Miért nem képesek az emberek arra, hogy (egy kicsit is) óvják a környezetüket?
Gondolok ezalatt:
A közlekedésre. Miért nem képesek gyalogolni vagy tömegközlekedéssel utazni? Inkább ülnek a dugóban, idegeskednek stb. Amikor szmogriadó van és megkérik őket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe, akár ingyen is (volt már rá példa, bár a benzin árából a jegyre is futná), akkor mintha valami ellen lázadnának és csak jobban tapossák a pedált. Aztán meg én is szívom a mocskot utánuk.
Persze rohanó világ, de nincs akkora szükség az autóra, mint ahogyan azt hangoztatják. Vannak kivételes helyzetek pl.: mentő, tűzoltó. De a jégkrémet triciklivel is ki lehet hordani! :)
Ezek az emberek nem gondolnak cseppet sem a jövő nemzedékére, a gyermekeikre? Vagy legalább saját magukra? (mert pár év múlva lehet emiatt halnak meg)
Szerintetek még van remény javulásra ilyen téren? (pl.:villanymotoros autók elterjedés)
Igaz, lehet ha óvnánk a környezetünket, akkor jönne egy meteor. De az teljesen más. :)
Most csak egy példát hoztam fel a sok közül.
Kíváncsi vagyok a véleményeitekre!
Én is ezekben az autókban bízom. Reméljük minél hamarabb elterjednek, mert szerintem pár évtized elteltével késő lesz (valahol olvastam, hogy jelenleg 5 fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete, mint a jégkorszakban és az elkövetkező 50 évben plusz 2 fokot nőhet). Emellett még ott van a sok betegség elterjedése (persze ebben nagy szerepet játszik az a sok "műkaja"). Igaz én csak egy laikus vagyok, aki szeretné ha az emberek jobban vigyáznának a környezetükre.
Dániáról, Hollandiáról hallottam már, hogy ott nagyon óvják a környezetet.
Daniaban, Hollandiaban valoban ovjak a kornyezetet, de ezek viszonylag kis orszagok, ahol elerheto egy bolt biciklivel is a legtobb helyen. Azert ezt nem mindenhol lehet megoldani.
Szerintem el fog tartani sokaig, hogy ezek a kocsik olcsobbak legyenek, mert most meg megszedik eloszor magukat a gyartok. Megeri nekik fenn tartani az arakat es meg korantsem tartunk ott, hogy ezek a kocsik mindennaposak legyenek, bar a jovot nem ismerjuk. En legalabb 10 evet josolnek arra, hogy addig eredmenyeket lehet ilyen teren elerni.
Abban nem értek egyet, hogy egy nagyobb országban biciklivel nem érhető el egy bolt. Ugyanaz minden, csak sokkal nagyobb. Nem kell átmenni pl. New York egyik végéből a másikba, hogy bevásároljunk. Munkát sem kell a lakóhelytől olyan messze keresni, hiszen biztosan van a közelben is. Mivel nagy város, valószínűleg nagyobb a munkalehetőség is.
10 évet tippelnék én is. Nem tűnik soknak, de a mai világban gyorsan lehet sokat fejlődni és nagyot pusztítani (20 éve szerintem nem hitték volna az emberek, hogy valaha is ilyen fejlett lesz a számítógépes világ).
Abban nem értek egyet, hogy egy nagyobb országban biciklivel nem érhető el egy bolt. Ugyanaz minden, csak sokkal nagyobb. Nem kell átmenni pl. New York egyik végéből a másikba, hogy bevásároljunk. Munkát sem kell a lakóhelytől olyan messze keresni, hiszen biztosan van a közelben is. Mivel nagy város, valószínűleg nagyobb a munkalehetőség is.
Te meg biztos, hogy nem voltal itt es azert mondod ezt. Nem elek nagyvarosban es a bolt mindenkitol messze van, a munka meg meg messzebb. A nagy tavolsag azt jelenti, hogy van pl. 1 bevasarlokozpont egy varos egyik vegeben, te meg elsz a kulvarosban, ahol csak hazak vannak, de az a lakoovezet onmagaban akkora, mint Magyarorszagon egy kozepmeretu varos. Nincs ABC meg ilyenek. :) Na mindegy, ezt csak tapasztalas altal tudnad megerteni. New Yorkban barhova eljutsz 10-20 perc alatt, mert ott van tomegkozlekedes, csakhogy az USA nem egyenlo New Yorkkal. Munka meg nincs a kozelben, kocsival 40 perc...szoval olyanrol nem lehet nyilatozni, amit nem latsz at. Nem veletlen, hogy itt mindenkinek van jogositvanya (NY-on kivul).
Elég hihetetlen, hogy a "lehetőségek hazájában" van olyan város, ahol nincs minden sarkon egy bolt.
Meg tudom érteni így is, biztosan nem hazudsz, csak kicsit felfoghatatlan. :)
Amerikában máshogy vannak ezek a dolgok, ott tényleg nincs minden sarkon egy bolt, és nincs is rá igény. Ott nem szokás minden nap bemenni a kisboltba megvenni méregdrágán a kenyeret, tejet, tejfölt, ott az emberek nagy tételben vásárolnak. Ahhoz pedig nem szükséges, hogy kisboltok legyenek mindenfelé. Mondjuk szerintem többek közt azért is lehet ez így, mert a lakóhelyek is átlagban nagyobbak, mint a mieink. Nekem lehetőségem sem lenne tárolni egy hónapra való kaját. Oké, a húst igen, az befér a fagyasztóba, de azért gyakran kell boltba is mennem. El sem férne nálam nagyobb fagyasztó például. De azt, hogy kocsival járnak bevásárolni, nem tartom nagyobb környezetszennyezésnek, ha ezt havonta egyszer teszik meg.
Inkább azt tartom annak, hogy tényleg a munkahelyek elég messze vannak, de minden autóban egy-egy ember csücsül, pedig sokan egyfelé mennek. De ugye nincs nagyon tömegközlekedés, nincs semmi, ami összegyűjtené az egy irányba haladó embereket.
Elég hihetetlen, hogy a "lehetőségek hazájában" van olyan város, ahol nincs minden sarkon egy bolt.
Meg tudom érteni így is, biztosan nem hazudsz, csak kicsit felfoghatatlan. :)
Hat mert meg nem voltal itt. Azert felfoghatatlan. De a tv-ben biztos lattad mar, hogy vannak ilyen lako teruletek, residential area-k. Mire onnan kocsival kijossz, az is jo sokaig tart. Ott semmilyen bolt nincs (hazaknal nem uzemeltetnek semmi ilyesmit!), a boltokat kulon reszekre teszik alt. egymas melle. Ut sincs, amin biciklivel tudnal menni, mert szinte mindenhol csak autopalya van es szerintem te arra gondolsz, hogy a belvarosban lakoknak van bolt minden sarkon. A legtobb kozepmeretu varosban azonban senki sem lakik a belvarosban, mindenki kikoltozik a jobb helyekre (vagy legalabb ki akar a gettobol) illetve ott csak irodak vannak, nem lako ovezetnek van tervezve.
Mondjuk tegyuk fel, hogy van egy konkret szakmad. Pl. nover vagy. Hol tudsz dolgozni? A korhazban. Ami a lakhelyedtol kocsival is legalabb 20-30 perc (ha szerencses vagy). Szoval nem te dontod el, hogy hol dolgozz, mert a haz mellett nem fogsz munkat talalni vagy ahhoz hatalmas szerencse kell, hogy tudj dolgozni a kornyeken.
En sok helyen laktam, mindenfele allamban, de sehol nem volt ra mod, hogy kocsi nelkul menjunk barhova...kiveve setalni. Csak azert mondom, hogy ezt a felregondolast tisztazzuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!