Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen képzést ajánlanátok...

Milyen képzést ajánlanátok egy még bizonytalan diáknak?

Figyelt kérdés

Jövőre érettségizem, de még nem tudom mit tanuljak tovább. Amik eddig megfordultak a fejemben, azokról mimdig lebeszeltek akik a szakmát elvegeztek vagy dolgoznak benne. (pl. Logisztikai ügyintézéő, fogorvos, fodrász, kozmetikus, könyvelő, rendezvényszervező, cukrász, szakács, vendéglátóiparban egyéb szakok, gyermek-es csecsemőápoló, varrónő,stb).

Tehát elég tág az érdeklődési köröm, és többnyire meg is állom a helyem. Jelenleg is dolgozom iskola mellet, de főként vendéglátásban.

Mit ajánlanátok?

Előre is köszönöm :) (lány)

#munka #OKJ #Továbbtanulás. Szakma #érettségi. Jövő
2016. márc. 2. 11:19
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

Nekem a leírásból meg a tájékozatlanságodból úgy tűnik, hogy most csak középiskolába szeretnél menni jelenleg, tehát csak nyolcadikos vagy.

Ha érdekel a legbiztosabb tipp, akkor az annyi, hogy fogod magad és megpróbálsz a lehetőségeidhez mérten a legerősebb iskolába bekerülni. Ha jók a jegyeid, akkor eszedbe ne jusson szakiskolába menni, mert hogy te "szakmát akarsz tanulni, hogy tovább tudj később azzal a pénzzel tanulni". Ez nem így megy. Ha elvégeznél egy fodrász képzést, nem lenne érettségid és 20+ éves fejjel szivathatnád magadat az érettségivel meg az egyetem kezdéssel

Semmi sem 100%, de a te helyzetedben ez kecsegtet a legtöbb jóval: bekerülsz a legerősebb suliba (lehetőleg gimnáziumba) a körnéyken --> kitalálod 4 év alatt, hogy körülbelül mi érdekel, mert a jelenlegi leírásodból fingod sincs, ami nem is meglepő ennyi idősen --> elvégzed a kiválasztott terület egyetemi képzését --> örülsz.

2016. márc. 2. 16:00
 12/36 anonim ***** válasza:
Irta a kerdezo, hogy jovore erettsegizik...
2016. márc. 2. 16:21
 13/36 anonim ***** válasza:
Tényleg... késő van már nekem :D Ebben az esetben meg nem is értem, hogy merülhetnek fel lehetséges pályaként olyanok együtt, hogy fodrász meg fogorvos. Ha tényleg munkakélküli akarsz lenni, vagy nagyon kevés pénzt keresni, akkor menj csak kozmetikusnak meg varrónőnek, ha meg nem akkor az általad írtakból a fogorvost és a könyvelőt ajánlanám.
2016. márc. 2. 16:27
 14/36 A kérdező kommentje:

Érettségire készülök, nem középiskolába.

Azért vagyok zavart a pályaválasztásban, mert jelenleg nem tudom, mert szeretnék egy szakmát tanulni, amivel később tudok dolgozni ergo pénzt keresni. Főként megélhetési szempontból, másrészt a későbbi tanulmanyaimra (amennyiben tovabbtanulok majd) szeretnék felretenni. Ennél érthetőbben sajnos már nem tudom megfogalmazni.

Főként hiányszakmákat néztem (varrónő, ápoló és társaik) a többi utan pedig csak érdeklődési szintén.

2016. márc. 2. 17:08
 15/36 A kérdező kommentje:
* mert jelenleg nem tudom, mit tanuljak tovább, mivel éri meg foglalkozni
2016. márc. 2. 17:09
 16/36 anonim ***** válasza:
76%

Jaj csillagom és mit gondolsz, miért hiányszakma az ápolónő meg a varrónő? Mert kb. annyi pénzt keresnek mint a gyári szalagmunkások (na meg igazából a varrónő is az... láttál már varrodád?). Egyszerűen nem kapnak utánpótlást ezek a szakmák, mert aki fiatal, nincs családja ami idekösse az kihúz külföldre.

Ha a szüleid eddig is el tudtak tartani, akkor egyetemen is el fognak tudni. Ha otthonról tudsz járni egyetemre, akkor SEMMILYEN plusz költséget nem fog jelenteni az egyetem a középiskolához képest (sőt, még könyveket sem kell venned, vagy legalábbis nem annyit). Ha meg máshová mész, akkor egy havi 10-es lesz a kollégium, ha ez olyan leküzdhetetlen akadály, akkor a legtöbb egyetemi szak mellett meg simán vállalható diákmunka, abból össze tudsz havonta közel annyit kalapozni, mintha minimálbéres varrónő lennél. Ráadásul ha a szakmádban dolgozol diákként, az még értékes szakmai tapasztalat is.

"Biológia, irodalom, nyelvtan, angol, történelem. Ezekből jó vagyok.

Matematika, informatika, fizika, kémia, amik nem igazán érdekelnek, de plusz kitartással és tanulással könnyen el tudom sajátítani. "

Akkor feküdj rá a matekra, informatikára, fizikára és menj valamilyen informatikai vagy mérnöki képzésre. Biztos munka és nem havi 90-ért mint egy varrónő meg fodrász.

Mondjuk a kérdésből nem derült ki, hogy te tulajdonképpen mennyire vagy jó tanuló. Ha nem vagy az, akkor igazából feleslegesen magyarázom az egyetemet, akkor mehetsz varrónőnek, ha az érdekel.

2016. márc. 2. 18:21
 17/36 A kérdező kommentje:

Édes, drága utolsó. Szerinted minden ennyi időst anyuci és apuci tart el? Sajnálom hogy nekem kell elmagyaráznom, de nem igazán. Tudod, van aki kénytelen dolgozni, hogy legalább enni tudjon valamit a családja, és az egyéb költségek ugyebár, mint rezsi, ruhanemű, havi utazási költségek és hasonlók.

Hiányszakmákat azért nézek, mert ugye bár kevesen dolgoznak benne, így biztosan keresnek folyamatos munkaerőt. Illetve eleinte semmiképp sem fogok a minimálbér fölött keresni, az biztos.

2016. márc. 2. 18:40
 18/36 anonim ***** válasza:
100%
Hát, ha volt valami kiskori álmod, akkor nem kéne, hogy hagyjanak róla lebeszélni. Én hagytam magam lebeszélni, mert azt mondták, hogy ahhoz hát kb lexikonnak kell lennem, ha az akarok lenni, már eleve a felvételhez, hogy utána ott aztán még nagyobb lexikont csináljanak belőlem, és így elriasztott ezzel az álomszakmámtól egy olyan valaki, aki egyébként támogatott volna engem abban a dologban. Azt mondta, hogy az nekem menne, el tudna képzelni engem egy olyan munkakörben. Szóval alapból támogatott volna, csak inkább elriasztott tőle. És utána így nem volt álmom, nem volt mibe kapaszkodnom, minekutána lemondtam róla ebből kifolyólag; és nem tudtam, mihez kezdjek magammal. Semmi ötletem nem volt. Mostanra pedig már sikeresen visszataláltam az álomfoglalkozásomhoz, szóval annyi, hogy ha van egy álmod, nem kéne, hogy hagyjad magadat lebeszélni róla. Menj azután, és kapaszkodj bele. Attól , hogy valaki nem szereti, nem biztos, hogy te sem élveznéd. Pl van aki kutató laboratóriumban, van akit nem érdekel a kutatás, de az viszont olyannal foglalkozik, amiben a másik nem jártas, ez a szép abban, hogy mindenkit másik szakterület foglalkoztat, és másban jártas, hogy így tudjuk segíteni, kiegészíteni egymást. Pl mondjuk valaki nem bírja a vért, de kell orvos, és más meg bírja, és bevállalja ezt, és segítőkészen és tán örömmel is; és még átéli azt az örömöt is, hogy segíthetett valakinek, jót tett vele. Más munkának meg mások a szépségei, és hát például nekem anno mondták, mert anyum rá akart beszélni egy olyan szakra, amiből már volt szerencsém okj formájában, és hát utáltam, és akkor apum mondta, hogy van, hogy olyanoknak sem megy, akiket érdekel, akkor engem úgy, hogy nem érdekel, hát akkor talán nem nagyon lenne érdemes erőltetni. Szóval olyat válassz mindenképp, ami közel áll a szívedhez, és kapaszkodj bele, és ne engedd magad róla lebeszélni. Hanem menj oda, és csináld meg, adj bele mindent. Szóval ha van, vagy inkább úgy mondom, hogy volt valami régi álmod, akkor csináld azt, hogyha még mindig érzed, hogy húzna magához az a szakma, mert lehet, hogy már pl csak az van, ami örömet adhatna. Ne azt csináld, amiről mások azt mondják, hogy jó, mert lehet, hogy azzal bajlódni fogsz, bár lehet, hogy jobban fizet, esetleg könnyebb is, de ne tántorodj el attól ezért se, amit szeretnél csinálni. Menj a szíved, az álmod után! Szóval szerintem csak gondold végig az álomszakmáidat, hogy melyik az , amelyiket még most is szeretnéd, és akkor go!!!:) Ja de amúgy ahogy nézem a listádat, egy dolog ugrott még be, ami lehet, hogy jó lenne neked, de ez nem javaslat, csak te döntsd el, pl hogy pincér. De ez tényleg nem javaslat amúgy, gondold végig belül, hogy mit szeretnél, és akkor az alapján dönts!:)
2016. márc. 2. 19:00
 19/36 anonim ***** válasza:
100%

Oké h hiányszakmát nézegetsz, de ápolóként soha az életbe (legalábbis M.o.-on) nem fogsz annyit keresni h te félre tudj rakni még tandíjra, tök mindegy h 1 vagy 10 éve dolgozol. Varrónőként szintén nem. Ezt fogd már fel. Btw anyum könyvelő és ezzel a szakmával se olyan könnyű elhelyezkedni, normális munkahelyet találni meg végképp nem. Max ha a Dunántúlon vagy Pesten laksz.

Egyébként meg nem a hiányszakmákat kell nézegetni, hanem végiggondolni h az elkövetkező 40 évben mi az amit szivesen csinálnál. Hiába mondanám neked h legyél villamosmérnök, amikor nem kedvenced se a matek, se a fizika. Nem kioktatni kéne azokat akik segíteni próbálnak neked, mivel ebben a témakörben egyedül te tudsz segíteni magadon.

2016. márc. 2. 22:02
 20/36 A kérdező kommentje:

Nem oktattam ki senkit, csak tisztaztam a félreértéseket.

A varrónő és az ápolónő csak felvetodott, ahogy a kérdésben felsorolt többi szakma is.

2016. márc. 2. 22:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!