Egyiptológus szeretnék lenni. Kérhetnék tőletek információkat?
Nem tudom megválaszolni, egy Egyiptológus mennyit kereshet, mivel ennek itthon abszolút nincs kultúrája. De ez neked nem fog gondot okozni, hiszen jól beszélsz nyelveket, és még jobb leszel, mire eljutsz az érettségiig. Itthon hülyeségnek számít az ilyen diploma, de külföldön értékelik, különlegesnek tartják. Lehetnél akár egyetemi professzor vagy dolgozhatsz múzeumban, vagy ha esetleg párosítod egy régész mellékszakkal, akkor nem lehet gond. A mellékszak az, amit majd kötelező lesz választanod a főszakod mellé, ez lehet akár nyelvszak is, magyar, töri, régészet stb. Eltén van ez is. Egyébként kétlem, hogy a régészethez külön diploma kellene, tehát ha Egyiptológus vagy, már meglesz hozzá a "jogod".
Engem egyszer felvettek Egyiptológiára, de végül nem iratkoztam be, csak a tájékoztatóra mentem el. Az angolt vagy a németet jól kell tudni, mert nincs magyar szakirodalom, illetve kitartás kell a kopt (holt nyelv) és az egyiptomi nyelv elsajátításához. Valamint ugye a hieroglifákat is megtanítják, de szerintem ez rohadt izgi, kicsit bánom, hogy nem iratkoztam be. Kis szak kevés érdeklődővel, de annál több idő jut a diákokra, nem tömegképzés van, és van lehetőség Egyiptomba menni kutatásra. Kevesen kezdik el, és még kevesebben, az igazán lelkesek és elhivatottak fejezik be, mondjuk évente 4 ember a 15-20-ból.
Amire majd figyelj oda - bár ez még messze van -, hogy a szak neve pontosan Ókori nyelvek és kultúrák - Egyiptológia. Ugyanis van ennek 3 verziója: Filológia (latin-ógörög nyelvvel), Assziriológia (héber nyelvvel) és ugye az Egyiptológia a kopttal és az egyiptomival.
Én anno igazából Filológiára szerettem volna menni, de csak simán Ókori nyelvek és kultúrákat írtam rá a jelentkezési lapra, így Egyiptológiára/Assziriológiára kerültem be, a kettő közül választhattam volna. Sajnos ez hidegzuhannyként ért, nem sok időm volt agyalni, inkább hagytam a fenébe.
Sokan fogják majd neked mondani, hogy az Egyiptológia büfészak, de szerintem az ősi, ókori kultúrák és nyelvek ismerete nagyon becsülendő és izgalmas tudás, aki ilyesmit tanult, az unalmas már nem lehet, pláne, ha nőként van ilyen tudásod, nagyon menő. Ismered Az elveszett ereklyék fosztogatói c. sorozatot? :D Abban van Sidney Fox, szép, művelt, vagány, intelligens nő... Remélem, egyszer én is lehet olyan, még ha nem is ilyen területű tudással.
L23
Jó dolgokat mondott a 23/L bar helyenként kicsit alomvilagban èl.
Egyiptomban mar szinte nincs mit felfedezni,rengeteget tanulmanyoztak,van elég sajat tudósuk is,nemhogy külföldiek is kelljenek.Ahhoz hogy jó,vezető helyen elhelyezkedhess még legalabb 1 végzettség kéne és angol felsőfokú is különben valami kis könyvtaros leszek egy múzeumban.
Értékes kincs a tudas de ettől még nem leszel művelt...
Szerintem az adottsagaidat kar erre pazarolni de ha lelkes vagy,ebből is profitalhatsz.
A törtenelemre meg a nyelvekre menj rá. Gondolom emelt töri fog kelleni.
Hát mellé még egy másik szakot nem ártana választai,
pl. a törit v. a régészetet, talán menj majd töri szakra, mert a felvételihez az biztos kell
Első nagyon jókat írt, nekem is az első és legfőbb "példaképem" Sidney és én is remélem lehetek olyan, mint ő :).
Ahogy a többiek is írták történelem emelt szinten + a nyelvek nagyon fontosak, jó, hogy már most ilyen szinten vagy velük.
Viszont az iskola: az ELTE mellett megpróbálhatod az SZTE-t vagy a PTE-t ugyanúgy oktatják ott is.
Illetve tényleg nem rossz választás a régészet se mellé, de ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy Magyarországon elég kevés esélyed van bekerülni múzeumba, általában kihalásos alapon működnek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!