Az amerikaiakról miért terjedt el az a sztereotípia, hogy azt sem tudják, hogy Magyarország létezik?
Szerintem ez eléggé buta feltevés. Amikor 4 éve New Yorkban jártam, mindenki, akivel szóba álltam, ismerte Magyarországot, senki nem mondta azt, hogy még sose hallott róla. Az persze lehet, hogy hirtelen nem tudnának rábökni a térképen, és hogy bővebb infójuk nincs. De hogy ne is tudjanak a létezésünkről, az kizárt. Tekintve, hogy temérdek magyar származású vagy magyar gyökerekkel rendelkező híresség (zenészek, színészek stb.) van az USA-ban. És az utóbbi években elég sok blockbustert forgatnak hazánkban. Most erre páran azt mondanák, hogy "Szerinted egy amerikai majd utánaolvas a kedvenc sztárja származásának és előéletének, vagy követi a médiában az általa várt film forgatási híreit?". Ez megint csak egy buta, lealacsonyító, negatív sztereotipizálás.
De való igaz, Amerika más részén még nem jártam, aki igen, az esetleg rámcáfolhat.
A mi szempontunkból furcsa lehet, de ez tényleg olyan, mint hogy nálunk is sokan vakarnák a fejüket, hogy hol van pl. Sierra Leone vagy Benin, vagy akár Jamaica.
Egyébként 20-30 éve ismerték ugyan Budapest nevét, de angolosan tudták csak kimondani (bjúdapeszt). Ma már sokkal többen mondják magyarosan, sima u-val és essel. Már ez is valami. :)
Ezt a videót megnézed és megkapod a választ a kérdésre.
Az a feladat, hogy egy térképen, ahol be vannak rajzolva az országhatárok, nevezd meg AKÁRMELYIK országot.
https://www.youtube.com/watch?v=kRh1zXFKC_o
Disclaimer: nem hinném, hogy az átlag budapesti sokkal jobban teljesítene a teszten.
34: Ez egy megrendezett, kreált videó. Rengeteg ilyen kering. Vagy ha nem is megrendezett, nagy valószínűséggel a megkérdezettek kevés százalékát ragadták ki. Teszem azt, megkérdeztek 1000 embert, és abból mondjuk kb. 20 adott ilyen analfabéta reakciókat, és azokat vágták be. Mert arról mi értelme lenne videót csinálni, hogy megkérnek embereket, hogy mutassanak országokat, és mind helyes választ ad?
Ezt így akármilyen témával meg lehetne csinálni. Mondjuk megkérek 100 embert, hogy sorolja fel a Magyarországgal szomszédos országokat. Mondjuk kb. 5 nem tudja felsorolni vagy kihagy valamit, és akkor én róluk gyártok egy videót azt sugallva, hogy a magyarok nem tudják felsorolni a szomszédos országokat.
A közhiedelem, hogy buták, az akkor terjedt el, mikor mi még nem voltunk olyan hülyék, mint ma. Meg kell nézni, mi van ma idehaza, 23 éves kérdi, nagy kárt tesz-e egy atombomba, meg egyetemre járó kérdi, hogy lehet-e anélkül olvasni, hogy az ember kimondja magában a szótagokat.
És egyébként volt alapja a közhiedelemnek. Amikor 89 után kitágult a horizont, azért lehetett tapasztalatokat szerezni. Mentek ki fiatalok, és ide is jöttek fiatalok.
38:
Feltételezem, erre gondolsz:
Valahol hallottam azt, hogy ez egy félig megjátszott dolog volt, egy különleges alkalom a vetélkedőn belül. (Talán gyereknap?) A nő ugyebár egy kissrác ellen játszott, és szándékosan beszélt hülyeségeket, direkt elvesztette a játékot, hagyta nyerni a gyerkőcöt. Csak ezt kiragadták a kontextusból, és így téves koncepcióba került a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!