt.
Visszatérve erre: "Ami kifejezetten szánalmas, hogy azokat az embereket veted meg, akik felneveltek, eltartanak, akiknek köszönheted, hogy most itt pukkadozhatsz a műveltségtől. :("
Nem én kértem, hogy szüljenek meg, nem kértem, hogy neveljenek fel, hogy éljek. Ők döntöttek így, hát vállalták a felelősséget a döntésükért. A taníttatásom pedig ingyenes volt mindvégig, a közoktatás eleve ingyenes, egyetemen pedig államilag támogatott vagyok. Az életet pedig hangsúlyozom, nem én kértem.
A másik pedig, hogy odaírtam, kinek nem inge, ne vegye magára... tudom, hogy vannak olyanok is, akikre nem igaz, amit írtam. De én több olyat látok, akire igaz, mint akire nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!