Teljesen megváltozott a véleményem az egyetemről. Valaki járt még így?

Figyelt kérdés
Szóval, 2 éve jelentkeztem egy helyre, nagy reményekkel, hogy jajj, hú de jó, akkor most egyetemista leszek! Fel is vettek, és nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a tanulásba, különböző feladatok megoldásába. Már akkor is éreztem, hogy egy-két feladatnak, tantárgynak nincs túl sok értelme, de mindenki úgy volt vele, hogy ez csak az első, "bemelegítő év". Nem igazán voltak olyan tantárgyaink, amik közvetlen kapcsolódtak volna a szakmához, például nem nagyon voltunk számítógépközelben, pedig a szak nevéből adódóan ez magától értetődő lett volna. Aztán elkezdődött a második év, most már rendszeresen használunk számítógépet. A félév során különböző programok használatát kellett elsajátítanunk, és a vizsgamunkáink is ezek segítségével készültek. A probléma csak az, hogy az egyetemen szinte egyáltalán nem tanítottak semmit ezekről a programokról, csak kiadták a feladatot, hogy mi majd megcsináljuk. Az órák általában arról szóltak, hogy bemutatjuk az otthoni munkákat, videókat néztünk a témán belül, satöbbi, satöbbi. Voltak olyan órák, ahol a tanár konkrétan lelépett és csak óra végén jött vissza, hogy megnézze mit csináltunk. 5-10 perc késés az óráról teljesen alap, és az se volt ritka, hogy valaki fél órát késett (mármint tanárok). Volt, hogy valaki 10 perccel az óra kezdete előtt szólt, hogy bocsi, de elmarad. Valahogy mindenki olyan lazán veszi az egészet ezen az egyetemen, ez az elején még tetszett, de mikor nekünk kell azért rohangálni állandóan, hogy valami infóhoz hozzájussunk, akkor az már elég fárasztó. És akkor ott van a rakat töltelék tantárgy, ami egyáltalán nem kapcsolódik semmilyen módon az adott szakhoz, de mégis kötelező... Ezzel még nem is lenne akkora nagy baj, ha nem vennének el egy csomó időt abból, amit azokra a tantárgyakra tudnánk fordítani, amik tényleg fontosak és van közük ahhoz a szakhoz, amire jelentkeztem. Szóval, összegezve az egészet, már úgy érzem, hogy az egyetem inkább hátráltat, mint vinne előre, sokkal hatékonyabbnak tartom, ha otthon, magamtól tanulhatok, hiszen minden energiámat a számomra fontos dolgokra fordíthatom... Nem tudom, hogy ez konkrétan ez csak annak a szaknak, vagy annak az egyetemnek a kiváltsága, amire én járok, csak kíváncsi vagyok, hogy mások is éreznek hasonlóan?

2017. jan. 4. 05:04
 1/8 anonim ***** válasza:
59%
Hát ez azért attól függ, hogy melyik egyetem/kar/szak. Ha valami proginfó, vagy hasonló, akkor felejtsd el, egy ugródeszkának oké, de kvázi mindent magadnak kell megtanulnod, hogy profi programozó legyél. BTW nem tudok más egyetemről nyilatkozni, én orvosira járok, rengeteg töltelék tárgy van itt is, nekünk is sokat kell járkálni, de nem ennyit, a tanárok viszont komolyan veszik.
2017. jan. 4. 05:19
 2/8 A kérdező kommentje:
Művészetire járok, azon belül foglalkozunk digitális grafikával, modellezéssel, meg majd programozással. Szóval inkább a technikai oldala felé hajlik. Lehet csak művészeti karon veszik ilyen lazára a dolgokat, vagy nem tudom... Szeretek magamtól tanulni, nincs ezzel gond, de az hittem azért ennél az egyetem egy cseppet többet nyújt...:( Köszi a választ!
2017. jan. 4. 05:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Mi ez MOME?
2017. jan. 4. 05:58
 4/8 anonim ***** válasza:

Vannak jó előadók, jó gyakorlatvezetők, felkészült tanárok és vannak rosszak. Ahogyan vannak jó egyetemek és gyengék. Jó egyetem ahol olyan oktatók vannak akik az adott terület nemzetközi élvonalában járó csúcsszakemberek.

Az egyetemen egyébként nem az órák a legfontosabbak (azok alapozást, bevezetést jelentenek), hanem az a szakmai munka amit a témavezetőddel konzultálva végzel a szakdolgozatodon, diplomamunkádon dolgozva. Igazán ahhoz fogsz érteni amiből a dolgozatodat írod. Ezek a konzultációk teszik egyetemmé az egyetemet, ez az igazi egyénre szabott elitképzés.

2017. jan. 4. 08:09
 5/8 anonim ***** válasza:

Én is így jártam, azzal a különbséggel, hogy ez nekem már a második szakom.

Nagy lelkesedéssel indultam neki, de már az első fél év közepére elég demotivált lettem, az első félév végén majdnem ki is jelentkeztem - de hát kell a papír:(

-egy csomó apróbb szabálytalanság

-nincs rendes ajánlott irodalom

-nagyon kevéssé hatékonyak a gyakorlatok (viszont rengeteg időt elvesz ezek kötelező látogatása)

-vannak olyan nevetségesen egyszerű vizsgák, hogy egy általános iskolás is ötösre tudná írni, meg olyanok is, amiknek semmi közük a leadott anyaghoz:(

A felsőbb évesek tapasztalataira hagyatkozva elég könnyen elég jó átlagot lehet elérni, de emögött nincs átfogó, biztos tudás. Saját erőből viszont nincs idő mindennek utánakeresgélni:S

Nem tudom, más egyetemeken mi van, de az első szakomon az alapképzés sokkal jobb volt! (Aztán, hogy mire jutok, mire ezt befejezem, az majd kiderül.) Próbáld meg kihozni a helyzetből, amit lehet, és ha érdekel a terület, amihez kell ez a végzettség, akkor tarts ki! :S

2017. jan. 4. 09:05
 6/8 anonim ***** válasza:

Szerintem ez teljességgel szakfüggő.

Nálunk a legtöbb tanár nagyon jól magyaráz és rendkívül segítőkész, az ajnálott irodalmat is megadták minden tárgyból még óra elején.

Nincsenek késések, egyetlen egy órám sem maradt el tanár miatt a félévben, max rektori/dékáni szünet miatt.

2017. jan. 4. 15:14
 7/8 anonim ***** válasza:

Inkább helyfüggő, iskolafüggő. Én fogtechnikusként végeztem, de egyes emberekkel akik elméletre jártak velük is megcsinálták ezt. Olyat is hallottam hogy 7kor kezdődött a tanítás és az egyik srác 3 órát késett és még akkor se volt tanár XD

Ahova én jártam elméleti órára ott egyszer sem volt ilyen, nagyon szigorúan vették, és nem volt semmi késés. Szakokra az ilyesmit nem lehet fogni, maximum iskolai hanyagságra, vagy tanári nemtörődömségre.

2017. jan. 4. 15:18
 8/8 anonim ***** válasza:
Először iskolát akartam írni, de azért a szak sem mindegy teljesen..
2017. jan. 4. 15:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!