Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mindkét agyféltekémet használo...

Mindkét agyféltekémet használom? (lent)

Figyelt kérdés
14 éves vagyok és kétkezes.mindkét kezemmel tudok írni.szerencsére semmi bajom sincs ettől.csak annyit szeretnék megtudni hogy így most mind két agyféltekémet alkalmazom?mindkettő domináns?
2011. jan. 27. 09:24
 1/2 Lézer Anton ***** válasza:

Mindenki használja mindkettőt. Legalábbis, akiknek nem hiányzik az egyik :P

Egyébként igen, vannak olyan emberek, akik egyformán támaszkodnak mindkét agyféltekéjükre. A gyakorlatban ez nem jelent sokat.

2011. febr. 2. 19:17
 2/2 anonim válasza:

MI a helyzet a többi testrészeddel? (szem, láb, fül) Ezeknél melyik oldalt részesíted előnyben? "Csak" írni tudsz mindkét kezeddel, vagy pedig egy csomó más dolgot is megcsinálsz egyenlő mértékben a kezeiddel? Ha középre, eléd tesznek egy dolgot, akkor melyik kezeddel nyúlsz érte?

Én úgy tudom, hogy nincs olyan, aki abszolút kétkezes lenne felnőttként, persze van jó pár olyan ember, aki közel hasonló ügyességgel használja a másik kezét is ugyanazokban a dolgokban, de az akkor sem 50-50%.

Az egyik agyféltekédnek muszáj dominánsabbnak lennie. 5-6 éves korra kialakul a gyerekeknél az agyfélteke dominancia, amit az jelez első sorban, hogy "választanak" a két kezük közül. Ha ez nem történik meg, és kétkezesek maradnak a gyerekek, akkor nem megfelelő fejlettségű az idegrendszere. Ha a gyerekek ezután is kétkezesek maradnak, és nem alakul ki az agyfélteke-dominanciájuk, a későbbiekben rengeteg problémájuk lehet a beszédmegértéssel, felléphet diszlexia, diszgráfia, iránytévesztés, tanulási zavarok.

2011. máj. 8. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!