Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem képesek az emberek...

Miért nem képesek az emberek arra, hogy (egy kicsit is) óvják a környezetüket?

Figyelt kérdés

Gondolok ezalatt:

A közlekedésre. Miért nem képesek gyalogolni vagy tömegközlekedéssel utazni? Inkább ülnek a dugóban, idegeskednek stb. Amikor szmogriadó van és megkérik őket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe, akár ingyen is (volt már rá példa, bár a benzin árából a jegyre is futná), akkor mintha valami ellen lázadnának és csak jobban tapossák a pedált. Aztán meg én is szívom a mocskot utánuk.

Persze rohanó világ, de nincs akkora szükség az autóra, mint ahogyan azt hangoztatják. Vannak kivételes helyzetek pl.: mentő, tűzoltó. De a jégkrémet triciklivel is ki lehet hordani! :)

Ezek az emberek nem gondolnak cseppet sem a jövő nemzedékére, a gyermekeikre? Vagy legalább saját magukra? (mert pár év múlva lehet emiatt halnak meg)

Szerintetek még van remény javulásra ilyen téren? (pl.:villanymotoros autók elterjedés)

Igaz, lehet ha óvnánk a környezetünket, akkor jönne egy meteor. De az teljesen más. :)

Most csak egy példát hoztam fel a sok közül.

Kíváncsi vagyok a véleményeitekre!

2011. febr. 12. 16:17
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez a közlekedős dolog a lustaság, kényelmesség miatt van sok embernél így. Pl. amikor szmogriadó volt, akkor mondtam apukámnak, hogy igazán mehetne busszal dolgozni, mert tényleg borzalmas a levegő, egyel kevesebb kocsi lenne legalább az utakon. Erre ő: ahhoz neki negyed órával hamarabb kell elindulnia otthonról, és gyalogolnia kell 100 métert, ő ezt nem fogja megtenni, nem azért fizeti az adót a kocsi után, hogy buszozgasson. Hát mondom, erről ennyit...

Különben az a vicc, hogy apukám akkor is kocsival járt dolgozni, amikor egy öt perces sétára volt az otthonától a munkahelye. Túl azon, hogy felesleges környezetszennyezés, még szerintem egészségtelen is, hogy valaki ennyit sem mozog egy nap.

2011. febr. 12. 16:28
 2/23 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem indulj ki abból, hogy ilyen jegyárak és benzinárak mellett senki sem ül azért autóba, hogy direktbe szennyezze a környezetet.

Gondlom, pesti lehetsz.

Egyrészt, vidéken sok helyen autó nélkül be se tudsz járni dolgozni. Másrészt, ha egy család utazik az autóban, bizony olcsóbb, mint pl. négy főnek jegyet vagy bérletet venni.

Amúgy a környezetszennyezés nem csak a kipufogó gázt jelenti.

Ott a rengeteg cikicsikk, kutyapiszok, a szemét szétdobálva mindenütt, (erdőbe olcsóbb kocsival kivinni a sittet, mint konténert bérelni és elvitetni), a biciklivel közlekedés csak a kaszkadőr és kamikáze típusoknak ajánlott, és a többi.

A gond ott kezdődik, hogy az emberek mindig, mindenből a legolcsóbb megoldást választják, mert mindig, mindenért fizetni kell.

Az ember meg először azon gondolkodik, hogy fogja ma befizetni a számlákat, és holnap mit fog enni, nem az az első gondolata, hogy jujj, 50-100 év múlva mi lesz vele.

2011. febr. 12. 16:29
 3/23 anonim ***** válasza:
88%
nézd, én hibrid autóra spórolok, elzárom a csapot, energiatakarékos az izzóm. a szemetet is szelektíven gyűjtöm. különbözőek vagyunk. tömegközlekedni ennek ellenére gyűlölök...
2011. febr. 12. 16:29
 4/23 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem minden ember képes racionálisan gondolkodni, plusz sokan nem képesek közösségi célok alá vetni magukat, mert önzők.
2011. febr. 12. 16:30
 5/23 anonim ***** válasza:
100%
Második vagyok, csak fontos lehet, hogy nincs autóm, nem is lesz, egyedül megtalálom a kukát, nem dohányzom, és még a saját tulajdon kertemben is biogazdálkodást folytatok, vegyszerek nélkül, és a többi.
2011. febr. 12. 16:31
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek nagyon is óvják a környezetüket, ennél jobban nemigen képesek rá jelenleg. Ugyanis az ember ösztönei pont a környezet pusztításást írják elő, mint ahogy a többi élőlénynél is. Megfigyelhetőek ilyen törvényszerűségek, minthogy: ideális körülmények között bármely faj exponenciálisan növeli a számát-> túlnépesedeés, rablógazdaság stb., minden faj és egyed is igyekszik a lehető legtöbb erőforrást megszerezni, a lehető legkevesebb energiabefektetéssel-> a környezetvédelem energiapazalás stb. Gyakorlatilag az egész természetvédelem csak azért létezik, mert van abból hasznunk, hogy nem sz@runk magunk alá. De ez semmiféle jövő generáció, meg felsőbb célt nem szolgál, csakis puszta önzés, ésmint ilyen, ne is nagyon várjuk, hogy a társadalom majd pl leteszi a kocsit, inkább feláldozza azt a pár tagját.

Lehetne sorolni a példákat, lényeg, hogy az ember ösztönei felülbírásával próbálja védeni környeztetét, de azért csodát ne várjunk tőle. Pl te is éppen internetet használsz egyébként teljesen lényegtelen kérdések feltevésére-> pazarlod az áramot, ami lehet, hogy éppen szénerőműben állítottak elő.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor javaslom az ökológia szép tárgyát tanulmányozd.

2011. febr. 12. 16:34
 7/23 A kérdező kommentje:

Az önzőségre jómagam is gondoltam, de valahogy nem illik a képbe. Ugyanis ezekkel magának is árt. Lehet, hogy önző és mellette még nagyon buta is? A lustaság viszont egyértelmű.

Sok munkahelyen fizetik a bérletet. Nem hiszem, hogy olcsóbb reggel összeszedni a családot, bevinni a városba, ott kirakni mindenkit, aztán hazafelé összeszedni megint őket és végül hazavinni, mint megvenni azt a pár bérletet (diákok esetében nem vészes, felnőtteknek drágább, de ha kifizeti a munkahely, akkor egyértelműen spóroltak).

Mindenesetre megértem, ha a falusiak autóval járnak be, de a városaiknak minek...

Igaz, én is szennyezem a netezéssel a környezetet. A lényegtelen kérdés feltevése mellett más miatt is kell. Sajnos most még nem tudok ennél jobban vigyázni a környezetemre, mivel még tanuló vagyok (amint dolgozni fogok, erre is keresek megoldást pl.: napelem). Szinte mindenhová gyalog megyek, buszra csak akkor szállok fel ha sietek és a fuvart is a legtöbbször elutasítom (ugyanis plusz 1 fő=több fogyasztás).

Nem várható el senkitől, hogy maximálisan védje a környezetét. Elég lenne legalább egy kicsit. Pl.: elfogadja az ingyen utazást szmogriadókor. Félreteszi a benzin pénzt, és tud venni mondjuk napelemet, hibrid autót. Amivel ő is jól jár és a környezet is.

Egyébként miskolci vagyok 4. éve. Azelőtt falun laktam és mindig is bejáró voltam. Nem haltam bele, de nem volt élvezetes az idióta volán miatt. Ahova tömegek mentek, oda beraktak egy kis buszt, ahova csak 1-2 ember, oda a csuklós mercit.

2011. febr. 12. 17:03
 8/23 anonim ***** válasza:
Azért a tudat beszűkülése önzőséget is előidézhet pl a téma tekintetében.
2011. febr. 12. 17:10
 9/23 A kérdező kommentje:

És persze köszönöm a válaszokat!

Eszembe jutott, hogy a laptop-on szinte teljesen levettem a fényerősséget részben a fogyasztás miatt, részben pedig mert kiégette a szemem. Tudom nem nagy dolog, de sok kicsit sokra megy. :)

2011. febr. 12. 17:12
 10/23 anonim ***** válasza:

Felig-meddig egyet ertek veled kerdezo.

Tobb orszagban is eltem, jartam. Nagy kulonbsegeket tapasztaltam. Pl. Daniaban szinte mindenki biciklivel jar mindenhova a nagy varosokban is. Pedig ott aztan nagyon hideg van, esik az eso sokszor es eros szel fuj. Szerintem igy szoktak meg, igy epult be a kulturajukba.

Most az USA-ban elek es itt viszont ezt nem tudom elkepzelni, mert 1. nincs tomegkozelekedes kiepitve es nem is lenne lehetseges kialakitani a nagy tavolsagok miatt, 2. a tavolsagok olyan nagyok, hogy biciklivel a legtobb esetben lehetetlenseg lenne megtenni az utat, a motor meg irto veszelyes, a legtobb helyen jarda sincs (legalabbis ahol en elek es mar nagyon sok allamban eltem, nem volt sehol jarda, aki itt gyalog jar, az vagy valami furcsasag vagy hajlektalan).

Az autogyartas teruleten maris sok uj eredmeny van es gondolom, hogy a hibrid es elektromos kocsik is olcsobbak lesznek par evtizeden belul. En ebben latom a jovot. Kevesebb kocsi nem lesz, csak tobb, viszont az alternativakat jobban ki lehetne hasznalni.

2011. febr. 12. 22:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!