Esetleg emlékszik valaki, hogy a Tudás fája című, kb. az 1990-es években hetente megjelent, lefűzhető lapokból álló enciklopédia hány csomagból állt?
Nekem megvan az egész gyűjtemény, 1998-2003 között jelent meg. :-)
264 magazinszámból és 11 gyűjtőkötetből áll, bár én elsődlegesen "klasszikus" elképzelés mellett keveseltem a 11 dossziét. Illetve bizonyos szempontból a készítők logikátlanok voltak azzal kapcsolatban, hogy - Világatlasz kivételével - egy nagy témakör sehogyan sem fér egy kötetbe és ugyanúgy tovább folytatni a számokat butaság volt. Mindent teljesen két nagy egységre kellett volna bontani.
Pont az elmúlt hetekben átrendezések miatt elővettem és így 17 év után kapott tőlem újfajta elosztásokat. Ha - a Világatlasz kivételével - logikusan akarjuk kettéválasztani a rovatokat, akkor a második részegységek mindegyiknél kevesebb terjedelműek és két kevesebb mennyiség elfér egy dossziéba. Így 1-6 kötet között az élővilágtól a Világtörténelemig mindegyik rovat első egységei szerepelnek albumonként, majd 7. kötettől indulnak a második egységek, a 8-9. album esetén kettőt-kettőt el tudtam így osztani. Ugyan elsőre furin hangzik, hogy pl. az 1. kötet élővilág témája a 495. oldallal a 7. kötetben folytatódik vagy a Földünk végét a Művészetek második egysége követi. Dehát előtte sok-sok éven át sajnos nagyon zsúfoltan fértek el egymással, amíg egészen pontosan és logikusan akartam követni.
A borítókat pedig az átmeneti Indexekhez igazítva 24 részekre bontva rendeztem a kötetek elejére, végső teljes Index a 11. albumba került. Illetve 4 különkiadásból 3 megvan nekem és azokat is beillesztettem a borítókat követően. Így változatos minden gyűjtőalbumom. :-)
Tehát sajnos nem alkották meg logikusan az elosztást és ráadásul az osztólapok korábbi sorrendje helyett a 264. résszel egy nagyon buta elrendezési lehetőséget adtak meg. Még a mostani elrendezésemnél is kuszább. Ezért kicsit neheztelek a készítőkre. Mert egyébként annyira jó kiadvány, hogy ez így méltatlan hozzá. Ettől függetlenül a mai napig nagyon szeretem, nem a kiadvány tehet a bánásmódról.
Érdekességképpen: legnagyobb terjedelemmel az élővilág rendelkezett, pntosabban Állatok & Növények. Összesen - a kettébontás ellenére - 323 cikket és 1010 oldalt tartalmaz. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!