Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Cukrász vagy jogász? Részletek...

Cukrász vagy jogász? Részletek lent

Figyelt kérdés

Első éves vagyok a jogi egyetemen de nagyon úgy érzem ez nem nekem való.Először is nem ez álmaim foglalkozása,mindenképp vállalkozni szeretnék ezért találtuk ki a családdal hogy a jogász szakma nagyon jó lesz nekem.Diszkalkuliám van,összekeverem a számokat,matekból nem is érettségiztem ezért is kizárt a közgazdasági tanulmány...a cukrász-szakács páros viszont régóta érdekel.A nagy dilemmám egyrészt a megélhetési és előrelépési különbségek miatt van.Most nagyon megterhelő szellemileg a jogi tanulmány,folyton összekeverem a latin kifejezéseket (biztos a diszkalkulia miatt) a cukrászság viszont fizikailag megterhelő.Én nagyon kreativ ember vagyok és valljuk be a jogi egyetem csak a magolásról szól,pontosabban a logika nélküli magolásról ami már most 3 hónap után is megőrjít.Viszont ha sikerül elvégeznem elég sok mindent kezdhetek vele,kapcsolataim is vannak igy nem a munaknélküli jogászok népes táborát gyarapitanám. (persze ha nem végigbukdácsolom).Sokkal inkább a vendéglátás felé húz a szívem ahol viszont a fizetések alacsonyak,kivéve ha a legjobb vagy de ehhez is meg kell mászni a szamárlétrát.A szüleim azt mondják mindenképpen szerezzek felsőfokú végzettséget mert megvan hozzá az eszem.Ja és még valami!Mindenképpen külföldön szeretnék élni bármit iskezdek magammal.Tudakozódás után kiderült hogy a magyar jogi diploma nemér semmit külföldön,már azért semmert ugye minden országban más a jogrendszere,jogszabályai,stb.Utolsó gondolatként pedig sokkal értelmesebbnek látom egy olyan tevékenység végzését ami valódi,kézzel fogható hasznot jelent valaki számára.Mert szerintem a szakmáknak igen is vanjövője csak meg kell találni azt a fajta foglalkoztatási módot ahol nem zsákmányolják ki az embert...

Érettségim 75-90%osak lettek,angol emeltem van és egy középfokú angol nyelvvizsgám.Ja igen,nyelveket nagyon könnyen tanulom, főleg ha használom.Művészi érzekem is van,verseket írok jó pár éve,a gimnáziumi ujságban publikáltam.Ezeket ismerve ti mit tanácsoltok,mihez kezdjek?

2009. nov. 16. 17:17
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Amiket leírtál, az alapján mindenképpen a cukrász-szakács szakmát választanám a helyedben. Azzal külföldön is tudsz mit kezdeni, és nem utolsó sorban ez a szíved vágya.

Nem igazán értem, hogy miért kellene ahhoz jogot tanulnod, hogy vállalkozhass. Mi sem lenne szebb, mint egy jó cukrászdát nyitni :-) ezzel már vállalkoztál is!

Ez az én véleményem...

2009. nov. 16. 17:31
 2/19 anonim válasza:

a nyelvtanulást mindenképpen a hasznodra fordíthatod! Nem is kicsit!

A cukrászkodás mellett akár fordító-tolmács is lehetsz, ami nagyon jól fizet....én erre koncentrálnék a helyedben....

2009. nov. 16. 17:38
 3/19 A kérdező kommentje:
a szüleim kitagadnak :S
2009. nov. 16. 18:18
 4/19 anonim ***** válasza:
Mindenesetre ne a szüleid válasszanak neked életpályát. Hogy kell érteni, hogy "azt találtuk ki a családdal"? Úgy tűnik,mintha te nem ezt akartad volna választani. Nőj fel. Ha semmi vonzalmat nem érzel a jog iránt, ott kell hagyni és nem szenvedni öt évig, majd nem használni a diplomát. Nem kell mindenáron diploma. Neked valami kreatív, művészi szakma való.De a szakácskodásban nem zavar a diszkalkulia? Ott vannak mennyiségek, mértékegységek.
2009. nov. 16. 18:29
 5/19 A kérdező kommentje:
a diszkalkulia csak annyi hogy nem tudok pl bonyolult számitásokat végezni egyenleteket megoldani mert összekeverem a különboző számokat,igy az évszámokat is.de azt tudom hogy 1 kg hány dkg,g,mg stb :)
2009. nov. 16. 18:33
 6/19 anonim válasza:
100%

a 17:38-as vagyok

Én 3 évig jártam főiskolára, igazából nem akartam, de anyám igen.

utána eldöntöttem hogy hagyom a fenébe, mert nem érdekel, utálok tanulni...beíratkoztam egy logisztikai képzésre egy nagyon laza suliba (hetekig nem megyek és nem hiányzom senkinek), csak azért hogy valami végzettségem azért legyen. Várok májusig, míg meglessz a papírom, aztán húzok külföldre....anyámék a mai napig szidnak, egy utólsó senkiházinak tartanak, és csak annyi tudok rá mondani:

megbántam hogy már az elejétől fogva nem a saját fejem után mentem....így elpocsékoltam az életemből 3 évet....

Te nem fogod később ezt gondolni??? Megéri???

2009. nov. 17. 19:48
 7/19 A kérdező kommentje:
És találtál már külföldön munkát,megvan hozzá a megfelelő pénztartalékod hogy kimenj,ha nem találsz rögtön munkát ott élj?Mert énis nagyon mennék el innen.Igazából az zavar hogy 5 évig ülök a seggemen és nem csinálok semmi érdemit csak információhalmazokat tömök az agyamba amit a vizsga után ugyis elfelejtek.Gyakorlati képzés meg semmi,azt járd ki magadnak,persze ha nem sikerül akkor igy jártál és nem ér semmit a diplomád.Én csak azért vagyok itt mert iszonyatosan félek,rettegek attól hogy nem tudok megélni ha nem szerzek egy diplomát,hogy nyomorognom kell majd és hallgatni hogy mások dirigáljanak,meg várni hogy mikor épitenek le,mert alulképzett vagy.Csakis emiatt vagyok az egyetemen.Ha vennék egy diplomát kb, ugyanott lennék.Ugyhogy nemtudom mit csináljak de nagyon el vagyok keseredve és össze vagyok zavarodva.Anyum mindig azt mondja hogy most nehéz,de utána egy életen át profitálok a diplomából és ebben nagyon is igaza van....de ha nem szeretem.Ahogy nőttem fel és végeztem a sulit mindig reménykedtem hogy ha elvégzem az általánost a gimiben valami hazsnosat tanulok,de csalódtam.Aztán mikor érettségiztem megint csak naivan hittem, hogy egyetemet én választok,ott biztosan olyat oktatnak ami érdekes,hasznos és előre visz.Óriásit csalódtam minden alkalommal.És tudom hogy nincsen jó döntés.Ha otthagynám az egyetemet biztos hogy elfordulna tőlem a családom,a nagybátyám,aki eddig támogatott ugy pedig nemtudom mit csinálnék.
2009. nov. 18. 10:02
 8/19 anonim ***** válasza:

Ha kulfoldon szeretnel elni, akkor menj kulfoldre dolgozni 6 honpra,hogy kiprobald a realis eletet.Erre vannak Unios lehetosegek, nem kell sporoltpenz hozza.

Nerm akarok a szuleid ellen beszelni mert valahol az o felfogasukkal igazuk van, de megvaltoztak a dolgok, attol mert te jogot vegeztel, nem fognak tobbre becsulni mint egy jo cukraszt vagy egyeb ugyes szakembert.A kulturat azt a gimnazium adja nem az egyetem, az csak egy magasszintu szakmat ad.Nagyon sok egyetemet vegzett tolt be teljesen egyszeru irodai munkat, mert nem talal mast.

Ha tanulni akarasz magyarorszagon es utana kulfoldre keszulsz, akkor a magyar diploma tobbnyire nem ervenyes ezert inkabb menj kulfoldre tanulni.

Mindezt okosan meg lehet beszelni otthon, idot kell adni a szuloknek hogy megertsenek es elfogadjak amit szeretnel HA VALOBAN SZERETNEL, de nem szabad rohanni, a jo donteshez ido kell.Miert olyan fontos hogy mindent gyorsan? Hova kell szaladni, mit vagy kit kell megelozni?A sajat jovodrol van szo, az a fontos hogy azt csinalhass amit szeretsz es meg is elj belole.Ez a jo es hosszu elet titka.

Kar, hogy erre en is csak 45 eves koromban jottem ra,amikor a sajat fiam jovojerol volt szo.

2009. nov. 18. 23:46
 9/19 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm az utolsó válaszolónak hogy leirta mit gondol,hasznos volt.igen,végig kell gondolni alaposan...amugy nem csak egyszer lehet elkezdeni az egyetemet tudtommal...vagy rosszul tudom?
2009. nov. 19. 18:57
 10/19 anonim ***** válasza:
Nagyon jol tudod! Hosszu az elet,sokminden belefer,amit szivesen csinal az ember az nem erzi terhesnek, akkor sem ha aldozattal jar!
2009. nov. 19. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!