Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az amerikaiakról miért terjedt...

Az amerikaiakról miért terjedt el az a sztereotípia, hogy azt sem tudják, hogy Magyarország létezik?

Figyelt kérdés

Szerintem ez eléggé buta feltevés. Amikor 4 éve New Yorkban jártam, mindenki, akivel szóba álltam, ismerte Magyarországot, senki nem mondta azt, hogy még sose hallott róla. Az persze lehet, hogy hirtelen nem tudnának rábökni a térképen, és hogy bővebb infójuk nincs. De hogy ne is tudjanak a létezésünkről, az kizárt. Tekintve, hogy temérdek magyar származású vagy magyar gyökerekkel rendelkező híresség (zenészek, színészek stb.) van az USA-ban. És az utóbbi években elég sok blockbustert forgatnak hazánkban. Most erre páran azt mondanák, hogy "Szerinted egy amerikai majd utánaolvas a kedvenc sztárja származásának és előéletének, vagy követi a médiában az általa várt film forgatási híreit?". Ez megint csak egy buta, lealacsonyító, negatív sztereotipizálás.

De való igaz, Amerika más részén még nem jártam, aki igen, az esetleg rámcáfolhat.

2020. dec. 16. 07:42
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
87%
A hasonlat jó volt. Olyan ismerni Európa országait amerikaiként, mint az USA államait európaiként. Az államok nem megyék. Az USA pedig nem egy ország. Amerikai Egyesült Államok. A név magáért beszél. Én el tudom mondani hol van Texas, Michigan, Florida meg California és kész. Az USA - ban az emberek nagy része pedig el tudja mondani, hogy hol van Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és kb. ennyi. Vagy legfeljebb ettől Keletre minden Russia.
2020. dec. 17. 02:19
 12/39 A kérdező kommentje:

11: De ha én meghallom bármelyik USA-állam nevét, egyik sem cseng ismeretlenül, még ha némelyikre nem is tudok hirtelen rábökni a rérképen, hanem keresnem kell. Az USA-pedig hivatalosan egy ország, ha tetszik, ha nem. Ha beutazol, az engedélyezett tartózkodási időn belül szabadon mozoghatsz (mármint normál világhelyzetben) az államok között, az országhatárok Kanadánál és Mexikónál húzódnak. De lényegében nem erről szól a kérdésem, hogy tudják-e hol van hazánk, és hogy mennyit tudnak róla. Hanem arról, hogy sokan úgy képzelik el, hogy az átlag amerikaiak döntő többsége értetlenül néz a "Hungary" és "hungarian" szavak hallatán, mert hogy még életükben nem hallottak róla. Lehet, én vagyok túlművelt (a kettes általános iskolai és középsulis átlagommal), de például ha meghallom bármelyik afrikai ország nevét, úgyszintén mindegyik neve ismerős, annak ellenére, hogy esetleg nem tudok öt másodpercen belül rábökni a térképen és/vagy nem tudom a fővárost és/vagy bővebb infókat az országról. Vagy csak én gondolom úgy, hogy ez az alapműveltséghez tartozik? (Az olyan emberek nyilván más kaptafák, akik analfabéták, az általános iskola felső tagozatáig sem jutottak el, esetleg olvasni sem tudnak.)

Azt pedig tényleg nehéz elhinni, hogy amikor mondjuk egy színész épp Magyarországon forgat, akkor az az USA-beli hírekből teljesen kukázva lenne.

2020. dec. 17. 03:34
 13/39 A kérdező kommentje:
Mondjuk az igaz, hogy a magyarok között is akadnak nem semmi esetek, ha a tájékozottságot nézzük. Pár hete egy kérdésnél láttam itt, hogy a kb. 10 válaszolónak mintegy a fele abban a hitben él, hogy Magyarország szovjet tagállam volt. :)
2020. dec. 17. 03:40
 14/39 anonim ***** válasza:
90%
Én is hallottam kb. minden Afrikai országról, de ha meg kellene mutatnom hol van, 90%-át nem tudnám. El kell fogadni, hogy egy kis ország vagyunk és semmiben sem tűnünk ki igazán, nincs ezen mit megsértődni.
2020. dec. 17. 05:46
 15/39 A kérdező kommentje:

14: Oké, de nem ez a lényege a kérdésemnek.

Amúgy kitűnünk, csak hát ugye azok a magyarok, akik meghatározó dolgokat találtak fel, nem idehaza, hanem külföldön érvényesültek, ott tudták véghezvinni a dolgot. Így sajnos a világ szemében elhalványul a magyar létük.

2020. dec. 17. 07:22
 16/39 anonim ***** válasza:
100%
Amerikában nem számít az adott színész háttere, tökmindegy milyen neve van. Az amerikaiak csak beérik azzal, hogy külföldi származású és kész. Rengeteg külfölfi eredetű színész van Amerikában különféle nevekkel, nem tartják számon, ki honnan jött.
2020. dec. 17. 09:43
 17/39 anonim ***** válasza:
100%
Illetve, az amerikaiaknak már a kanadai is külföldi.
2020. dec. 17. 09:49
 18/39 A kérdező kommentje:

16: De ha valaki a kedvenc színészéről olvas wikipédiás cikket vagy könyvet, ott akaratlanul is belefut a származásába. Nem egészen ez a példa, de Svarci önéletrajzi könyvében is említve van többször Magyarország, sőt Andy Vajnánál még Orbán Viktor is.

A magyar karaktereket is felvonultató vagy részben Magyarországon játszódó közismert filmekről már ne is beszéljünk (Közönséges bűnözők, Én a kém stb.).

2020. dec. 17. 10:18
 19/39 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Kérdező továbbra is csak azt tudom mondani ,hogy az USA egy marha nagy hely marha sok és sokféle emberrel, a világ minden tájáról. Magyarország meg hát elég kis országnak számít, ez van. Szerintem ha megkérdeznénk minden amerikait (továbbra is “csak” az USA-n belül értjük) akkor biztos ,hogy sokan azt sem tudnák ,hogy Mo.-t eszik vagy isszák de valszeg egy szép mennyiség lenne akik még Európát sem kapnák meg a térképen, nemhogy Mo.-t. Nem azt mondom ,hogy ez az átlag, de van ilyen is. A sztárok világával sincs mindenki tisztában ahogy magyar emberek közül is biztos sok olyan lenne aki nem tudja megmondani xy (világ)hírességről ,hogy honnan származik.

Illetve azt is hozzatenném ,hogy ugye te most egy sztereotípiáról beszéltél. Na az tudjuk milyenek, általánosítások meg hasonlók de általában nem igazak a nagytöbbségre. Gondolj bele ,hogy mondjuk a zsidókról olyan sztereotípiák ismertek minthogy “kampósorrú” smuci pénzéhes mindenkitátverős stb népség, aztán szerinted ez ténylegesen hány zsidóra illik ? Illetve mennyire csak zsidókra jellemző az olyan dolgok mint a “pénzszeretet”? És lehetne még sorolni, kb minden ismertebb népről vannak világhírű sztereotípiák.

2020. dec. 17. 11:46
 20/39 anonim ***** válasza:
100%
18. A színészeket, akiket felsoroltál még én sem ismertem magyarként. Szerintem csak te vagy ennyire ebben benne, a filmiparban, ha úgy tetszik.
2020. dec. 17. 11:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!