Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Másoddiplomára jelentkezés...

Másoddiplomára jelentkezés hogy működik? Többi lent

Figyelt kérdés

Sziasztok, szeretnék egy másoddiplomát megcsinálni, viszont több, mint 10 éve voltam utoljára felsőoktatásban, így elég sok kérdés merült fel bennem.

Ugyanúgy kell felvételizni, mintha most érettségiztem volna, vagy mivel már van egy alapdiplomám (aminek nincs köze ahhoz, amit most szeretnék tanulni), így nem szükséges a felvételi sem?

Van-e másoddiplománál esély állami finanszírozásra bejutni vagy ez ilyenkor már mindenképpen önköltséges lesz?

A Másoddiploma is ugyanúgy 5 éves, vagy ezt el lehet végezni rövidebb idő alatt is?

Ha még most nem felvételiztem, akkor már csak jövőre lehetséges?

Köszönöm előre is a segítő szándékú válaszokat.

2019. máj. 11. 09:38
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
88%

"ÉS ebben az esetben ugyanolyan értékű diplomát adna 2 év alatt, mintha elvégeznék egy 3,5 év Bsc+ 2év Msc-t?"

Nem ugyanolyan a kombinálások miatt, de ha az MSC kell, akkor az ugyanaz mintha Bsc-t is elvégezted volna. Az állások szempontjából az msc az "egyetemi v egyetemi/főiskolai végzettség x terülteten" kritériumot teljesíti, és a doktori képzésre is belépő.

"Ez akkor lenne lehetséges, ha a 10+ éves főiskolai diplomámat elfogadnák egy mostani Bsc-nek és így már eleve egy Msc-re mehetnék?"

Ennek a célegyetem(ek) tanulmányi osztályán lehet utánakérdezni. Mivel ez az adott egyetem hatásköre, így többen rugalmasak.

2019. máj. 11. 14:52
 22/41 A kérdező kommentje:

18: Néztem a felvi-t, de még elég nagy a káosz, bár tisztul már a kép, megtaláltam már a pontszámítót is:)

Tehát akkor, ha van egy bármilyen korábbi diploma, akkor nem kell újraérettségizni emelt szinten, hanem elfogadják a régi hagyományosat.

19:

Értem.

2019. máj. 11. 15:02
 23/41 A kérdező kommentje:

20: De az hol derül ki, hogy egy korábbi, nem témába vágó diploma pontosan hány pontot ér?

Mert ha én beírom a pontszámítóba, akkor csak az összpontot írja ki a végén.

2019. máj. 11. 15:05
 24/41 anonim ***** válasza:
19%

"ha az érettségi pontot a legalább 45%-os emelt szintű érettségi eredményéből számítják"

Amit te idéztél az arra van, hogyha az érettségin nem érsz el 45%-ot akkor nem lesz 50 töbletpontod. Ha 46%-ra teljesítessz akkor már kapod az 50 pontot.

Te arra akartál célozni, hogy nem használhatod el az érettségi emelt többletpontokat, ha csak a felsőfokú végzettséget nézzük. Ebben igazad van valóban. De akkor mást kellett volna idézned, mert amit írtál az nem arra vonatkozik.

Viszont van olyan, hogy felsőfoku pontok + érettségi pontok + többletpontok. Ilyenkor feltudod használni ezt.

Amúgy PÜ-re az állami 400 felett va igen. Viszont fizetősőn 310 ponttal is bejuthatsz.

2019. máj. 11. 15:07
 25/41 anonim ***** válasza:
9%

"20: De az hol derül ki, hogy egy korábbi, nem témába vágó diploma pontosan hány pontot ér?

Mert ha én beírom a pontszámítóba, akkor csak az összpontot írja ki a végén."

Azt, hogy a diplomád alapján számítsák a pontokat azt kérned kell. Azért nincs benne a kalkulátorba, mert ezt kérned kell és intézményenként változik a ponthatár. A jogszabály úgy szól, hogy a minimum pontszám és a 400 pontszám között kell, hogy essen a pontszámod. Ha summa cum laude-re diplomáztál akkor biztosan 400 pontot kapsz.

2019. máj. 11. 15:14
 26/41 A kérdező kommentje:

Mégegy keresztkérdés: a "középiskolai tantárgyak eredményei"-t azt honnan lehet beszerezni 10+ év távlatából?

Illetve a felvi.hu azt higy ellenőrzi le? Benne vannak ezek valami központi adatbázisba?

2019. máj. 11. 15:15
 27/41 A kérdező kommentje:

25: De, pont ezt írom hogy benne van a kalkulátorban a "felsőoktatási szakképzés" pont, az OKJ alatt.

Ki is választottam az enyémet, meg bejelöltem a "Jó"-t, de csak a legalján az összpontot írja, abból nekem nem derül ki, hogy konkrétan maga a diploma mennyi pontot ér.

2019. máj. 11. 15:20
 28/41 anonim ***** válasza:
88%

"középiskolai tantárgyak eredményei"

Kaptál egy bizonyítványt középiskolába. 9. 10. 11. 12. év benne van. Ebből töltöd ki felvi-re, illetve lefotózod jó minőségben vagy bescanneled és feltöltöd a bizonyítvány utolsó két évvégi eredményét. Viszont ez nem kötelező feltölteni. Ha nem töltöd fel annyi hátrány ér, hogy "tanulmányi" pontokat nem számítanak. Ha az érettségid megvan, akkor értelemszerűen középiskolával végeztél, tehát már azt is elfogadják. Itt tényleg arról van szó, hogy van olyan, hogy a tanulmányi + érettségi pontokat számolják, de ilyekor tudni kell a tanulmányi eredményeidet és azt abból fogják megtudni, hogy te feltöltötted a bizonyítványod.

2019. máj. 11. 15:21
 29/41 A kérdező kommentje:

28: 20 éve kezdtem a középiskolát, nyilván ha meglennének a bizonyítványok, akkor egyértelmű lenne, hogy honnan írom be.

Tehát ha jól értelek, az érettségi eredményeket is elég bírni, nem kellenek az utolsó 2. év jegyei?

2019. máj. 11. 15:30
 30/41 anonim ***** válasza:
100%
Nem kötelező, de akkor nem kaphatsz arra pontot. Erre felhívja a figyelmed a felvi is.
2019. máj. 11. 15:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!