Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Talán nem nekem való az...

Talán nem nekem való az orvosi pálya?

Figyelt kérdés
Körülbelül 5 éves korom óta védőnő szerettem volna lenni, aztán kicsit komolyabbá váltak a terveim, és neonatológus, vagy akármilyen gyermekorvos szeretnék lenni. Tudom hogy rengeteget kell majd tanulnom, már nem egyszer utána néztem, és tudom hogy rezidensnek lenni sem egy leányálom, de igazából nem érdekel, az ügyelések sem zavarnak, mert tényleg szeretném ezt csinálni. De mindenféleképpen sok gyermeket szeretnék(legalább négyet), és mindenki azt mondja hogy ha orvos akarok lenni ne számítsak nagy családra, mert nem lesz rá időm, meg pénzem, stb. Ha ez tényleg így lenne, akkor inkább a gyerekek mint az orvosi pálya, nagyon szeretném, de imádom a gyerekeket, és a nagycsalád fontosabb lesz. Annak örülnék a legjobban, ha csak ijesztgetnének, és nem feltétlen igaz az amit mondanak.
2012. júl. 30. 12:38
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
82%

2 gyerekkel is lehet nagycsaládod..4 gyereket pedig orvosi fizetésből..hát. Valami nagyon gazdag férjet kéne ahhoz kifogni.Egyáltalán semmilyen munka mellett nem lesz időd 4 gyerekre. Mire elvégzed az orvosit 24 éves leszel, ha minden jól megy, de általában csúsznak egy évet(mégiscsak az orvosi) tehát 25. Aztán jön a 3-4 év rezidensi, és közben még nem is szakosodtál, nem is kerestél pénzt. 30 éves korodban szülnél 1 gyereket, 4 gyerek, hopp 35 éves vagy, és még nem is dolgoztál orvosként, úgy igazán..

Egyébként megsúgom: ha a gyerekeidért feladod az álmodat, akkor gyűlölni fogod őket. Ez így eléggé offenzívan hangzik, de így lesz, még ha neked fel sem fog tűnni. És mi van, ha nem jön össze a 4 gyerek? Lehet, hogy a férjed nem akar majd, nem lesztek olyan anyagi helyzetben, vagy egyszerűen csak egészségügyi okokból. Na, akkor életed végéig bánni fogod, hogy nem végezted el az orvosit.

2012. júl. 30. 13:18
 2/15 A kérdező kommentje:
Nagyobb álmom a gyerekek, mint az hogy orvos legyek:) Igazából nem tudom, most (19évesen) is szinte az összes szabadidőmet kisgyerekekkel töltöm, soha nem lenne teher számomra, akárhány gyerek sem. Tudom mivel jár, mert a családban most 7 két éven aluli gyerkőc van. Jövőre érettségizek, úgyhogy még van időm eldönteni mit akarok. És igen, értem hogy mit mondassz, és lehet hogy bűntudatom lenne, de a saját gyerekeimet emiatt nem utálnám, fordított esetben viszont lehet hogy magamat nagyon. Nem tudom:\ Ezért vagyok kíváncsi több ember véleményére, és köszönöm a válaszodat:)
2012. júl. 30. 13:32
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Orvos kolléganőmnek 3 gyerek azért belefért.
2012. júl. 30. 13:32
 4/15 anonim ***** válasza:

Ami a pénzt illeti, ez egy nagy probléma, legalábbis Magyarországon, külföldön az orvosok is rendes fizetést kapnak, így ezzel nem lehet probléma.

A négy gyerek viszont tényleg sok. Egy kettőt, esetleg hármat mondanék max. De egyébként gyereke sok orvosnak van. Egyértelműen nehéz összeegyeztetni, de valahogy mások is megoldják. Mondjuk egy gyerekre, szüléssel, és mindennel együtt rászámolunk 2,5 évet, amit otthon töltesz, ez két gyerek esetén öt év. Ami elég soknak tűnik, főleg ha azt vesszük, hogy például a pediátria szakvizsgát 29-30 évesen tudnád letenni leghamarabb.

De mindenesetre is, szerintem ne add fel az orvosit. Most lehet nem így gondolod, de később bánnád ha feladnád az álmodat, a gyerekeket pedig össze lehet hozni orvosként is. Legvégső esetben majd te dolgozol, és az apa otthon marad a gyerekekkel. (Sajna megszülni nem tudja őket.)

2012. júl. 30. 14:40
 5/15 anonim ***** válasza:
most neurologus vendégem 2. babáját szülte meg, és tervezik még a többit. kétlem, hogy lehetetlen :)
2012. júl. 30. 15:01
 6/15 anonim ***** válasza:

Attól függ, a férjed mennyi pénzt keres.

Unokatesóm és a felesége is orvos, de még nem szakorvosok. 27-29 évesek, időszerű lenne a gyerek téma, de egy normális albérletre is alig van pénzük.

De ha összeszedsz egy milliomos férjet, akkor persze belefér.

2012. júl. 30. 18:26
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Én pont most hagyom ott az orvosit, és megyek át védőnőre hasonló okból. Én is gyermekorvos szerettem volna lenni, bele is kezdtem az egyetembe (2. éves vagyok), de egyszerűen be kellett látnom, hogy az orvosi nagyon nem családbarát pálya. Gyermekorvosokból (is) hiány van, és annyi ügyeletet és plusz munkát sóznak a fiatalok nyakába, hogy nagyon kevés szabadidő marad. De már az egyetem is ezt propagálja, legyél törtető, karrierista, máskülönben orvosként nem érvényesülsz. Ráadásul én nem akartam 30 felett szülni, így ha a rezidensképzés előtt/közben szültem volna, bőven 30 felett lennék, mire egyáltalán szakorvos lenne belőlem, és akkor még mindig csak tapasztalatlan kezdőnek számítanék. Nagyon alaposan mérlegeltem, hogy vagy orvos leszek, vagy jut elég időm a családomra. Én végül úgy döntöttem, hogy a családot választom, és feladom az orvos álmomat. Végül lett új álmom, védőnő és szoptatási tanácsadó szeretnék lenni, de kacérkodom a gyermekvédelemmel is. Viszont azért mertem ezt meglépni, mert tudtam, hogy egy percig sem fogok a családomra haragudni, hogy nem lett belőlem orvos, valamint van egy támogató párom (lassan férjem), akire számíthatok. Azt ajánlom, mérlegelj te is, esetleg beszélj orvosokkal/védőnőkkel, és úgy dönts!
2012. júl. 30. 19:20
 8/15 A kérdező kommentje:
Húú, köszönöm a válaszokat, én tudom hogy harmincnégyéves korom előtt nem fogok gyereket szülni. De nem zavar, mert az édeasapám testvére 37 és 39 évesen szült ikreket, és mindenki teljesen egészséges. És igazából ha gyerkeket szülök 34 és mondjuk 40 éves korom között, utána ismét szívesen dolgoznék, mert muszáj midnig valamit csinálnom, belebolondulnék ha a gyerekeim oviba/suliba lennének, én meg otthon vagyok egyedül. Igyekszem beszélgetni védőnőkkel/orvosokkal, hogy ők hoygan élik meg ezt, mit gondolnak róla:))
2012. júl. 30. 21:11
 9/15 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Érdekes, hogy így kikötötted magadnak ezt a 34 évet :) Én sajnos pont az ellenkezőjét tapasztaltam, édesanyám a kistestvéreimet 38 és 40 évesen szülte, és kikapott mindent, ami csak hátránya lehet a későn szülésnek (kezeletlen terhescukor, amniocentézis utáni magzatvízszivárgás, koraszülés (24, és 29 hét), autoimmun betegség, a 24 hétre született tesómnak súlyos epilepsziája lett stb), szóval végigéltem vele, mert már nagyobb voltam (12 és 16 éves), akkor határoztam el, hogy semmiképpen sem szeretnék 30-35 felett szülni. Ez pedig egy fontos szempontja volt annak, hogy abbahagytam az orvosit.
2012. júl. 30. 21:29
 10/15 A kérdező kommentje:
Sajnálom a tesóidat, én sok embert ismerek aki 35 felett szült, olyat is aki 43 évesen, és kivétel nélkül mindenki makk egészséges. De ezek után méginkább elbizonytalanodtam, mert a gyerekeken kívül nem érdekel semmi sem, és nálunk védőnő, óvónő, pedagógus, annyi van hogy a felének nincs is munkája sajnos.
2012. júl. 30. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!