Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az orvosin miért 1,3 millió...

Az orvosin miért 1,3 millió Ft egy félév?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt hallani, hogy kevés az orvos, több orvos kéne az országba.

Más szakokon (jog, gazdasági, stb) jellemzően 2-300.000 Ft egy félév, ami még mindig nem kevés, a magyar bérekhez viszonyítva.

De ilyen 1,3 milliós tandíjak mellet mennyire vehető komolyan, hogy tényleg az az érdek, hogy több orvos legyen?

2019. máj. 17. 18:49
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
100%
Elnézést az offért, de ha már témánál vagyunk: mennyi az esélye, hogy valakit önköltségesről átsorolnak államira, ha jó az átlaga és teljesíti a krediteket?
2019. máj. 17. 19:35
 12/54 anonim ***** válasza:
88%

A Diákhitel1 annyi, amennyi a tandíj.

Utolsó: már ne is haragudj, de ha láttad volna a mai kémia érettségit (fogadjunk, 1 emeltet se láttál még), nem mondanál ilyen zagyvaságot. Az érettségi aligha az érteleme megy rá, nagy kotyvasz az egész. Az meg, hogy nem tudsz a kémia érettségin egy nyakatekert feladatatot, nem azt jelenti, hogy orvosin is megbuknál.

2019. máj. 17. 19:36
 13/54 anonim ***** válasza:
95%

Csak a teljesség kedvéért:

Budapest: 451 az állami, 460 az önköltséges (nem, nem elírás)

Debrecenben és Szegeden nem indult önköltséges.

Pécs: 418 az állami, 432 az önköltséges.

Tehát mi változna, ha alacsonyabb lenne a képzési díj? Hiszen nehezebb bekerülni önköltségesre, mint államira.

2019. máj. 17. 19:47
 14/54 anonim ***** válasza:

Ez nem azt mutatja, hogy azok jelentkeztek, akiknek nem volt már állami félévük és épp ennyi pontjuk lett (1-2 emberről lehet szó), de ha mondjuk egy 410 ponttal rendelkező emberke is jelentkezett volna melléjük, akkor őt elutasítják?

Picit off, de kíváncsi vagyok. Megnéztem én is az elmúlt évek statisztikáit, s tavaly Debrecenbe volt 3 első helyes jelentkező, mégsem indult önköltségesen. Ennek mi az oka?

2019. máj. 17. 19:53
 15/54 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy ott is az önköltségesre jelentkezők pontszáma alapján húzzák meg a ponthatárt, de javítsatok ki, ha nem jól tudom.
2019. máj. 17. 19:53
 16/54 anonim ***** válasza:
11%

Az orvosok képzése a legdrágább az oktatásban. Egy 10 milliós műszer használata nem egy gyári betanított munkás intelligenciáját igényli. Egy sima röntgenvizsgálat ha jól tudom 30 ezer forintjába kerül az OEP-nek.

Halkan jegyzem meg, hogy a fizetős orvosi képzésre is baromira magasak a ponthatárok (ráadásul ott is túljelentkezés van). Még halkabban jegyzem meg, hogy nem szívesen műtettném magamat olyan orvossal aki nem ötös biológiából/kémiából. OKJ-s agysebész ne műtsön engem.

Ha az az álmod, hogy orvos legyél akkor készülj fel rendesen az emelt bioszra és kémiára vagy fizikára. Később rájössz, hogy a SOTE-n egy anatómia szigorlathoz képest egy emelt 90%-os biosz csak sétagalopp.

2019. máj. 17. 20:01
 17/54 anonim ***** válasza:
71%

"nem szívesen műtettném magamat olyan orvossal aki nem ötös biológiából/kémiából. OKJ-s agysebész ne műtsön engem."

Mit nem fogsz fel azon, amit korábban már leírtunk páran?

2019. máj. 17. 20:05
 18/54 anonim ***** válasza:
76%
Az, hogy valaki nem írja meg ötösre a biológiát és/vagy kémiát még nem azt jelenti, hogy a tudása bármivel is kevesebb. Azért van az egyetem, hogy ott megtanítsanak mindent, ami szükséges ahhoz, hogy kiváló szakember legyen valaki. Ez a kijelentésed eléggé degradáló volt, ne is haragudj.
2019. máj. 17. 20:09
 19/54 anonim ***** válasza:
74%
Aki ilyet mond szerintem még életében nem látott emelt feladatlapot, írni pedig pláne nem írt. Ilyen mentalitású embert, mint te, sem szívesen műtene meg egyetlen orvos sem
2019. máj. 17. 20:12
 20/54 anonim ***** válasza:
89%
Azt még hozzátenném, hogyha már az érettségi jegyeket elemezzük, ennyi erővel akkor abba is kössetek bele, hogy valaki 65, valaki pedig 85%-ot ír emelten. Felesleges elemezgetni és egészen nyugodtan lepontozhatsz, de senki sem a középiskolában tanulja meg a későbbi szakmájához tartozó ismereteket. A középiskola nem egyenlő az egyetemmel. Ahogy előttem írták, azért megy aki felsőoktatásba mert tanulni és fejlődni szeretne. Ezeket az információkat nem a gimiben tanulja meg senki sem. Ezen kellene elgondolkozni. Igen, szükséges alapismeret és érettséginek megfeleő tudás, de csak azért mert valaki épp lecsúszott az ötösről nem jelenti azt, hogy borzasztó orvos lesz. Majd az egyetemen behozza és megtanulja amit kell. Hidd el, hamar kiderül ha valakinek nem elég a tudása de annak csak részben van köze az érettségi jegyéhez
2019. máj. 17. 20:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!