Valtsak vagy ne? (orvosi)

Figyelt kérdés
Kulfoldon jarok orvosira, nagyon szeretem, csak mivel van tapasztalatom-most teljes kepzesen vagyok itt- meg huzosabb, mint otthon, de vegig csinalom. Viszont most fogorvosin vagyok, az elejen nem tudtam donteni, hogy fogorvosi vagy altalnos, itt a fogorvosi tovabb tart, mint Magyarorszagon az altalnos orvosi:) szakosodas nelkul. Ez se gond, csak neha eszembe jut lehet, talan altalnos orvosira kellett volna mennem. Bar a tanaraim azt mondtak, ha a kutatas erdekel itt is beletudok majd merulni etc. Gondoltam a fogorvosi biztosabb, bar sok helyrol hallom mar, hogy az is kezd telitodni, most nem itt varom a megoldast, csak kivancsi vagyok mas mit tenne. Hangsulyozom nem ez alapjan fogok donteni! Nyilvan aok-n tobbfele tud menni az ember, de vegulis az elejen a fogorvosit valasztottam. Termeszetesen, meg az elejen vagyok viszonylag igy tudok valtani, itt mivel az elso 3 evben ugyanaz az anyag lehet valtani, de azert nem olyan hu, de egyszeru. A jegyeim kivaloak, mas kerdes, hogy vertizzadok ertuk, de ez mindket szakra igaz.
2011. aug. 17. 20:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Meglátásom szerint, ha tényleg ennyire jól megy az orvosi ráadásul nem is itthon ergo még nem is a saját anyanyelvedet, akkor én nem akarok patetikus lenni de sokkal többre vagy hivatott, mint, hogy fogorvos légy.

Nem lenézni akarom a fogorvosokat, / az én fogorvosom egy zseni, úgy gyökér kezel, hogy szó szerint semmit nem érzek, 40 év tapasztalat van a kezében és végtelenül emberséges, de ő azt mondta, hogy a mai eszével másképp csinálná.....de persze senkit nem akarok bántani, de sok a "hentes"/ de ha tényleg van benned tudásszomj, akarat és kitartás, márpedig az orvosin erre szükség van, hogy ilyen eredményeid legyenek, akkor szerintem egy komplexebb szakosodásban is gondolkodhatsz, amire az általános orvosi adhat alapot, pl: sebész, kardiológus, egyébként ha a kutatás is érdekel, és ilyen kiválóak az eredményeid akkor ne pazarold el magad és ajánlanám az agysebészetet.Ott ötvözheted a kettőt.

Tudom manapság ez közhelyes és minden viccnek az alapja, DE rengeteg kutatás és felfokozott figyelem irányul az emberi agy kutatási területeire.

Ha valaki ilyen elhivatott, megfontolt és előrelátó, mint te, ezen pár sorod alapján, nem hiszem, hogy bármilyen szakon gondot jelentene az elhelyezkedés a későbbiekben.

Az unokabátyám 36 éves és a második ösztöndíját kapta meg tavaly az Államokban, bár ő magzati műtétekkel kapcsolatban tágítja az ismereteit, anno gyermekkardiológusként végzett.

A döntés a tied.

Biztos vagyok benne ha fogorvosként végzel akkor is remek karriert fogsz befutni vitán felül DE vajon elég lesz ez neked?

Anno az unokabátyám úgy indult neki, hogy általános orvosi és majd gyerek körzetis lesz, aztán .....:o)

Az általános orvosi mellett szól az is, hogy rengeteg választási lehetőséged lesz....miért is kötnéd magad béklyóba ha tehetséges vagy.

Viszont ha egy nyugodt családi életet szeretnél és mellette elég sok pénzt akkor maradj a fogorvosin.

Egy dolgot még ha megengeded, ne gyere haza diploma után, sajnos jelenleg még nem érdemes, mind az erkölcsi mind a szakmai megbecsüléssel komoly problémák vannak, de gondolom ezt nem kell taglalnom.

2011. aug. 17. 21:27
 2/14 A kérdező kommentje:

Szia!

Koszonom kimerito valaszod. Igazabol neha ugy erzem a nemem kicsit hatraltat, kesebb kezdtem el az orvosit 1-2evvel, ha ferfi lennek tuti altalnos orvosira mennek. Ha nem akarnek komolyabb kutato munkat, akkor az ottani szakok is kb akkora kihivast jelentenek, mint a fogaszati, ha komolyat akarok, hat...belefer a csalad, csak kerdes mennyire eri meg, sok idom nem lenne az biztos. Fogaszattal meg ugy vagyok, hogy szeretem, itt is kutathatok, igaz nem leszek agysebesz, es ha meg az se fer bele, marad a "normal" praxis. De azert neha eszembe jut mi lenne, ha...

2011. aug. 18. 10:53
 3/14 anonim ***** válasza:

Az agysebészetet nem azért írtam....senki sem mondta, hogy mindenkinek annak kellene lennie, csak a környezetemben elég sok orvos van, külhonban is szép számmal és azt hallom látom tőlük, hogy három kiemelkedően fejlődő területe van: a génkutatás/génsebészet, agykutatás/agysebészet és a magzati műtétek.Kutatás+gyakorlat.

Oké persze jól fizet a plasztikai sebészet is nem arról van szó.

De visszatérve, csak példának hoztam fel,mert azt írtad érdekel a kutatás is és ezek a területeken látható milyen hatalmas összegekkel vannak támogatva és milyen nagy az erkölcsi elismerésük is, na nem itthon.

A nemed nem hinném, hogy hátrány lenne, az unokatestvérem felesége is orvos akárcsak a férje és nagyon szép karriert futott be eddig is belgyógyászként, pedig csak 34 éves, de már több publikációja is megjelent valamit számos konferenciára hívják, oké ő francia és az Államokban ismerkedett meg az unokatestvéremmel, de nem hiszem, hogy ez nemzetiségfüggő lenne.

Szóval ha rám hallgatsz a szívedre hallgatsz bármelyik oldalra is húz...:o)

2011. aug. 18. 12:39
 4/14 A kérdező kommentje:
Ugy ertettem a hatranyt, hogy leszek 28 mire alapdiplomat kapok, mert hosszu a kepzes. Aztan mondjuk fogaszattal meg szakosodom 3-4 ev, aztan esetleg phd, most ez egy altalanos orvosi diplomaval meg tobb ev, persze ki milyen terueletet valaszt. Csaladot is szeretnek, es nem 40 evesen. Amugy a sebeszet engem is erdekel, akar meg szajsebeszet teruleten is. Tudom, hogy azok a teruletek, amiket emlitettel nagyon fejlodokepesek, es sok penzt olnek bele. De sajnos en meg pont azt tapasztaltam az ismeroseimnel, hogy mar egy "atlagos" kis szakosodasnal is problema, hogy mikor szuljenek, illetve ha az megvan, mert ez a kisebbik "gond", ki mikor, hogy vigyaz a gyermekre. Azt meg vegkepp nem szeretnem, ha majd a dada nevelne fel. Tudom, messze vagyok meg ettol, de sok ismerosomnel tapasztaltam, hogy sajnos elore nem gondolkodtak, es emiatt jottek a gondok. Lehet en vagyok tulontul realis, de szerintem a noknel ez igenis gond, kiveve, ha nem a gyermek az elso, akkor pedig ugye, most lehet durva leszek, de nem hiszem, hogy szulni kellene.
2011. aug. 18. 12:50
 5/14 anonim ***** válasza:

Nem durva amit írsz, én is így gondolom, és látom az ismerőseim körében, hogy a női orvosok általában elég nehezen lavíroznak a hivatás és a család között.

Az kétségtelen, hogy amennyiben a fogorvosi szakmát választod gyermekvállalás szempontjából ez a legideálisabb elsősorban magánpraxisba.

2011. aug. 18. 13:01
 6/14 anonim ***** válasza:

Én is fogorvos leszek, tehát arra húz a szívem, és szerintem a fogorvos is ugyanolyan orvos, mint pl egy bőrgyógyász, vagy fül-orr-gégész stb. Nem tudom, a köztudatban miért van ez benn, hogy "csak" fogorvos. Gondolom azért mert régen ugye minden sintér, főleg falun végzettség nélkül húzkodott fogakat az istállóban kb....

Na mindegy. Szerintem ötvözd a kettőt, ha olyan nagy karriert szeretnél befutni, legyél fej-nyaksebész vagy valami hasonló, a maxillofaciális területről.

És addig, amíg nem jártál itt egyetemre, ne ítéld meg, hogy mi könnyű, meg mi nem, mert hidd el, itt az a beszéd járja, hogy külföldön a fogorvosit jóval egyszerűbb elvégezni. Előadásokon megemlítettek pár dolgot hogy külföldön mi hogy megy, és a Fok majdnem mindenhol 4! éves, úgyhogy nem is igazán értem mit tanítanak nektek 7-8 évig ott szakosodás nélkül. Melyik egyetemre jársz egyébként, és hol ? Hányad éves vagy ?

2011. aug. 19. 12:56
 7/14 A kérdező kommentje:
Otthon is jartam egyetemre, persze itt mar tobbet, szoval nem itelek csak ugy...azt az evet itt ujra kellett jarnom, mert nem fogadtak el a tantargyaim, hiaba "ugyanazok". Harmadeves, tehat meg pont valthatnek,de nem fogok. Itt azert tart olyan sok ideig, mert bar vannak kifejezetten gyakorlati evek, nem minosul szakosodasnak. Viszont hiaba tudja valaki jol az elmeletet, ha gyakorlatban nem nagyon jo, vagy nem ugy viselkedik a beteggel, ahogy kell. Bar en azt tapasztaltam elso evben sokkal jobban szenvedtem itt, mint otthon (nem a nyelv miatt).
2011. aug. 19. 13:02
 8/14 A kérdező kommentje:
Egyebkent szerintem legtobb orszag hazabeszel, itt pl. senki se mondta, hogy a magyar orvoskepzes kiemelkedo,inkabb az ellenkezojet. Abban meg teljesen igazad van, hogy ez a "csak" fogorvos dolog kisse verlazito.
2011. aug. 19. 13:04
 9/14 anonim ***** válasza:

És hova jársz ?

Amúgy meg ha ennyire nem tartják sokra kint a magyar orvosokat, akkor miért kapkodnak ennyire utánuk ?

2011. aug. 19. 13:51
 10/14 A kérdező kommentje:
Nem kapkodnak,egy indiait is ugyanugy alkalmaznak, keves az orvos,igy barmelyik orszagbol jon,szivesen latjak, csak az itteniek mar keveslik ezt a penzt, a magyarok meg orulnek, mert szerintuk ez sok. Igy inkabb kelet-europai vagy nem europai orvosokat keresnek, ok nem lazadoznak.
2011. aug. 19. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!