Az orvosin miért 1,3 millió Ft egy félév?
Mindenhol azt hallani, hogy kevés az orvos, több orvos kéne az országba.
Más szakokon (jog, gazdasági, stb) jellemzően 2-300.000 Ft egy félév, ami még mindig nem kevés, a magyar bérekhez viszonyítva.
De ilyen 1,3 milliós tandíjak mellet mennyire vehető komolyan, hogy tényleg az az érdek, hogy több orvos legyen?
A Diákhitel1 annyi, amennyi a tandíj.
Utolsó: már ne is haragudj, de ha láttad volna a mai kémia érettségit (fogadjunk, 1 emeltet se láttál még), nem mondanál ilyen zagyvaságot. Az érettségi aligha az érteleme megy rá, nagy kotyvasz az egész. Az meg, hogy nem tudsz a kémia érettségin egy nyakatekert feladatatot, nem azt jelenti, hogy orvosin is megbuknál.
Csak a teljesség kedvéért:
Budapest: 451 az állami, 460 az önköltséges (nem, nem elírás)
Debrecenben és Szegeden nem indult önköltséges.
Pécs: 418 az állami, 432 az önköltséges.
Tehát mi változna, ha alacsonyabb lenne a képzési díj? Hiszen nehezebb bekerülni önköltségesre, mint államira.
Ez nem azt mutatja, hogy azok jelentkeztek, akiknek nem volt már állami félévük és épp ennyi pontjuk lett (1-2 emberről lehet szó), de ha mondjuk egy 410 ponttal rendelkező emberke is jelentkezett volna melléjük, akkor őt elutasítják?
Picit off, de kíváncsi vagyok. Megnéztem én is az elmúlt évek statisztikáit, s tavaly Debrecenbe volt 3 első helyes jelentkező, mégsem indult önköltségesen. Ennek mi az oka?
Az orvosok képzése a legdrágább az oktatásban. Egy 10 milliós műszer használata nem egy gyári betanított munkás intelligenciáját igényli. Egy sima röntgenvizsgálat ha jól tudom 30 ezer forintjába kerül az OEP-nek.
Halkan jegyzem meg, hogy a fizetős orvosi képzésre is baromira magasak a ponthatárok (ráadásul ott is túljelentkezés van). Még halkabban jegyzem meg, hogy nem szívesen műtettném magamat olyan orvossal aki nem ötös biológiából/kémiából. OKJ-s agysebész ne műtsön engem.
Ha az az álmod, hogy orvos legyél akkor készülj fel rendesen az emelt bioszra és kémiára vagy fizikára. Később rájössz, hogy a SOTE-n egy anatómia szigorlathoz képest egy emelt 90%-os biosz csak sétagalopp.
"nem szívesen műtettném magamat olyan orvossal aki nem ötös biológiából/kémiából. OKJ-s agysebész ne műtsön engem."
Mit nem fogsz fel azon, amit korábban már leírtunk páran?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!