Vannak itt olyanok, akik tudnak valamit az egyiptológia szakról?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lassan itt az érettségi és a pályaválasztás ideje. Leadtam a jelentkezési lapomat. Elsőként az ELTE BTK egyiptológia szakát jelöltem meg, másodjárta pedig egy külföldi iskolát, a Tübingeni Egyetemet szintén egyiptológia szakon.

Négyéves korom óta tudom és érzem, hogy Egyiptom művészetével, történetével és kultúrájával szeretnék foglalkozni. Hihetletlenül elvarázsol a mai napig az a misztikum, amit az ókori Egyiptom hagyott örökül. Számos egyiptomi témájú történelemversenyen lettem első helyezett a gimnáziumi tanulmányaim során (megyei és országos szinten is).

Német nyelvből középfokú 92%-os érettségim van és egy felsőfokú nyelvvizsgám.

A matematika érettségi lapokat 70 és 80% körül szoktam megírni. Emelt szinten fogok érettségizni történelemből illetve magyar nyelv és irodalomból.Emellett a választott tantárgyam a rajz a művészettörténet miatt.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esélyem lenne bejutni egyiptológiára? Mennyire kemény illetve teljesíthető, ha valaki tényleg hivatásként tekint rá?

2016. ápr. 24. 14:42
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem vagyok egyiptológia szakos, de egy barátom az, és elég sokat mesélt róla :)

Alapvetően az egyetem teljesen másképp működik, mint a gimi: jól jegyezd meg, hogy egyik egyetem sem fog téged soha, semmire megtanítani. Nem arra való :) kiadja a feladatokat, te pedig otthon, önállóan, kemény munkával megtanulod, bemész, és levizsgázol belőle. 3 év kemény munka után pedig ad egy papírt. A tudást te fogod megszerezni magadnak, persze hatalmas koponyákkal leszel körülvéve, óriási tudású emberekkel, akik közül néhányan mufurcok és bunkók, de néhányan sokat fognak segíteni. :)

Az egyiptológián pont arról szól az első év, hogy beseggeled a létező összes hieroglifát, megismerkedsz az egyiptomi nyelv különböző nyelvállapotaival, kopt is szerves része (ebből a kettőből első év végén nyelvi alapvizsgát kell tenni); Nílus-völgy története, régészete, művészete, vallása (ezek mind a leendő tárgyaid :D), és ahogy előttem is írták, kell 2 félévnyi ógörög, ha tovább akarsz menni mesterre.

Megsúgom, tovább akarsz, mert ha egyiptológus kutató akarsz lenni, akkor nem csak MA, de utána PhD-ban kell gondolkodni, és már első évtől kezdve tudatosan arra készülni

Elvárják majd tőled, hogy tudj szakirodalmat olavsni angolul, németül és franciául, persze eleinte még talán nem (de én azért már most elkezdenék tanulni angolul és franciául). Például ennek az egyiptológus barátomnak a hieroglif szótára teljesen franciául van az egész :) bizonyos szakirodalmak is csak angolul, csak németül vagy csak franciául van, nincsenek fordítások.

460 pont körül RÖHÖGVE bejutsz :D Na most az egyiptológia BA keretlétszáma 1 < 18 fő. Ez azt jelenti, hogy ha jelentkeznek mondjuk 10-en, ezeket az embereket rangsorolják a felvételi pontok alapján, és ha a rangsorban a 10., egyben utolsó embernek pl. 291 pontja volt, akkor az lesz a ponthatár :D Ha te leszel az egyetlen, aki jelentkezik, akkor nálad húzzák meg a ponthatárt, azaz 460 (például) Így lett a tavalyi felvételi legmagasabb felvételi határa 492, mivel a szakra egyetlen ember jelentkezett, akinek ennyi pontja volt :D

Ha rám hallgatsz, nem hallgatsz a gimis tanáraidra :D :D

Én 1. évem végén vagyok, de már megjártam egy másik szakot is itt, az ELTE-n, ez idő alatt pedig rájöttem, hogy minden, amit mondtak a gimiben egy hülye kamu volt, hogy mennyire nehéz lesz, és meg fogunk szakadni egyetemen. Egyáltalán nem :'D Jó, tényleg kell sokat tanulni, de mivel itt már csak azt tanulom, ami engem a legjobban érdekel, ezért sokkal könnyebb is a tanulás, nincs matek, fizika meg ilyen izék, amik lerontanák az átlagom. Egyetemen pedig ne is próbálj mindenből ötös lenni. Ez csak akkor sikerülhet, ha nincs szükséges evésre, alvásra, szórakozásra :) Na de majd megtanulod... hogy kettesnél jobb jegy nincs, csak szebb :D

És ki ne hagyd a gólyatábort, mert eszméletlen nagy buli! :D

Ha van kérdésed, nyugodtan írd még le, megpróbálok válaszolni és/vagy megkérdezem az egyiptológus haverom :D

2016. máj. 3. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!