Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogy zajlik egy magyar érettsé...

Hogy zajlik egy magyar érettségi? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

A középszintű és az emelt is érdekel.

Pl. kiválaszthatom-e hogy melyik költőrőből/íróból akarok felelni vagy tételt kell húzni?

Kell-e fogalmazást írni valamiről?

Szövegértés van-e?

Szóban vagy írásban kell felelni, vagy ez iskolafüggő?

2010. máj. 1. 11:58
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Szóbeli és írásbeli része is van az érettséginek.

Az írásbelin 3 központilag kiadott dologból kell választani.

Ezek:érvelés, összehasonlító elemzés, verselemzés.Ez az írásbeli hosszú része, előtte van egy rövidebb is.A rövidebben van szövegértés úgy tudom.

A szóbelin a tanárod által megadott tételekből húzol.

2010. máj. 1. 12:06
 2/14 anonim ***** válasza:
72%

Szia!

Magyar érettségi pont holnap lesz!

1. része a magyar érettséginek, hogy kikapsz egy feladatot és elolvasol egy szöveget, és abból a szövegből raknak fel különböző csavart kérdéseket. Ez a könnyebb rész. -> Szövegértés egyszerűen

2. része: 3 lehetőség közül választhatsz

-> Érvelés: Kapsz valami témát Pl.: Mi az oka a könyvek eltűnésének? Miben változtatta meg a számítógép a könyv használatát! Érveljen a könyvek hasznossága mellett vagy ellene!

-> Összehasonlító elemzés: Kapsz 2 vagy 3 verset egymás mellé és össze kell hasonlítanod őket stílusban, szerkezetben!

-> Műelemzés: Kapsz egy hosszabb szöveget általában valami részletet és elemezned kell!

Emeltszinten a 2. rész mind a 3 részét megkell csinálni.

Ez volt az írásbeli.

Szóbeli:

bemész kihúzol egy tételt, tehát nem te választod! A tanárod állítja majd össze ezeket a tételeket!

2010. máj. 1. 12:08
 3/14 anonim ***** válasza:

Az emelt nehezebb és ott kijelölt iskolában érettségizel, nem a sajátodban.

Dehogy lehet választani:D

2010. máj. 1. 12:09
 4/14 anonim ***** válasza:
54%
12:08 jól írta, de hétfőn lesz, nem vasárnap :D
2010. máj. 1. 12:15
 5/14 anonim ***** válasza:
Választani:DD Hát ez jó:) Akkor mi értelme lenne 20 tételt megtanulni?:D
2010. máj. 1. 12:41
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat:)

12:41, jólvanna nekem még van 3 évem honnan tudhatnám?

Adyról mindent tudok, gondoltam hátha választhatnám, tutira 5-ösre felelnék belőle még tanulás nélkül is.

2010. máj. 1. 12:57
 7/14 anonim ***** válasza:
Most mindent tudsz Ady-ról, de hogy 3 év múlva nem fogsz ennyit azt tuti biztos. Amúgy tényleg, mi értelme lenne a tételeknek, ha választhatnál?
2010. máj. 1. 13:35
 8/14 A kérdező kommentje:
Nem fogom elfelejteni, Ady rajongó vagyok:) Nem azért tudok róla mindent mert kötelező volt megtanulni hanem mert tényleg érdekel, mint másokat a kedvenc sztárjuk, csak nekem Ady a kedvenc "sztárom", amit jó lenne kihasználni ha már ennyi mindent tudok róla...kb mint másnak ha Lady Gagából kellene felenie:D
2010. máj. 1. 14:04
 9/14 czibles ***** válasza:
a tételsor nem írásbelire kell (bár hasznos lehet), hanem szóbelire, amikor húzol 1 tételt és elmondod.
2010. máj. 1. 14:20
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszi és eltudnád mondani milyen tételek vannak? Úgy értem írók/költől életrajza, vagy egy versről/novelláról kell beszélni?
2010. máj. 1. 14:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!