Vannak itt olyanok, akik tudnak valamit az egyiptológia szakról?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lassan itt az érettségi és a pályaválasztás ideje. Leadtam a jelentkezési lapomat. Elsőként az ELTE BTK egyiptológia szakát jelöltem meg, másodjárta pedig egy külföldi iskolát, a Tübingeni Egyetemet szintén egyiptológia szakon.

Négyéves korom óta tudom és érzem, hogy Egyiptom művészetével, történetével és kultúrájával szeretnék foglalkozni. Hihetletlenül elvarázsol a mai napig az a misztikum, amit az ókori Egyiptom hagyott örökül. Számos egyiptomi témájú történelemversenyen lettem első helyezett a gimnáziumi tanulmányaim során (megyei és országos szinten is).

Német nyelvből középfokú 92%-os érettségim van és egy felsőfokú nyelvvizsgám.

A matematika érettségi lapokat 70 és 80% körül szoktam megírni. Emelt szinten fogok érettségizni történelemből illetve magyar nyelv és irodalomból.Emellett a választott tantárgyam a rajz a művészettörténet miatt.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esélyem lenne bejutni egyiptológiára? Mennyire kemény illetve teljesíthető, ha valaki tényleg hivatásként tekint rá?

2016. ápr. 24. 14:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én is ezt jelöltem első helyen :) Van egyiptológiás ismerősöm, ő azt mondta, hogy rendesen meg kell dolgozni a szakon, nehéz. Két nyelvet tanulunk egyszerre (kopt és óegyiptomi), és ha utána akarsz mesterre menni, akkor az ógörög is kelleni fog. Amúgy bejutni nem nehéz, főleg, ha sok pontod lesz. Ha pedig szeretsz Egyiptommal kelni és feküdni, akkor teljesíthető :)
2016. ápr. 24. 16:15
 2/11 A kérdező kommentje:

Igen, azt hallottam, hogy a kopt az egyik legmeghatározóbb és legnehezebb tantárgy egyiptológia szakon. Szerencsére én két hétig tanultam kopt nyelvet, mikor a gyakorlatomat a Tübingeni Egyetemen csináltam (Németországban laktam pár évig, és egy bizonyos szakmát választani kellett és kipróbálni). Nem a legkönnyebb dolog a világon, de szerencsére a nyelvek csak úgy ragadnak rám (beszélek németül, angolul, franciául, arabul és a latin amit most tanulok).

Igazából én tényleg Egyiptommal fekszem és kelek, remélem, hogy bejutok államilag támogatott képzésre :)

Terveim szerint a töri emelt 85% körül lesz, az emelt magyar 90% körül, a művészettörténet szintén 90% körül és a matekot pesszimistán 70%-nak veszem. Így körülbelül 455-465 pont között lesz majd a pontszámom. Men tudom, hogy mennyi szokott lenni a ponthatár, mert sehol sem találtam pontos információkat (csak az MA képzésről).

2016. ápr. 24. 18:09
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Központi ponthatár van, ami 310.. mostanság pedig a minimum ponthatár elég volt ahhoz, hogy bekerülj, úgyhogy én a helyedben nem aggódnék a bejutás miatt. :D
2016. ápr. 24. 20:15
 4/11 A kérdező kommentje:
Pedig a tanáraim folyamatosan azt szajkózzák, hogy nagyon jól kell megírnom az érettségit, mert nagyon nehéz bejutni. Hol találom meg a korábbi évek ponthatárait? A felvi.hu oldalon semmi használható információt nem találtam.
2016. ápr. 24. 20:35
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt tudod megnézni őket. A szeptemberi képzéseknél az van, hogy évszám/Á, végig tudod nézni. Viszont 2012-ben nem volt szétosztva az ókori nyelvek és kultúrák, na ott magas volt a ponthatár.

2016. ápr. 24. 20:42
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm :)

A 291 pont az hogyan lehet? Ahhoz még jön a +100 az emeltekkel vagy nem értem. Annyira kevés nem lehet.

2016. ápr. 24. 20:47
 7/11 anonim ***** válasza:
De, akkor az pont annyi volt :D Az utolsó ember aki bekerült 291 ponttal rendelkezett. Elég abszurd.
2016. ápr. 25. 11:17
 8/11 A kérdező kommentje:

Igen, tényleg az. Értem én, hogy nem a legkapósabb szakról van szó, de a 291 azért vicc. Az még a minimum szintet sem üti meg...Államilag támogatott képzésre milyenek általában a ponthatárok? 450-460 pont körül sikerülhet bejutnom?

Illetve van bármilyen ösztöndíjlehetőség vagy tánogatás például kollégiumi ellátásra?

2016. ápr. 25. 19:49
 9/11 anonim ***** válasza:
66%
Ilyen pontokkal tutira bejutsz, még jogi karra is talán, államira, ami nagyon felkapott. :) Sok sikert az egyiptológiához és a nyelvekhez!^^
2016. ápr. 25. 20:51
 10/11 A kérdező kommentje:
Barátom jogot tanul és beleolvasgattam a könyveibe még amikor elsőéves volt...Sajnos nem nekem való:D
2016. ápr. 25. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!