Miért van csökkenőben az orvosi pálya presztízse?
Hát ez elég összetett probléma szerintem.
Az egyik ok az, hogy a kevés fizetés miatt egyre kevesebb az orvos. Akinek van megfelelő nyelv- és szaktudása, az elmegy külföldre. Ki marad itt? Az, aki tartja a markát a hálapénzért, és jól meg is él belőle (ezt ugye nem szeretik az emberek, mert kapzsinak tartják), meg az, aki hülye ahhoz, hogy külföldön érvényesüljön. (Meg persze egy-két mártír). Emiatt egyre több a rossz orvos itthon, aki nem foglalkozik megfelelően a beteggel.
A másik dolog, hogy az eü elég szarban van. Kevés a pénz, kevés az eszköz, kevés a munkaerő. Ha 3 órát kell várni a szakrendelésen, mert az orvosnak a rendelés közben még az osztályra is fel kell rohangálnia, meg háromszor annyi beteget kellene ellátnia, mint amennyi az időbe belefér, akkor az emberek azt hiszik, hogy az orvos csak a golyóit vakargatja meg kávézik ahelyett, hogy vele foglalkozna. Eszébe sem jut, hogy más dolga is van.
Vagy mondjuk ha egy műtétre csak 3 hónappal későbbre jegyzik elő, rögtön azt hiszik, hogy az orvos lusta dolgozni. Holott mondjuk az oep nem fizet abban a hónapban több műtétet...
Aztán hozzáadódik még az is, hogy manapság az interneten mindent meg lehet találni. A beteg sokszor már úgy megy be a rendelőbe, hogy otthon "diagnosztizálta" magát (persze sokszor tévesen), aztán fel van háborodva, és kételkedni kezd az orvos szaktudásában ha nem olyan vizsgálatra küldi el, amilyet ő éppen kigondolt..
Egyébként szerintem már az oktatás színvonala sem olyan, mint régen. Mármint én csak a mostani rendszert látom, de úgy gondolom a hallottak alapján, hogy régen sokkal jobb volt...
Mi spec. 200-an vagyunk az évfolyamon, pedig ez egy vidéki egyetem. Pesten kétszer ennyien vannak.
Kisebb csoportokra vagyunk bontva, de még így is rengeteg ember jut egy orvosra.
A kórtermek picik, alig férünk be, 15 embernek kell végigvizsgálnia egy embert. Van, hogy nincs is gyakorlat, mert képtelenség orvost találni, aki ráér a diákokkal foglalkozni.
Végzés után sem túl rózsás a helyzet. Az idősek nem érdekeltek abban, hogy továbbadják a tudásukat. Hiszen ha rendesen megtanítanak vkit, akkor elesnek egy csomó betegtől és ezáltal egy csomó hálapénztől.
Pedig vannak jó/hozzáértő orvosok.
A fiatalabbakat meg a közvetítő cégek nagyon csábítgatják külföldre-
Marha jó,itt drágán (ingyen) "kiképzik" őket, aztán
egy csomóan elcsábulnak
Nagyon elhivatottnak kell lenni és "szeretni" kell az embereket/ a betegeket-
Csak úgy lehet orvosként "kibírni"
gytk-s vagyok, de azert elmondanam a velemenyem, ha megengeded :)
Sztem az emberek azert nincsenek "elajulva" az orvosi palyara keszuloktol, mert egyreszt tenyleg rengeteg negativ tapasztalat van (mint ahogy az elozo kommentekben is olvashato), masreszt az orvosok/orvostanhallgatok nagyon nagy %a CSAK azert ment orvosnak, mert szerinte az orvos a vilag kozepe es o sz*rta a spanyol viaszt. Az ilyeneken hihetetlen modon meglatszik, h lenezik a betegeket/a tobbi embert. Aki csak azert lesz orvos, h ott legyen a dr a neve elott es h doktorurnak/nonek szolitsak, rossz szakember lesz, es sajnos egyre tobb ilyen van...szemelyes tapasztalatom is van,pl az egyik borgyogyasz, akihez kontrollra jarok, o prof. dr., mindenki a s*gget nyalja az osztalyon, es egy akkora paraszt, h azt le se lehet irni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!