Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért fontos az erkölcs?

Miért fontos az erkölcs?

Figyelt kérdés
2020. szept. 5. 08:45
1 2 3 4 5
 1/45 A kérdező kommentje:
Vagy inkább legyen a kérdés az...Melyik fontosabb,erkölcs vagy a haszon?
2020. szept. 5. 08:50
 2/45 anonim ***** válasza:
100%
Mit értesz erkölcs alatt? Definiálnád? És a haszon szót mely értelmében használod?
2020. szept. 5. 09:04
 3/45 A kérdező kommentje:

Hát a haszon és az erkölcsnek elsősorban együtt kéne járnia véleményem szerint.De itt egy példa...

Veszel egy házat, és teljesen át akarod renoválni.Ki akarod cserélni az ajtókat, ablakokat,vízvezetéket,az áramot,a bútorokat, a tetőt át akarod renoválni.

Na most te oda jössz hozzám ezzel a kéréssel.Én megmondom az összeget, te rábólintasz.

Ez egy teljesen normális üzlet eddig.Neked van pénzed, én meg abból élek ,hogy renoválom a házad.

De most itt jön egy magyon fontos erkölcsi kérdés.

Én belépek a házba, és jól zárnak az ajtók az ablakok, a vízvezetékkel nincs gond, az árammal semmi gond, a tető teljesem jó.

Most azt kérdezem tőled,helyes e kicserélni valamit ami jól működik?

2020. szept. 5. 09:17
 4/45 anonim ***** válasza:
100%
Nem helyes, de nem is helytelen. Számomra ennek nincs értelme. Én a saját érzéseim szerint döntök amiben nekem kell dönteni. Ha én vagyok egy ilyen helyzetben, akkor hozok egy olyan döntést, amihez éppen kedvem van.
2020. szept. 5. 09:52
 5/45 anonim ***** válasza:
100%

Magyarul a kérdező arra kíváncsi hogy hasznot húznál-e valakiből ha tehetnéd, feleslegesen több pénzel vagy más anyagiakkal lehúznád-e az illetőt.

Egy példa a saját esetemből. Egy ismerős idehozott hozzám egy laptopot aminél kétséges volt hogy hdd vagy alaplaphibás. Aztmondta hogy ha megtudom csinálni kell neki, ha nem az enyém lehet. Namost megbeszéltem vele hogy veszek bele egy ssd-t és ha jó akkor kifizeti az ssd árát ha nem akkor megtartom az ssd-t és a laptopot is. Végül jó lett a laptop az ssd-vel.

Namármost az erkölcsösség névében visszaadtam neki a laptopot működőképesen, ő meg adta az ssd árát. DE! Dönthettem volna úgy is hogy aztmondom neki hogy nem lett jó azzal sem, így megtarthattam volna a működő laptopot, ami ugye bőven többet ér mint az a 8 ezres ssd.

2020. szept. 5. 10:17
 6/45 anonim ***** válasza:
31%
Mo.-n ma már semennyire, semmiér nem fontos.
2020. szept. 5. 10:33
 7/45 anonim ***** válasza:
75%

XD

Semmi. Menj és okoz ok nélkül kárt másnak. Míg te saját magadnak a jót, addig másoknak a rosszat hajszold.

2020. szept. 5. 11:02
 8/45 A kérdező kommentje:

A fentebb írt történetek jól példázzák, hogy inkább az ígéret számít elsőnek.

De most nézzünk egy másik példát.

Feltaláltam a műanyagot, és rájöttem mekkora biznisz van benne.Mindent legyártunk plasztikába,gyorsabb termelés ,gyorsabb megoldások, stb.

Na most megint jön egy erkölcsi kérdés,ha valamit feltalálsz azt meg kellene vizsgálni mire szabad felhasználni.Nem?

Tehát pl mint a műanyagpalack?Tényleg fél liter üdítőért eszményi szemetet termelünk.

A szó szoros értelmében arra gyártjuk a műanyagot hogy szemét legyen belőle.És ebből a környezet és az egészségi higiénia is veszélybe kerül.Megint egy olyan kérdés ,hogy erkölcs vagy haszon?

Nem kellene azon elgondolkozni azon, hogy attól hogy ez a munkám, vagy ezért fizetnek,még helytelen?

2020. szept. 5. 11:09
 9/45 anonim ***** válasza:

Jó lenne, ha először elgondolnád a kérdésed, és csak utána tennéd fel.

Az erkölcs azért fontos, mert főleg az tartja össze a társadalmat (a közös érdeken kívül).

Ezen kívül fontos a haszon is, mivel az tarja életben az egyént.

A kettő között meg kell találni az egyensúlyt.

2020. szept. 5. 18:02
 10/45 A kérdező kommentje:
És mit gondolsz ,melyik a helyesebb ,egyénre szabni a világot ,vagy csoportokra?
2020. szept. 5. 19:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!