Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Bűn az, ha mások kudarca...

Bűn az, ha mások kudarca élvezettel tölti el az embert?

Figyelt kérdés

Én szeretnék jó ember lenni. Ennek érdekében élek egy bizonyos bűntelen életformát. Tehát, úgy élek, hogy soha ne verjek át senkit, igyekszem senkinek sem ártani sem fizikális, sem mentális, sem anyagi síkon. Hibák persze be-becsúsznak, de a szándék mögöttük sosem ártó.

Viszont. Van egy dolog, amiben képtelen vagyok megváltozni. Ez pedig bizonyos idegenek irányába történő káröröm. Legutóbb például láttam, ahogy egy méregdrága BMW-vel valaki lekoccol egy villanyoszlopot tolatás közben. És boldogság fogott el, pedig nem is láttam, ki a sofőr, mert sötétített ablak mögött ült. Egyszerűen örültem az ő kárának, azzal a belső felkiáltással, hogy "na, ha volt pénz ilyen drága kocsira, akkor most lesz pénz szervizre is!" - És ezután hiába feddem meg magam, hogy nem ildomos a káröröm, belül akkor is örülök. Nem tudom elfojtani, hogy tudat alatt boldogít más kára. Lehet, hogy ha kiszállt volna a kocsiból egy szimpatikus ember, sajnálkozva, akkor megszűnt volna a káröröm, mert látom az embert, akinek végtérre is nem kívánok rosszat. De ez a látatlanság, a távolról történő gyűlölködés. Ezt valahogy nem tudom magamban megszüntetni.

Tehát, szerintetek csak az a rossz ember, aki rosszat tesz, vagy az is, aki más kárának tudat alatt örül?

2022. aug. 30. 19:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Ezt a génjeid hordozzák, a jó igazi magyar gének.
2022. aug. 30. 19:29
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
én inkább azt mondanám, hogy ez irigység, és az irigység lassít téged a saját céljaid elérésében, mert nem magadra figyelsz, hanem másokra
2022. aug. 30. 19:30
 3/13 A kérdező kommentje:
Én magamra figyelek, de a külvilágot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha valaki lekoccol melletted 5 méterre, nem a saját légzésedet fogod figyelni. A figyelmet maximum szándékosan elterelheted az ilyen dolgokról, de a tudatodig akkor is eljut, és a tudatalattid nem fog mérlegelni, azt gondol majd, amit akar.
2022. aug. 30. 19:53
 4/13 anonim ***** válasza:
Sokan azért irigyek, mert nem merik követni a céljaikat, és ezért örülnek a más kárának.
2022. aug. 30. 20:12
 5/13 A kérdező kommentje:
Szerintem az irigykedés nem a legjobb szinoníma. Az irigykesés azt jelenti, hogy te a másikét AKAROD. Akár az életkörülményeit, a vagyonát, a sorsát, ezzel a saját körülményeid az övé alá rendeled. De nálam nem erről van szó. Arra nincs jó szinoníma, amit én érzek olyankor, mikor valaki kárát látom. Talán az elégtétel, és az önigazolás dereng fel bennem. Tehát az az érzés, hogy "ha ez történt veled, biztos meg is érdemled!" Ez az érzés pedig azon kívül hogy toxikus, még céltalan is. Nincs semmi értelme ezt gondolni, tudom jól. Mégis bennem van ez az érzés időnként.
2022. aug. 30. 20:23
 6/13 anonim ***** válasza:
Szerintem ez bosszúvágy,mivel valamiért gyűlölöd például a gazdagokat és örülsz annak,hogy bajuk lett.Ezzel beteljesedik rajtuk a bosszú.Ezen úgy lehet változtatni,hogy valami dolgokat felhozol a gazdagok mellett amik tetszenek bennük és így egy idő után pozitívan fogsz gondolkodni róluk.Nagyon fontos,hogy ne csak azt csináld,hogy egyből elkezded mondani,hogy milyen jók,amiközben ezt nem is gondolod,mert akkor csak elfojtod az érzelmeid.És igen,ez nem fog egyik napról a másikra menni,de Konfuciusz azt mondta,hogy aki hegyet akar elmozdítani annak kis sziklákkal kell kezdenie.:)A másik amit tudok ajánlani,hogy kezd el szeretni magad és pozitívan gondolkodni az életről,hisz elvégre azért vagyunk itt,hogy fejlődjünk és kiteljesedjünk,nempedig,hogy hibáztassuk magunkat.Nem vagy a szememben bűnös,hisz elég csak megnézni miket írtál a legelején,hogy milyen jószívű vagy!😇🥰Nekem egy jó embernek tűnsz!
2022. aug. 30. 20:57
 7/13 anonim ***** válasza:
A 6-os pontosabban írta le, amit akartam!
2022. aug. 30. 21:54
 8/13 anonim ***** válasza:

"Szerintem az irigykedés nem a legjobb szinoníma. Az irigykesés azt jelenti, hogy te a másikét AKAROD. "

Szerintem az irigyseg az az, amikor kellemetlenul erzed magad amiatt, zavar az, hogy masnak tobb van, mint neked.

2022. aug. 30. 23:05
 9/13 A kérdező kommentje:
8-as, hogy a szakirodalom hogy szól e kifejezésről, azt nem tudom, csak azt, ahogy én használom ezt a kifejezést. Én úgy tudtam, az irígység és (esetemben) a káröröm bár rokon érzelmek, de nem azonos a kettő. Amúgy engem nem zavar az, ha másnak több van. Nem érdekel, kinek milyen kocsija, háza, fizetése van. A boldogságot úgysem abban mérik. Egyszerűen csak, mikor egy gazdag valaki pórul jár, azt érzem, hogy a karma rendet csapott. Az érzem, hogy az élet egyenlőre játszik, hiába van valakinek több, vagy kevesebb, a végezszámolásnál valahogy kiegyenesesik a mérleg. Ebben a hitemben való önigazolás tehát, ha egy gazdag pórul jár. Talán nem is a gazdag személyre terjed ki ez a fajta káröröm, mert mint mondtam, sötétített üveg mögött azt se látom, kiről van szó. Számomra inkább, mint ahogy a 6-os válaszoló is megsejtette, a gazdagság, mint fogalom, szüli bennem az ellenszenvet. Mert önkéntelenül is arra gondolok, hogy ahhoz, hogy valakinek sok legyen valamiből, jó esélyel a közvetett, vagy közvetlen környezete kárára történ, mármint, valamilyen módon másoktól szedte el a pénzét, olyanoktól talán, akik adott esetben ugyan úgy, vagy még jobban megérdemelnék.
2022. aug. 30. 23:53
 10/13 anonim ***** válasza:
egyébként az is benne van, hogy az emberek sokszor úgy határozzák meg magukat, hogy "én vagyok a nem ő", tehát valamilyen viselkedéssel szembe állítja a sajátját.
2022. aug. 31. 08:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!