Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Másoddiplomára jelentkezés...

Másoddiplomára jelentkezés hogy működik? Többi lent

Figyelt kérdés

Sziasztok, szeretnék egy másoddiplomát megcsinálni, viszont több, mint 10 éve voltam utoljára felsőoktatásban, így elég sok kérdés merült fel bennem.

Ugyanúgy kell felvételizni, mintha most érettségiztem volna, vagy mivel már van egy alapdiplomám (aminek nincs köze ahhoz, amit most szeretnék tanulni), így nem szükséges a felvételi sem?

Van-e másoddiplománál esély állami finanszírozásra bejutni vagy ez ilyenkor már mindenképpen önköltséges lesz?

A Másoddiploma is ugyanúgy 5 éves, vagy ezt el lehet végezni rövidebb idő alatt is?

Ha még most nem felvételiztem, akkor már csak jövőre lehetséges?

Köszönöm előre is a segítő szándékú válaszokat.

2019. máj. 11. 09:38
1 2 3 4 5
 31/41 A kérdező kommentje:
30: De nem úgy van, hogy vagy az érettségi eredmények eredményei v. az utolsó 2 év jegyei? És amelyik a jobb a 2 közül? (Nekem az érettségim nagyon jól sikerült, úgyhogy tuti azok a jobb számok)
2019. máj. 11. 15:54
 32/41 anonim ***** válasza:
76%

"Te arra akartál célozni, hogy nem használhatod el az érettségi emelt többletpontokat, ha csak a felsőfokú végzettséget nézzük. Ebben igazad van valóban. De akkor mást kellett volna idézned, mert amit írtál az nem arra vonatkozik."

Nem, ugyanis a felsőfokú pont az első 400-at helyettesíti("Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimumpontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani")

Nem az "első 200-at" amiről te beszélsz, az az Fsz, ami csak többletpontként működik, ott viszont csak 32 a jeles.

Ott van olyan, hogy érettségi *2 + többletpont, és ott meg is kaphatod az érettségiért a többletpontokat.

Amit idéztem abból a szabályból 2 dolog is következik:

- Ha van emelt és közép érettségid, akkor előfordul, hogy nem az emelt ad több pontot, és akkor a középszintű eredményével számolnak, de a többletpontot akkor nem kapod meg, ha az emelted 45 felett van (pl egy 46-os emelt és egy 98 pontos közép esetén a pontod az adott érettségiből 98, nem pedig 98 +50 pluszpont, mivel van emelted)

- Ha nem az adott érettségi a pontszámító tárgy, akkor nem számít, hogy van belőle emelted (pl infó - matek kötelező esetén az történelem emelt szintű érettségi többlet pontja nem számít)

2019. máj. 11. 16:01
 33/41 anonim ***** válasza:
50%

Neked most Fsz-ed van, vagy Főiskolai diplomád?

Mert nem ugyanaz.

2019. máj. 11. 16:07
 34/41 A kérdező kommentje:
33: Főiskolai diplomám van. "Főiskolai Oklevél" a pontos megnevezés szerint.
2019. máj. 11. 16:19
 35/41 A kérdező kommentje:
De ugye nem azt akarjátok mondani, hogy egy felsőoktatási szakképzés meg egy okj ér pontot, de egy diploma, ami magasabb szintű, az nem?
2019. máj. 11. 16:26
 36/41 A kérdező kommentje:

32: "Nem, ugyanis a felsőfokú pont az első 400-at helyettesíti("Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimumpontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani")"

Tehát, ha pl a felvi.hu azt írja a BGE-PSZK alatt, hogy "A korábbi felsőoktatási tanulmányok során szerzett oklevél minősítése" Jó(4) esetén, hogy 360 pont, akkor az magyarul azt jelenti, hogy nincs jelentősége a 15 évvel ezelőtti érettséginek, mert önmagában a főiskolai diplomám elég ahhoz hogy egy 345 pontos (tavalyi adat) önköltséges, levelező BGE-PSZK alapszakra bejussak?

Ez így van?

2019. máj. 11. 17:45
 37/41 anonim ***** válasza:
100%

Igen azt jelenti.

De azt mondjuk. A 400+100-as pontrendszerben (tanulmányi+ a pluszpontok) a diploma a "400"-as részt érinti, az FSz, és az OKJ pedig a "100"-as részt.

Egyéb: Azt meg kell jegyezni, hogy ha önköltségesre mész, akkor ha át akarsz kerülni államira, akkor azt csak úgy lehet, hogy az adott intézményben az államiból költségtérítésesbe sorolt hallgatók "helyére" lépsz be.

(azaz, ha senkit nem sorolnak ki államiról, akkor te semmilyen átlaggal nem kerülhetsz átsorolásra államilag támogatottra).

2019. máj. 11. 18:19
 38/41 A kérdező kommentje:

37:

Értem, már minden világos:)

Akkor a nyári pótfelvételin nekem csak a főiskolai diplomámat kell a felvi.hu-ra feltöltenem és ennyi?

"Egyéb: Azt meg kell jegyezni, hogy ha önköltségesre mész, akkor ha át akarsz kerülni államira, akkor azt csak úgy lehet, hogy az adott intézményben az államiból költségtérítésesbe sorolt hallgatók "helyére" lépsz be.

(azaz, ha senkit nem sorolnak ki államiról, akkor te semmilyen átlaggal nem kerülhetsz átsorolásra államilag támogatottra)."

Értem. De gondolom mindig van azért olyan, aki a gyengébb eredménye miatt kikerül az államiból, nem?

2019. máj. 11. 18:24
 39/41 A kérdező kommentje:
38: Mivel elvileg még 8 államilag finanszírozható félévem van, így egy 5,5 éves egyetemnél úgyis lenne már 3 önköltséges félévem, ezért gondoltam, hogy mivel az önköltségeshez így akkor bőven elég a pontom, azzal kezdeném, aztán amint lehet, átmennék az államira.
2019. máj. 11. 18:37
 40/41 anonim ***** válasza:
85%

Nincs 8 államilag támogatott féléved, mert 14 államilag támogatott féléve csak az orvosisoknak van, akiknek alapból 12 félév az egyetem, másoknak csak 12 jár.

12-6=6 féléved maradt.

Amit egy korábbi válaszoló írt, idézem:

"Mondok egy példát. Te orvosira akarsz jelentkezni. Nem vesznek fel, mert nem sikerült olyan jól a kémiád és a bioszod sem. Mindenképpen ez az álmond, hogy bejuss, csak ugyebár nem biztos, hogyha újra érettségizel akkor jobb lesz vagy bekerülsz. Utolsó helyre bejelölted a Biológia bsc-t. 3,5 év, fizetősre mész, esetleg levelezőre. A fizetős azért, hogy az állami helyeid ne menjenek el, mivel az orvosin 1,5 millió lenne, ha fizetned kéne, úgyhogy inkább ezt fizeted, így olcsobban kijössz. Rendesen tanulsz az egyetemen és 5-ösre diplomázol. Hopsz 400 pontod megvan és hopsz 100 pont plusszpont az emeltből. Ez mennyi is? 500 pont. Ez után simán bejutsz az orvosira. Annyi, hogy ugyebár végig kell járni a 3,5 évet és tanulni, de mondjuk, ha bioszra vagy kémia bsc-re mész azért egy kicsi előképzettséget ad az orvosira, szóval nem is haszontalan időtöltés lenne."

ilyen fomában, ezzel a példával egyáltalán nem igaz. Tudom, téged nem az orvosi érdekel, de csak úgy mellékesen megjegyzem, az orvosi pont olyan egyetem, aminek a követelményeit semmilyen korábban megszerzett diplomával nem lehet kijátszani. Vagyis de, bocsi, fogorvosi és gyógyszerészeti diplomával, ahová kb. ugyanolyan nehéz bekerülni és elvégezni :D

Nem minden diplomával lehet pontot számíttatni minden szakhoz, de igen, van ilyen lehetőség is releváns diploma esetén.

SZTE honlapján találtam bővebb leírást róla:

[link]

2019. máj. 12. 01:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!