Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az orvosi vagy a jogi pálya...

Az orvosi vagy a jogi pálya előnyösebb?

Figyelt kérdés

Mindkét szak érdekel.

Szerintetek melyikben van több motiváció?

2018. aug. 19. 13:53
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
83%
Utolsó kommentelő, látom neked sincs sok fogalmad a jogi pályáról vagy az ismerettségi körödben csak "selejt" jogászok vannak, bár nyilván egyetemfüggő is, azért egy ELTE jogot próbálj ki 5 év alatt megcsinálni jó jeggyel ha az sikerül, visszatérünk erre a témára :) Üdv egy már végzett jogász
2018. aug. 23. 21:12
 12/43 anonim ***** válasza:
91%

Amúgy minden területen lehet doktoráni...

Nem értem miért ne érdekelhetné a kérdezőt valóban mindkettő.

Engem is érdekel mindkettő, csak sajnos egyikhez sincs elég kitartásom, meg nekem nincs 5-6 évem arra, hogy utána még évekig 180 nettót keressek.

Szóval nekem egyik sem elérhető álom, ezért nem is megyek jobban bele a témák megismerésébe hobbi szinten sem, mert csak mégjobban fájna a szívem.

De más háttérrel elvégezném mindkettőt.

2018. aug. 30. 21:33
 13/43 anonim ***** válasza:
20%

Mivel jogász vagyok így véleményem szerint a jogiban DE! hozzáteszem az orvosira mivel nem jártam nem tudom mennyi benne a motiváció :-)

Részemről én elájulok minden egyes vérvételnél és a nővérkék vizes borogatására ébredek az ágyon fekve :-)

A kórházban attól a jellegzetes illattól pánikrohamom lesz.....kiskoromban pedig még a boltba sem tudott bevinni anyukám, mert féltem a fehér köpenytől :-)

Szóval az orvosi részemről ezen okok miatt teljesen felejtős volt....

2018. szept. 2. 21:34
 14/43 anonim ***** válasza:
97%

És ha valakit tényleg vonz, hogy doktor legyen, akkor mi van? Nem lesz ebből katasztrófa. És ha nem azért érdekli mindkettő? Az én kvantuminformatika oktatómat érdekli az íjászat elég durván, pedig a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ettől még jól teljesít mindkettőben. Ne akarjatok már mindenáron elítélni egy embert, csak mert feltesz egy ilyen kérdést.

Az ellen viszont már fel lehet szólalni, hogy miért ilyen kérdést tette fel, és miért így. Mit jelent az előnyösebb, mi szerint előnyösebb, mi a motivációja, milyenek a körülményei, mit szeretne elérni, milyen személyiség, hogy képzeli el a jövőjét, mik az eddigi teljesítményei stb. Annyi minden tudja befolyásolni a választ, hogy kvázi képtelenség rendes választ adni, mivel nem írt semmiféle háttér történetet.

Szubjektív véleményem szerint az orvosi pálya általánosságban "jobb". Hogy számodra is ez-e a megfelelő, azt nem tudom.

2018. okt. 31. 14:18
 15/43 anonim ***** válasza:
12%
"Figyelj, egy jogász szakhoz segg kell, egy orvosihoz agy. Szerintem ezzel kb. mindent elmondtam. Ha töredék annyi befektetett munkával "dr." akarsz lenni, akkor jogira mész vagy elvégzel egy bölcsészszakot majd 2-3 évre rá doktorálsz. Nehézségben közelében nincs a jogi nemhogy az orvosinak, még a gyógyszerészetitől is fényévekre van. Nálam csak elég körbenézni kik mentek jogira és kik mentek orvosira. Teljesen más hozzáállású emberek! Az összes ilyen link meg partyribi jogira, a nagy stréberek, tanulósak meg orvosira mentek. De egyébként meg ne az legyen az életcélod, hogy "dr." leszel, mert attól a mai világban max. a faluvégi Mariska néni fog hanyatt esni. Ráadásul egy jogászt nem várják a világ bármelyik országába tárt karokkal. SŐT! Még az EU-ban sem (magyar jogot tanulsz ezért).
2018. okt. 31. 15:03
 16/43 anonim ***** válasza:
91%

Az utolsó válaszoló által írtakra reagálva, nagyon sokan lettünk jogászok, akik kiemelkedően tanultunk az egyetem előtt is és nem azért választottuk ezt a szakmát, hogy csak "dr" legyen a nevük előtt, hanem hivatásból. Sajnálom, hogy a környezetedben lévő talán 1-2 fő alapján ítéled meg a jogászokat, őszintén sajnálom.

A másik tényállításod, hogy nem kell a joghoz ész csak magolás nem igaz, ugyanis nagyon jó memória, lényeglátási és logikai képesség kell ahhoz például, hogy az ügyfeled problémájára megoldást találj vagy éppen egy jogilag helyes ítéletet hozzál, ahol például döntened kell többek között emberi sorsokról, így például végrehajtandó szabadságvesztésre ítélésről.

2018. okt. 31. 15:39
 17/43 anonim ***** válasza:
97%

Gyerekkoromtól kezdve jogász akartam lenni. Fakt választáskor jöttem rá, hogy én biosz+kémiát akarok tanulni a magyar+töri helyett. Sokat kell magolni mindkét esetben, de az előbbiben van logika, át lehet gondolni, fel lehet építeni... Rájöttem, hogy embereken akarok segíteni, életet akarok menteni. Így az orvosit választottam. Hatalmas terület, sokfele lehet elmenni.

A pénz érdekel? Akkor szerintem menj inkább jogra. Orvosnak lenni hivatás, a gyógyításnak kéne az elsőnek lenni. Persze jól is lehet keresni: "kellemest a hasznossal."

2018. okt. 31. 22:16
 18/43 anonim ***** válasza:
91%
Én hiszek a kérdezőnek, miért ne lehetne többirányú az érdeklődése? Én gyerekkoromtól kezdve orvos akartam lenni, jártam is az orvosira, rohadt sok tanulással ment is szépen, de rájöttem, hogy lelkileg nem bírom, nem tudnám elviselni, ha egy betegem bármilyen okból elhunyna, így most jogra járok. Nem hajtok a dr. szócskára a nevem előtt, magasról teszek rá, egyszerűen ez volt még az a pálya, amin el tudtam volna képzelni magamat. Az orvosin nagyon sokat kellett tanulni, az igaz, de nehogy nekem valaki azt mondja, hogy a jogon nem kell. Agy is kell hozzá, nem elég magolni, mert ha nem érted, az életben nem fogsz levizsgázni, arról ne is beszéljünk, milyen jogász lesz belőled, ha esetleg hatalmas szerencséd van, és mégis lesz diplomád. Az orvosi egyetem szerintem nem nehezebb, mint egy jó jogi egyetem, de a diploma után természetesen egy precíz, emberbarát orvost sokkal többre becsül mindenki, mint akármilyen jogászt. És ez így is van jól, hiszen az ő kezükben van az életünk, aztán jöhet bármilyen ügyvéd, aki kihoz a börtönből, ha másnap meghalsz tüdőembóliában.
2019. febr. 4. 22:30
 19/43 anonim ***** válasza:
25%

"És ha valakit tényleg vonz, hogy doktor legyen, akkor mi van?"

Hát ja. Csak mondjuk az nem mindegy, hogy huszadrangú doktor leszel és jelképesen lesz ott a neved előtt, max. bemutatkozásnál lehet felvágni vagy tényleg igazi doktor úr (angolul:doctor) leszel. Én még nem láttam embert úgy köszönni jogásznak, gyógyszerésznek vagy doktorit végzett akárkinek (pl.: tanárnak), hogy doktor úrnak szólították volna. Tényleg nem bántásból.

Amúgy nem értem, hogy jött ide az íjászat. Íjászatból nem lehet megélni tudtommal.

2019. febr. 5. 11:13
 20/43 anonim ***** válasza:
69%

Istenem ezt a rengeteg fafejű, tudatlan embert. Amelyik azt mondja a joghoz nem kell ész, csak magolás, az nyissa fel a Ptkt vagy az AT es meglátjuk mihez kezd vele. Eszem megáll.

Nagyon más a ketto, de nem értem miert csak akkor jöhet szóba bármelyik is, ha valaki doktor akar lenni. Bárhogy is nézem, nekem ez a két betű nem érné meg csak ugy az 5(+) ev szenvedést. A jogon igenis sokat kell tanulni, ahogy az orvosin is, de másban teljesedik ki az ember. Az orvosin megtanulod az anatómiát, aztán cső, az ugy van életed végéig. A jogon megtanulsz valamit elso félévben, aztán a másodikban megtanítanak hogy nem is ugy van, újabb fel év elteltével visszatértek az eredeti verziohoz, egy ev múlva egy harmadikat tanulsz meg, es ha szerencséd van időközben nem változtatnak a jogszabályban semmit. Ami nem igy szokott lenni. Logikus gondolkodás, érvelés a jo jogász ismerve. Ha csak annyiból állna az egész szakma hogy felcsapjuk a törvényt es kikeressük belole ami nekunk kell, akkor nem lenne erre szakosodott végzettség, nem lennének emberek akik ezt tanuljak es utána profitálnak belole. Sokkal több átfogó ismeret kell, mint az orvosira, sokkal jobban kell látnod a rendszerek közötti kapcsolatot. Ja, es amugy a jognak nem sok köze van a törihez, de elnézzük nektek...

Engem is erdekel mindkét szakma, es nem a doktor megnevezés miatt. Rengeteg ismerősöm van, aki ilyen vagy olyan doktorival, phdvel rendelkezik, de erre csak sok eves ismeretség utan jöttem ra. Ez nekem nagyon motivál, s nem ugy fogok bemutatkozni mindenhol hogy dr xy, szolgálatára.

A jog nekem álmom évek óta, eszméletlenül élvezem minden egyes pillanatát. De! Eldöntöttem, hogy összeszedem a kémiai es biológiai ismereteimet es elvégzem majd az orvosit is. Csupán azert a jog jött előbb, mert rossz tanáraim voltam természettudománybol es nincs meg a szükséges alap az orvosihoz. Van olyan professzorom, aki mindkét szakmából szerzett diplomát, es mindkettőben elismert szakember.

A jogra könnyebb a bejutás, egyszerűbb elvégezni, es aztán jönnek a 414-es ponthatár orvosira. Nem tudom hol el a hozzászóló, de tudtommal amikor a kerdes ki kell írva, a jogra a ponthatár 460 volt. Akkor melyik is a nehezebb?

Nagyon sajnálom, hogy a korábbiak ilyen rossz tapasztalatokkal rendelkeznek. Minden szakon vannak cica babák, akik a dr megnevezés miatt mentek oda ahova. Orvosin tipikusan ilyenek a fogorvosok. De ahhoz is kell tudás, különben kibuksz. El lehet végezni a jogot minden buta fruskanak, csak nem mindegy hány ev alatt es milyen eredménnyel.

A jogon természetes hogy nem fogadnak tart karokkal külföldön, hiszen helyhez kötött szakma, de vannak lehetőségek akkor is a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, érvényesítésére. Orvosból mindenhol hiány van, jogászbol sehol. Ha össze akarjuk a kettőt hasonlítani külföldi szemmel, maximum ez lehet az egyetlen kozos pont.

Aki máshogy gondolja mint ahogy leírtam, szíve joga, de ne ítéljünk el valakit pusztán amiatt, mert érdekli valami vagy mert feltett egy kérdést. Főleg ha nem is tudjuk behatóan mindkét oldal érveit, nem ismerjük mindkét álláspontot, hanem csak okoskodunk a világba.

2019. márc. 18. 20:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!