Vannak itt olyanok, akik tudnak valamit az egyiptológia szakról?
Sziasztok!
Lassan itt az érettségi és a pályaválasztás ideje. Leadtam a jelentkezési lapomat. Elsőként az ELTE BTK egyiptológia szakát jelöltem meg, másodjárta pedig egy külföldi iskolát, a Tübingeni Egyetemet szintén egyiptológia szakon.
Négyéves korom óta tudom és érzem, hogy Egyiptom művészetével, történetével és kultúrájával szeretnék foglalkozni. Hihetletlenül elvarázsol a mai napig az a misztikum, amit az ókori Egyiptom hagyott örökül. Számos egyiptomi témájú történelemversenyen lettem első helyezett a gimnáziumi tanulmányaim során (megyei és országos szinten is).
Német nyelvből középfokú 92%-os érettségim van és egy felsőfokú nyelvvizsgám.
A matematika érettségi lapokat 70 és 80% körül szoktam megírni. Emelt szinten fogok érettségizni történelemből illetve magyar nyelv és irodalomból.Emellett a választott tantárgyam a rajz a művészettörténet miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esélyem lenne bejutni egyiptológiára? Mennyire kemény illetve teljesíthető, ha valaki tényleg hivatásként tekint rá?
Igen, azt hallottam, hogy a kopt az egyik legmeghatározóbb és legnehezebb tantárgy egyiptológia szakon. Szerencsére én két hétig tanultam kopt nyelvet, mikor a gyakorlatomat a Tübingeni Egyetemen csináltam (Németországban laktam pár évig, és egy bizonyos szakmát választani kellett és kipróbálni). Nem a legkönnyebb dolog a világon, de szerencsére a nyelvek csak úgy ragadnak rám (beszélek németül, angolul, franciául, arabul és a latin amit most tanulok).
Igazából én tényleg Egyiptommal fekszem és kelek, remélem, hogy bejutok államilag támogatott képzésre :)
Terveim szerint a töri emelt 85% körül lesz, az emelt magyar 90% körül, a művészettörténet szintén 90% körül és a matekot pesszimistán 70%-nak veszem. Így körülbelül 455-465 pont között lesz majd a pontszámom. Men tudom, hogy mennyi szokott lenni a ponthatár, mert sehol sem találtam pontos információkat (csak az MA képzésről).
Itt tudod megnézni őket. A szeptemberi képzéseknél az van, hogy évszám/Á, végig tudod nézni. Viszont 2012-ben nem volt szétosztva az ókori nyelvek és kultúrák, na ott magas volt a ponthatár.
Köszönöm :)
A 291 pont az hogyan lehet? Ahhoz még jön a +100 az emeltekkel vagy nem értem. Annyira kevés nem lehet.
Igen, tényleg az. Értem én, hogy nem a legkapósabb szakról van szó, de a 291 azért vicc. Az még a minimum szintet sem üti meg...Államilag támogatott képzésre milyenek általában a ponthatárok? 450-460 pont körül sikerülhet bejutnom?
Illetve van bármilyen ösztöndíjlehetőség vagy tánogatás például kollégiumi ellátásra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!