Egyiptológus szeretnék lenni. Kérhetnék tőletek információkat?
Jó, de a töri és az egyiptológia szak nem ugyanaz. Töri szakra emelt töri a beugró, de egyiptológiára még csak az emelt nyelv. Nincs olyan szak a bölcsész karon belül, ahova két emelt érettségi az elvárás.
Na de mindenesetre arra figyelj oda, kérdező, hogy lehetőség szerint mindenből emeltezz, amiből jó vagy, tehát nyelvekből is, mert nem a nyelvvizsgát kérik, hanem az érettségit, mármint ha nincs emelt angol érettségid, de van emelt felsőkofú nyelvvizsgád, nem juthatsz be a szakra. Egyelőre... De addig még biztos fognak variálni...
Bár régi kérdés régi válaszokkal, de
"Egyiptomban mar szinte nincs mit felfedezni"
amíg nem mutatja meg nekem valaki, hogy építettek 150 méter magas piramisokat 6ezer évvel ezelőtt, addig bizony van mit felfedezni.
Hajrá!
Szia! :)
Írtam már neked pár választ, pl. a 11-est is. Sulival hogy állsz? Még mindig egyiptológus szeretnél lenni?
Ha Egyiptomban ásatást szeretnél vezetni, ahhoz kell a régész diploma is, illetve mindig jó pont, ha minél több ásatási gyakorlatod van. Az egyiptológia és a régészet nagyon nem ugyanaz a tudományág. A régész az bármilyen területen és korszakban dolgozhat, amire szakosodott, az egyiptológus pedig gyakorlatban nyelvész (szövegeket fordít és értelmez).
Régészethez már bevezető tárgyként alapművek pl. Gordon Child művei, illetve Colin Renfrew Régészet - Elmélet, módszer, gyakorlat c. könyve.
Ha a régészet mellett maradsz akkor javaslom keresd meg Pabeschitz Virág blogját vagy facebook-os oldalát, rengeteg hasznos infót megtudhatsz az oldalakon is, és lehet kérdezni is tőle. A régészetnek is több ága van, így hasznos lehet ha minél több helyen utána olvasol a dolgoknak.
Ha a múzeumi munka érdekel és kérdésed van, írj privátot bátran.
Igen, még mindig egyiptológus szeretnék lenni :) Elvégre már 12. éve ez a célom.
A kérdés megfogalmazása óta befejeztem a gimnázium 10. osztályát. Sikeresen letettem a C1-es német nyelvvizsgát és előrehozott érettségit tettem németből, ami 93%-ra sikerült.
Szóval továbbra is készülődök az ELTE-re (vagy Universität Tübingen?).
Kérdező :) Őszintén gratulálok Neked hozzá, örülök, hogy ennyire kitartó vagy a célod érdekében:)
Ismerős nálam is ez a hosszú évek óta készülök rá dolog :)
Utolsó előtti: Akkor a középkori régészetről fogsz tanulni úgy tudom és azon belül lehet a magyarra tovább menni. De valamennyire mindenképpen nemzetközi szinten fogod tanulni. (De szakos honlapokon biztosabb információk szerepelnek.)
Szia!
Pabeschitz Virág vagyok, az egyik hozzászólásban ajánlottak, ezért gondoltam írok :) Utazó régész vagyok, többek között Egyiptomban is dolgozom.
Ha érdekel, hogy milyen ez a munka belülről, akkor keresd meg a blogomat facebookon: ArchaeoDream. Itt a videók között is találsz a pályaválasztással kapcsolatos anyagokat de nyugodtan kérdezz. Vagy küldhetsz email-t is az archaeodream@gmail.com-ra.
Az álmok valóra válhatnak :) 12 éves koromtól arról álmodoztam, hogy régész legyek és Egyiptomban dolgozzak :) 25 éves voltam, amikor Mark Lehner csapatában ástam a piramisépítők városában a gízai fennsíkon ;) szóval ne add fel :)
Sok sikert és kitartást kívánok!
Puszi,
Virág
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!