Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 22 évesen érdemes még orvosira...

22 évesen érdemes még orvosira menni?

Figyelt kérdés

Pénzügyet tanulok, de utálom. Kis koromban mindig orvos akartam lenni, de aztán az élet nem úgy alakult, ahogy akartam.

Most viszont megvan a lehetőseg. Szerintetek érdemes váltani?

2010. márc. 22. 14:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

12 félévet támogat az állam, orvosin pedig 14-et, nem 16-ot. De abból ugye már x évet elhasználtál. Én is úgy tudom, hogy egy diploma után mindenképpen fizetős. (Bár van vmi olyasmi, hogy ha az első szakod harmadik vagy nem tudom, pontosan hanyadik félévéig elkezded a másikat, és párhuzamosan csinálod, akkor csak egy félévnek számít.) Persze más kérdés, hogy orvosi mellett nem fogsz tudni más szakot csinálni:)

Amúgy szerintem is vágj bele, sokan vannak az évfolyamon (elsős vagyok) 20 év felett. De az áraknak tényleg nézz utána, mert brutális (1 millió körül félévenként, ahogy már írták)

2010. márc. 22. 17:52
 12/22 anonim ***** válasza:
Na jó, én nem tudom, pontosan mennyit fizet az állam, én csak 12-t használtam fel :) De voltak többen, akik 8 évig jártak és nem hiszem, h ők kipengették volna az 1 millát félévenként, csak ebből gondoltam.
2010. márc. 22. 18:41
 13/22 anonim ***** válasza:

A mostani 3. évfolyamnál (és akik lentebb vannak) van az a rendszer, hogy csak 14 félévet térít az állam (azaz csak 1x lehet bukni, illetve 1 évet lehet más karon eltölteni). Akik régebben kezdték, azoknak még nem volt ilyen megkötés. Most is van olyan az egyetemen, aki már 3x bukott és mégse kell fizetnie, de azért, mert ő még a "régi" rendszerben felvételizett...

Ha a Kérdező belevág, akkor vonja ki a 14-ből a már elvégzett félévek számát, és szorozza be (minimum!) 850 ezerrel (ha 6 félévet volt pénzügyön, akkor 6,8 millió lesz csak a tandíj). És ezen felül a könyvek sem a legolcsóbbak, és csak 30 évesen kezd el keresni, akkor is 95ezer nettót. Ha ez nem okoz neki gondot, akkor nyugodtan belevághat.

2010. márc. 22. 19:06
 14/22 A kérdező kommentje:
A passzivált félév beleszámít?
2010. márc. 22. 19:24
 15/22 anonim ***** válasza:

Nah, belekavarodtam :P

Szóval, ha 6 félévet töltesz el máshol, akkor még 8 félévet fizet az állam, 4-et pedig Te (ha nem buksz). Vagyis ez előreláthatólag 3,4 millió-ba fog kerülni, könyvek és minden más (koli stb) nélkül.

2010. márc. 22. 19:24
 16/22 anonim ***** válasza:
Szerintem 90%, hogy nem számít be a passzivált félév. Mert aki költségtérítésesen van, és passzivál, annak sem kell semmit sem fizetnie arra a félévre...
2010. márc. 22. 19:27
 17/22 A kérdező kommentje:

Akkor még kijöhet tandíj nélkül.

A biológia érettségi milyen? Már keresem a tanárt, tudom, hogy elméletben hogy zajlik, de ha valakine van tapasztalata jó lenne, ha megosztaná! :)

2010. márc. 22. 19:33
 18/22 anonim ***** válasza:

Én 4 évig tanultam emelt szinten bioszt és kémiát, így egyik emelt szintű sem tűnt vészesnek.

Vigasztaljon a tudat, hogy ha bejutsz, akkor egy hónapban többet kell tanulni, mint egy középiskolás emelt biológia érettségi, szóval ha két tárgyból emeltezel, akkor 2 hónap bőven elég a felkészülésre (ha már van fizikád vagy kémiád, akkor értelemszerűen 1 hónap is elég).

2010. márc. 22. 19:46
 19/22 A kérdező kommentje:

Elég egy emelt, mert több felsőfokú nyelvvizsgám is van. Azért nem pazaroltam el azt a pár évet:)

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

2010. márc. 22. 19:50
 20/22 anonim ***** válasza:

Akkor jó, én nem értek a mostani 480 pontos rendszerhez... :)

De figyelmeztetlek, hogy kémiára MASSZÍVAN szükséged lesz az első 3-4 évben (orvosi kémia, biokémia, klinikai biokémia, farmakológia stb.), szóval ne vedd félvállról.

2010. márc. 22. 19:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!