Másoddiplomára jelentkezés hogy működik? Többi lent
Sziasztok, szeretnék egy másoddiplomát megcsinálni, viszont több, mint 10 éve voltam utoljára felsőoktatásban, így elég sok kérdés merült fel bennem.
Ugyanúgy kell felvételizni, mintha most érettségiztem volna, vagy mivel már van egy alapdiplomám (aminek nincs köze ahhoz, amit most szeretnék tanulni), így nem szükséges a felvételi sem?
Van-e másoddiplománál esély állami finanszírozásra bejutni vagy ez ilyenkor már mindenképpen önköltséges lesz?
A Másoddiploma is ugyanúgy 5 éves, vagy ezt el lehet végezni rövidebb idő alatt is?
Ha még most nem felvételiztem, akkor már csak jövőre lehetséges?
Köszönöm előre is a segítő szándékú válaszokat.
Olvastam a felvi.hu-t, tehát ha jól értem, csak a pontok számítanak a felvételi jelentkezésnél, tehát nincs már olyan, mint régen az én időmbe, hogy el kell menni az adott intézménybe a felvételire és ott írásbeli meg szóbeli tesztet kell írni?
Tehát csak a hozott pontok számítanak. Ez viszont nagyon nem tiszta, hogy számolódik ki?
#8 Ha a pénzügyi-számvitel BSc-t/alapképzést érted ez alatt, akkor az előző diplomád nem játszik a kérdésben.
Ebben az esetben a középiskolai tanulmányi + érettségi és egyéb plusz pontjaid számítanak.
BSc után már kapsz egy diplomát (ami a régi rendszer szerint a főiskolai szint) utána dönthetsz arról, hogy MSc-n folytatni akarod-e ami szintúgy egy külön papír.
Annak érdemes lehet utánanézni, hogy Pénzügy, vagy a Számvitel Msc képzésekre tudnál-e jelentkezni (számvitel ugyanúgy megadja a mérlegképest, mint a Pü-szv BSc)
Msc-n viszont általában van plusz felvételi vizsga az egyetem szervezésében.
Üzleti BSc képzések ahogy írtam 3,5 évesek van szakmai gyakorlati félév.
16: Na, annyit már kihámoztam, hogy a februári keresztfélévesekre (legalábbis amik engem érdekelnek) csak Msc-kre lehet jelentkezni, Bsc-re nem.
"Annak érdemes lehet utánanézni, hogy Pénzügy, vagy a Számvitel Msc képzésekre tudnál-e jelentkezni (számvitel ugyanúgy megadja a mérlegképest, mint a Pü-szv BSc)"
Ez akkor lenne lehetséges, ha a 10+ éves főiskolai diplomámat elfogadnák egy mostani Bsc-nek és így már eleve egy Msc-re mehetnék?
ÉS ebben az esetben ugyanolyan értékű diplomát adna 2 év alatt, mintha elvégeznék egy 3,5 év Bsc+ 2év Msc-t?
És ennek hol lehet utánanézni?
"Ebben az esetben a középiskolai tanulmányi + érettségi és egyéb plusz pontjaid számítanak."
Na ezek a pontok legnagyobb homály még:)))
Azt honnan tudnám én most kideríteni, hogy 15 évvel ezelőtt a középiskolai tanulmányi eredményeim mennyik voltak??
Illetve ami még gondom, hogy egy korábbi költözésnél az érettségi bizonyítványom is elkeveredett.
A főiskolai diplomám viszont megvan. Az pontban nem tudja kiváltani az érettségit? (Azért az egy jóval magasabb szintű tudást feltételez)
#1: " azt nem nézik, hogy kinek van-e már diplomája."
Ajánlom figyelmedben, hogy mielőtt bármit is mondassz/mondtok keresgéljetek kicsit utána.
Válaszadónak a kérdésre a válasz: Ha van már diplomád, az oklevél minősítése alapján kapsz pontot. Ez maximum 400 pont lehet + a többletpontjaid, ha van.
"A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani.
A felsőfokú oklevél alapján történő pontszámításkor a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára nem kötelező a jelentkezési feltételként meghatározott (emelt szintű) érettségi vizsga letétele."
Forrás: felvi.hu
"Válaszadónak a kérdésre a válasz:".
Úgy érzem, hiba történt a mátrixban. Tehát *A kérdezőnek a kérdésre a válasz: (jav.)
Szerk.:
Mondok egy példát. Te orvosira akarsz jelentkezni. Nem vesznek fel, mert nem sikerült olyan jól a kémiád és a bioszod sem. Mindenképpen ez az álmond, hogy bejuss, csak ugyebár nem biztos, hogyha újra érettségizel akkor jobb lesz vagy bekerülsz. Utolsó helyre bejelölted a Biológia bsc-t. 3,5 év, fizetősre mész, esetleg levelezőre. A fizetős azért, hogy az állami helyeid ne menjenek el, mivel az orvosin 1,5 millió lenne, ha fizetned kéne, úgyhogy inkább ezt fizeted, így olcsobban kijössz. Rendesen tanulsz az egyetemen és 5-ösre diplomázol. Hopsz 400 pontod megvan és hopsz 100 pont plusszpont az emeltből. Ez mennyi is? 500 pont. Ez után simán bejutsz az orvosira. Annyi, hogy ugyebár végig kell járni a 3,5 évet és tanulni, de mondjuk, ha bioszra vagy kémia bsc-re mész azért egy kicsi előképzettséget ad az orvosira, szóval nem is haszontalan időtöltés lenne.
.
Ez így nem megy, mivel: további feltétel:
"ha az érettségi pontot a legalább 45%-os emelt szintű érettségi eredményéből számítják"
Szóval ha a korábbi jeles oklevelet használsz nem 500, hanem 400 pontod lesz, és az állami támogatásos pénzügy-szv Kp-i ponthatárára ez kevés (bár pótfelvételin nincs állami, és pénzügy-szvitel Bsc kereszten is ritka)
Plusz pontot ezen számítással csak az egyéb jogcímeken tudsz szerezni, az érettségivel nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!