Szeretnék kérdezni valamit Az aranyember című regényről, tudtok válaszolni? Tímár alakjával kapcsolatban.
Tímár végül is jó ember vagy nem?
Ahhoz kevés vagyok, hogy a párkapcsolati működését megítéljem, nem is efölött akarok pálcát törni.
De amikor kezdett minden jól menni neki, az összes vállalkozása valahogy bejött, jól sült el...azok mind tiszta üzletek voltak, vagy épp hogy nem?
Kezdve a prófuntos búza felsütésével. Sokszor elolvastam már, mégse világos. Most valóban tudta igazolni, hogy nem hamiskodott, vagy ez sem volt igaz?
Szerintem Jókainak is ez volt a szándéka, hogy ne legyen egészen érthető, hogy lehessen rajta gondolkozni.
A nem értés ellenére is nagyon szeretem a regényt, ettől csak értékesebb nekem. Azért szeretném tudni. Válaszoljatok. Köszi.
Nem magyartanár vagyok, csak közgazdász hallgató, de végülis szakmába vág. :D
Rég olvastam az Aranyembert, de úgy emlékszem, hogy a Timár ügyletei jogi szempontból kifogásolhatatlanok voltak. Az erkölcs persze más kérdés, nem mindig esik egybe a jogszabályokkal. Timár meg elég sokat és elég nagy tételben spekulált, ha nem tévedek, sokak orra alá borsot is tört ezzel. Pl Brazovics Athanáz belebetegetett az anyagi csődbe.
A személyes véleményem az, hogy a piac egy mesterséges, állam által szabályozott közeg, így bármi belefér, ami nem ütközik az általa előírt normákkal. Timárt is inkább a magánéleti piszkoskodásai miatt utáltam. :))
Köszi. Igen, magánéleti piszkoskodás, mondod te, 2022-ben. A regény keletkezése idején nem igen szúrt szemet senkinek, hogy nem egészen oké, amit ő tesz a párkapcsolataiban. Manapság háromszögezésnek hívnák a nárcisztikusokkal foglalkozó terapeuták.
Brazovics meghalt szívrohamban, vagy agyérgörcsben (akkor még ezt se hívták stroke-nak), mikor megtudta, hogy az ő földjeiből csak 15 év múlva lesz pénz. Érdekes lehet ennek is a megítélése, köze volt Tímárnak ehhez is, de azért az ő felelősségének nem nevezném. Brazovics fejéhez senki nem tartott pisztolyt, hogy vegyen földet Tímár után. Persze ez nem ilyen egyszerű, ahogy az életben sose.
4
Engem nem az dühített, hogy beleszeretett Noémiba, hanem hogy nem "szabadította fel" Tímeát, aki nem sokkal Timár eltűnése után meg is halt - sosem élhette meg az igazi boldogságot Kacsukával. De nyilván egy XXI. században szocializálódott ember szemüvegén keresztül vizsgálom az egészet...
Az pénzügyi tranzakciók kapcsán egyetértünk. Az üzlet nem szereteten és barátságon alapul. Brazovics nem lett a szó szoros értelmében átverve, így a felelősség őt terheli.
Most volt a tévében, nem nézted meg?
Akkor is voltak NER-közeli és NER távoli vállalkozások, csak nem így hívták.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!