Hogyan kell megoldani kétismeretlenes egyenletrendszerekben?
Az egyik egyenletből (amelyikből könnyebb) ki kell fejezni az egyik ismeretlent (amelyiket egyszerűbb, például X-et) és ezt a kifejezést, amit kaptál a kifejezett X-re, be kell írnod a másik egyenletbe (amihez eddig hozzá sem nyúltál) az X-ek helyére. Majd megoldod a már csak egyismeretlenes egyenletet és a megoldás segítségével kiszámolod X-et és jól leellenőrzöd vele az egészet :)
Érthetőre sikerült a válasz?
Hogy egy példával alátámasszam az előző válaszoló irományát (mert számomra bár így is érthető volt, ez más tészta) szóval van az egyenlet rendszered, mondjuk:
3a + b = 66
4a - 6b = 72
No akkor itt fogod az első egyenletet, és ebből kifejezed a b-t (azért a b-t, mert nem kell leosztani, szorozni stb, aígy ez a legegyszerűbb, persze ha nagyon szeretnéd a-t is kifejezheted)
Tehát:
b = 66 - 3a
Most hogy tudod a b-t, ezt behelyettesíted a második egyenletedbe, ebben az esetben így néz ki:
4a - 6(66-3a) = 72
Innentől kezdve már csak el kell végezned az egyenletet.
4a- 396 + 18a = 72
22a = 468
a = 468/22
Remek példát mondtam pont nem egész szám jött ki, no de nem baj, innentől már csak az a dolgod, hogy behelyettesítesz a kifejezett egyenletedbe, tehát
b = 66 - 468/22
Ennyi az egész, remélem segíthettem!
b=66-3a.ez miért mínusz?
ezt meg sehogy sem tudtam megcsinálni:x+5y=7
x-3y=-1
úgy csinálnám,hogy a fölsőt megszoroznám -3al,az lenne -3x-15y=-21;
az alsót meg 5tel,és az meg 5x-15y=-5 lenne.
De ez így nem jó,mert akkor az Y nem tűnik el,hanem 30 lesz.Ezt a részét a házinak nem tudtam megcsinálni.Hogy kellene?
Ja az ilyeneket meg nagy nem vágom:x+y=9
y=2
Ha nagyon hülye vagyok,légyszi nézzétek el.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!