Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Általános orvosi és az emelt...

Általános orvosi és az emelt szintű biológia és kémia érettségivel kapcs. Pár kérdés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az orvosi felé kacsingatok, 2013-ban érettségizem, utána pesti egyetemen szeretnék továbbtanulni. Szlovákiai magyar vagyok, lenne pár kérdésem a magyarországi érettségivel kapcsolatosan.

Ugye az általános orvosi felvételi követelményei legalább egy emeltszintű érettségi tantárgy, úgyhogy mindenképp kell érettségiznem Magyarországon is (a külföldi érettségi eredményeket középfokúnak tekintik).

Nálunk kötelező érettségizni szlovákból, angolból, magyarból + én biológiából, kémiából és matematikából szeretnék. Magyarban bioból és kémiából is akarok emeltet tenni, majd meglátom melyik sikerül jobban.

Beszámolnátok róla, hogy milyen nálatok egy érettségi? Nekem hova kell jelentkeznem? Mennyibe fog ez kerülni? Gondolom a tananyag ugyanaz, de még is van valami, mondjuk egy érettségi témalista, amit előre tudni? (hogy milyen témákat húzhatok ki).

Úgy hallottam, hogy a Semmelweis a legnehezebb és a legismertebb, és a Debrecenit is dicsérik. Hogy van ez? Melyiket ismerik el jobban? Magyarországon szeretnék maradni, itt mi a helyzet? Milyen fizetést kap egy orvos? Külföldön elismerik az itteni orvosi diplomát? Érdemes egyáltalán orvosnak tanulni?

Továbbá, tartok attól, hogy túl nagy falat és nem végzem el. Mert ugy-e mindjárt csak az alap 6év és még a szakosodás... Érdekel a bio-kémia és orvos szeretnék lenni, de ez nagyon hosszú... Tanulmányi eredményem 4,5 és már van egy felsőfokú C-típusú nyelvvizsgám(+40p.). Számolgattam, és bekerülni nem nehéz, de ott maradni... azt már nem tudom. Lehet hogy egyszerűbb lenne valami mérnökiben gondolkodni és hagyni a bio-kémiát. Az sokkal kevesebb év és az elhelyezkedési és anyagi szempontokból még talán kedvezőbb is. Nem tudom, szerintetek? Lehet hogy teljesen hülyeségeket írok, ha igen akkor világosítsatok már fel.

Várom a válaszaitokat, ha van időtök válaszoljatok mindenre. :) Remélem nem tűntem egy beképzelt strébernek.

Üdv, Bence

2011. okt. 26. 19:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Hát ha a pénz motivál leginkább, akkor lehet többre mész egy mérnök szakkal. De szerintem orvosnak azok mennek akiket csak ez érdekel és gyógyítani szeretnének hivatásképp, nem pedig a pénz miatt. Persze ez se egy elhanyagolható szempont.
2011. okt. 26. 19:21
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Az érettségi vizsgára való jelentkezésről itt olvashatsz: [link]

Ugyan ez és a majdani jelentkezési lap emlékezetem szerint Magyarországon tanultakra vonatkozik, de ha írsz ide info@oh.gov.hu egy e-mailt ma, akkor már holnapra válaszolnak a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseidre.

A tananyagról, vizsgaleírásról, követelményekről itt olvashatsz: [link]

2011. okt. 26. 19:41
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az oktatási minisztériumnál kellene megérdeklődnöd, hogy nálad hogy működik a dolog, mert az megbízható, nem úgy mint ez az oldal.

Egyébként 2013-tól már kettő emelt érettségi kell az orvosira.

Az meg, hogy a pesti legelismertebb meg a legnehezebb...ki mondta? Ezt senki nem tudja objektíven megítélni, mert szerintem nincs olyan, aki ind a 4 egyetemre járt. És ahol külföldön elfogadják a SOTE diplomáját, ott elfogadják pl. az SZTE-ét is. A pécsiről nem tudok. De pl. most hallottam, hogy a debreceni diplomát nem fogadják el sem Ausztráliában, sem Kanadában, pedig a SOTÉ-sat és az SZTE-set elfogadják.

A nehézség is eléggé relatív. Vhol az egyik tárgy nehezebb, vhol a másik. Pl. a SOTÉn az anatómia elég hírhedt, Debrecenben a sejtbiológia, Szegeden meg a patológia és a kórélettan.

2011. okt. 27. 14:35
 4/16 A kérdező kommentje:

Helló! Először is köszönöm a válaszaitokat, ment a "zöld kéz" mindenkinek. :) Most nagyon sokat segítettetek.

Az elsőnek: Hát igen, szerintem fontos tényező a pénz is. Nálunk Szlovákiában kb. 3hete több mint 2000orvos adta be a felmondását... úgyhogy ezért kérdeztem az anyagi háttérről is, hogy mi a helyzet Magyarországon. Igen, van elhivatottságom az orvosi felé, ezt érdekel a legjobban, nagyon szeretnék orvos lenni és emberek gyógyításával foglalkozni, csak vannak bizonyos kétségeim is... hogy képes vagyok-e elvégezni. De tanulni tanulok, egy jó nevű gimnáziumban vagyok, amiben szerintem remekül felkészítenek a természettudományi tárgyakból, úgyhogy remélem sikeresen leérettségizem majd. Több helyen olvastam és egyet éretek azzal, hogy aki nem tud jó eredményt elérni az érettségin és a pontszámai alapján nem tud bekerülni az orvosira akkor az egyszerűen nem oda való.

Drinkingstraw's back: köszönöm, átolvastam amit linkeltél és szétnéztem az oktatási minisztérium weblapján is, de majd valószínű, hogy átugrok még Magyarba és személyesen megérdeklődök mindent. :) Átnéztem az emelt szintű érettségi vizsgaleírását és témaköreit is, nagyjából ugyanazt tanuljátok, mint mi. :) Még van majdnem két évem felkészülni a vizsgára.

Am. amit nem olvastam sehol, hogy most az érettségiztetéssel Magyarországon kik foglalkoznak? A magyarországi középiskolai hallgatók a középiskolájukban érettségiznek a saját tanáraiknál, mint nálunk?

És láttam, hogy Nálatok két érettségi-időszak van, az őszi és a tavaszi. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek tehetek Magyarországon egy emeltet 2012őszén, úgy hogy még nem fejeztem be a gimnáziumot és még nincs érettségim? Van ennek köze egymáshoz? Vagy bármikor lehet érettségi vizsgát tenni kortól függetlenül?

Továbbá én most hallottam először, hogy 2013-tól két emeletet is kell csinálni az általános orvosira. Utánanéztem az interneten és még több meglepő információt találtam, mint pl. hogy 2016-tól felsőoktatásba felvételizni csak felsőfokú C típusú nyelvvizsgával lehet majd, meg hogy változtatni akarnak több mindenben a pontszámlálás terén is, de ami a legjobban meglepett az a következő pár sor:

"Kemény versenyre számíthatnak azok a diákok, akik 2012-ben felvételiznek egyetemre vagy főiskolára, sajtóinformációk szerint ugyanis az idei 53 ezerről 40 ezerre csökkentené az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát a kormány. A következő években tovább csökkentenék a hallgatói létszámot: 2013-ban már csak 35 ezer, 2014-ben pedig 30 ezer elsőéves tanulhat ingyen."

Utolsó válaszoló: Akkor szerinted a Semmelweis és a Szegedi Tudomány Egyetemre érdemes jelentkezni? Mondjuk elég érdekes, hogy a Debrecenit nem ismerik el... szerintem ez elég érdekes. Én mondjuk minél közelebb szeretnék lenni Szlovákiához (már csak az hazalátogatási-utazási okból is) azért gondolkodom inkább Budapestben.

Amit még nem tudok az általános orvosi képzésről az az, hogy van-e ott olyan, hogy egy bizonyos tanulmányi átlag alatt áttesznek költségtérítésesre? Vagy pl. ha egy szemesztert csúszik a hallgató, azt átteszik költségtérítésesbe? Hogy működik ez? Akit felvesznek államilag támogatottra az, amíg be nem fejezi a képzést államilag támogatott marad?

Csak mert ahogy néztem a Semmelweisen a tandíj majdnem eléri az 1millió forintot... hát ez óriási összeg.

Továbbá valahol úgy olvastam, hogy az általános orvosi képzésen tanulnak angolul, németül és ugye latinul. Én itt Szlovákiában szlovákot és angolt tanultam a magyar nyelv mellett. Németet is tanultam egy kicsit, de abból nem vagyok semmilyen szinten... azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek ez lemaradást jelent? Mert Magyarországon gondolom idegen nyelvként az angolt és a németet tanuljátok.

Várom a válaszaitokat! :) Üdv, Bence

2011. okt. 28. 10:25
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Először is: nem kötekedésképp, de oktatási minisztérium nincs ma itthon, csak oktatási hivatal, és annak az oldalán jártál. Ezt azért mondom, hogy ha jössz ide érdeklődni, akkor a hivatalos szerveket ne kutyuld össze, volt idő, amikor volt oktatási minisztérium is, most így külön nincs.

Az érettségiztetéssel elég sok ember foglalkozik. Akikkel te találkozni is fogsz, azok középiskolai tanárok. Az esetek nagy részében, tehát egy rendes, középiskolai tanulmányokat lezáró érettséginél a diák az őt addig tanító tanárnál érettségizik. Ő javítja a vizsgadolgozatát, ő szóbelizteti.

"És láttam, hogy Nálatok két érettségi-időszak van, az őszi és a tavaszi. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek tehetek Magyarországon egy emeltet 2012őszén, úgy hogy még nem fejeztem be a gimnáziumot és még nincs érettségim? Van ennek köze egymáshoz? Vagy bármikor lehet érettségi vizsgát tenni kortól függetlenül?"

Erre most a te esetedre vonatkoztatva nem tudok válaszolni. Ha magyar diák lennél, akkor tehetnél előrehozott érettségit még a gimnáziumi tanulmányaid alatt abban az esetben, ha teljesíted az adott tárgy adott iskolai követelményeit. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha van egy tárgy (pl az angol, de bármi más lehetne), és azt 4 évig kell tanulnod a gimiben, akkor csak abban az esetben tehetsz osztályozót 2. osztályban, ha a hátralévő 2 év anyagából osztályozó vizsgát teszel, amivel bizonyítod, hogy te megtanultad az iskolád követelményeit. Egyébként az őszi és a tavaszi között különösebb különbség nincs, csak utóbbin sokkal többen vannak értelemszerűen, mivel a végzősök tavasszal (május) végeznek. Nem nagyon hinném, hogy rád más szabályok vonatkoznának. Ha még nem olvastad el ezt, akkor hátha találsz benne valami hasznosat: [link]

Az általad idézett terveket érdemes fenntartásokkal kezelni, hacsak nem valamilyen hivatalos forrásból valók.

"2013-tól két emeletet is kell csinálni az általános orvosira" - ezt mondjuk reálisnak tartom

"2016-tól felsőoktatásba felvételizni csak felsőfokú C típusú nyelvvizsgával lehet majd" - ehhez előbb még rendezni kellene a középiskolai nyelvoktatást, és mindenkinek ingyenes lehetőséget biztosítani a letételére. Ha be is vezetik ezt, akkor is egyelőre maradnak a középfokú nyelvvizsgánál szerintem.

"változtatni akarnak több mindenben a pontszámlálás terén is" - ez logikus, mivel jelenleg a felvételizőket az emelt szintű érettségi letételére ösztönzik, és ez a későbbiekben sem fog változni. Ha pedig kötelezővé teszik a nyelvvizsgát, akkor is változtatni kell a pontszámításon, mert jelenleg pluszpont jár érte.

Az általad írt férőhelycsökkenések nagyjából helyénvalóak, mármint az elképzeléseket nézve. Mindenesetre a férőhelyek számát minden évben kormányrendeletben határozzák meg az előző évek tapasztalatai, különféle statisztikák, munkaerő-piaci prognózisok alapján. Egyébként pont nem az orvosképzéses férőhelyek számát akarják csökkenteni.

"Amit még nem tudok az általános orvosi képzésről az az, hogy van-e ott olyan, hogy egy bizonyos tanulmányi átlag alatt áttesznek költségtérítésesre? Vagy pl. ha egy szemesztert csúszik a hallgató, azt átteszik költségtérítésesbe? Hogy működik ez? Akit felvesznek államilag támogatottra az, amíg be nem fejezi a képzést államilag támogatott marad?"

Igen, van olyan, hogy egy bizonyos átlag alatt átsorolnak költségtérítésesre. Jelenleg ez úgy zajlik, hogy ha nem teljesítesz bizonyos mennyiségű kreditet, akkor megnézik az átlagodat, és ha egy alsó 10-15%-ba tartozol, akkor átraknak. Persze van az a kreditmennyiség, ahol meg sem nézik, hogy hova tartozol a többiekhez képest, kapásból átraknak költségtérítésesre.

A mostani tervek szerint, ami már vonatkozna rád is, bejönne egy olyan szabály, hogy 2,5-es átlag alatt raknak át költségtérítésesre. Ez még képlékeny, pont tegnap volt sok-sok (talán 10) ezres tüntetés az új felsőoktatási törvény ellen. Igen, sok a költségtérítés, de még lehet 2x ennyi is lesz a tervek szerint. Egyébként nem rég készült egy vidéki egyetemen egy kimutatás a költségekről (pont egy orvosi szakról), ami nem indokolná a költségtérítés növelését. Szóval még további tanulmányok lesznek, az alapján dől majd el ez is.

Itthon nincs kötelezően meghatározott idegennyelv, jóformán mindenki azt tanul, amit akar (amit tud). Persze az angol és a német a legnépszerűbb. Amiatt nem leszel hátrányban, hogy nem tudsz németül, én sem tudok :D Az angol viszont fontos nagyon az orvosin.

2011. okt. 28. 11:02
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Hopsz: "akkor csak abban az esetben tehetsz osztályozót 2. osztályban"

Ide az jön, hogy abban az esetben ÉRETTSÉGIZHETSZ 2. osztályban, ha osztályozót teszel a hátralévő anyagból.

Amúgy őszintén szólva, rendes, értelmes gyereknek tűnsz. Most ezt ne úgy vedd, hogy én így ítéletet mondok feletted, hanem jó szándékkal mondom.

Nem akarok általánosítani, de itt gyakorikerdeseken, aki orvosira akar menni, az elég idétlen. Megkérdezik, hogy milyen táskát vigyenek orvosira, 250x megkérdezik, hogy milyen könyvekből tanuljanak, a legeszementebb kérdéseket tudják feltenni, semmi életrevalóság nincs bennük. Persze tisztelet a kivételnek. Egyébként ezek nagy része be is jut, és magán az egyetemen sem sokkal másabb az arány.

Üde színfolt vagy :D

2011. okt. 28. 11:11
 7/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm, az "üde színfolt" minősítést és a jóindulatú szavakat. :)) Hát keresgéltem az interneten, de nem sok információt találtam azokra a kérdésekre, amit itt tettem fel... szóval így kerültem ide. Köszi hogy segítesz, hálás vagyok érte. :) Am. ha szabad megkérdeznem, Te is orvosira készülsz vagy már orvostanhallgató vagy?

Jó hogy szóltál, hogy nem oktatási minisztérium, hanem oktatási hivatal, ahol érdeklődnöm kell, mivel nem mindegy. :D :)

Gondolom majd egy általam választott gimnáziumban kell érettségiznem. Valószínűleg rám is azok a szabályok fognak vonatkozni, ami a magyarországi diákokra (ezt majd még megtudakolom). De most akkor ezt az osztályozó vizsgát (a hátralévő tananyagból) csak abból az egy tantárgyból kell tennem, amiből előrehozottan szeretnék érettségizni vagy minden másból is? Gondolom ez a vizsga hasonlóan működik, mint az érettségi.

Itt Szlovákiában 9év általános, utána 4év gimi van, én jelenleg 3.-os vagyok. Leghamarabb a jövő őszi érettségi-időszakban szeretnék emeltet tenni, az azt jelenti, hogy már végzős leszek. Szerinted 2012 őszén végzősként tehetek-e rendes érettségi vizsgát(?), ami nem előrehozott lenne? Mert am. mi itt Szlovákiában csak májusban érettségizünk, tehát én még 2012-ben nem fogok rendelkezni érettségi bizonyítvánnyal. Fogalmam sincs... :D A magyarországi diákok tehetnek a végzős évben, az utolsó tanév kezdetén az őszi érettségi időszakban érettségit? Mondjuk egy vagy két tantárgyból? A többit meg csak a következő évi tavaszi időszakban?

Hát ezek a tervek, amiket írtam (2013-as, ’16-os) nem hivatalos forrásból vannak, a www.eduline.hu-ról származnak. Igazat adok neked, nem valószínű, hogy egyhamar bejön ez a kötelező nyelvvizsga, de a többi lehet... úgyhogy majd meglátjuk. Mondjuk nekem jól jönne, ha csak 2014-től kellene két emelt az orvosira, mert akkor elég lenne csak az egyik természettudományi tantárgyból vizsgáznom Magyarban.

Én is olvastam, videót is láttam a tüntetésről. Hát remélem nem lépnek egyhamar érvénybe ezek a röghöz kötöttségi tervek, meg egyebek... de megint ez is vitatható. Ha a többsége az államilag finanszírozott hallgatók közül a diploma megszerzése után már el is húzza a csíkot, akkor igen, érdemes bevezetni ezt a visszafizetési törvényt. De ha azt vesszük, hogy nagy a munkanélküliség és alacsony fizetések vannak, akkor meg ne csodálkozzanak, hogy senki sem marad itt (most ezt általánosságban, minden szakra értem). Ahogy írtam nálunk rengeteg orvos adta be a felmondását, ma olvastam épp az újságban, hogy a számuk már meghaladta a 2400-at és az elkövetkezendő hetekben újabb több száz felmondás várható...

"Igen, van olyan, hogy egy bizonyos átlag alatt átsorolnak költségtérítésesre. Jelenleg ez úgy zajlik, hogy ha nem teljesítesz bizonyos mennyiségű kreditet (...) átraknak költségtérítésesre"

Aha értem, a felvi.hu-n is láttam mindenféle krediteket. Ezek gondolom akkor szemeszterenként is meg vannak szabva, hogy az adott félévben mennyit kell összegyűjteni. (Vagy nem? :D) És ha valakinek nem sikerül és átkerül költségtérítésesre az lehet még újra államilag támogatott, vagy már nem valószínű?

"A mostani tervek szerint, ami már vonatkozna rád is, bejönne egy olyan szabály, hogy 2,5-es átlag alatt raknak át költségtérítésesre."

Ezt minden szakra be szeretnék vezetni? Mondjuk ez szerintem jó ötlet, a 2,5-ös átlag elég alacsony, aki tanul az szerintem simán felette teljesít.

Ez jó hír, hogy nem kell tudni németül az általános orvosihoz. Az angolt azt tanulom rendesen, az fontos, világnyelv, de a németet valahogy nagyon nem szeretem. Pedig jó lenne tudni, mert itt körülöttünk (Ausztria, Németország, Svájc...) jobban örülnek a németnek.

2011. okt. 29. 14:18
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ööö, én a magyar köz- és felsőoktatás díszpéldánya vagyok, ha lehet így fogalmazni :D 6 érettségi vizsgaidőszakom volt, 3 egyetem 4 különböző szakára jártam már, és még Franciaországban is sikerült egy évet lébecolnom :D

Megyek szépen sorban.

"Gondolom majd egy általam választott gimnáziumban kell érettségiznem"

Tulajdonképpen igen, küldtem egy linket az érettségire jelentkezésről. Abban le van írva, hogy vagy te magadnak keresek egyet (középiskolát), vagy megkéred a területileg illetékes (na, ez neked érdekes :D) kormányhivatalt, hogy szervezze meg neked. Utóbbi esetben ők jelölnek neked ki egyet.

"De most akkor ezt az osztályozó vizsgát (a hátralévő tananyagból) csak abból az egy tantárgyból kell tennem, amiből előrehozottan szeretnék érettségizni vagy minden másból is? Gondolom ez a vizsga hasonlóan működik, mint az érettségi."

Magyarországon van ilyen lehetőség, hogyha nem akarsz bejárni egy adott tárgy óráira, akkor osztályozó vizsgát tehetsz belőle. Csak az adott tárgyból. Ez lesz az évvégi jegyed. Ez azért fontos, mert nálunk csak akkor mehetsz érettségire, ha az adott tárgyból teljesíted a középiskolád követelményeit, ezt előrehozva csak így teheted meg. Maga az osztályozó vizsga mint lehetőség azért nem olyan nagy szám. Belegondolva "idegen" szemmel ez úgy hangozhat, hogy milyen szuper dolog ez a magyar oktatás, hogy amire nem akarok bejárni, abból osztályozózok :D Ezzel többnyire csak a szorgalmasak szoktak élni, hogy az adott tárgyból előrehozottan érettségizhessenek, így könnyítve meg a rendes érettségijüket (kevesebb tárgyra kell tanulni). Maga az osztályozó az iskolafüggő. Nekem volt olyan, amit egy óraközi szünetben tudtam le, volt amit évkezdés előtt augusztusban.

"Szerinted 2012 őszén végzősként tehetek-e rendes érettségi vizsgát(?), ami nem előrehozott lenne?"

A ti rendszereteket nem ismerem, az "előrehozott", illetve "rendes" érettségi magyar fogalmak. A rendes érettségi az, amit a középiskolai tanulmányaid végén teszel. Amit előtte, az előrehozott.

Egyébként különbség nincs a vizsgák között. Itthon ami neked egy előrehozott vizsga, az másnak lehet épp rendes. Na ez pont nem jó példa, mert nem ősszel szoktak végezni a diákok. De van még pótló, ismétlő, kiegészítő stb érettségi is. Ezek csak mind a nevükben különböznek, a vizsgadolgozat az ugyanaz, csak a te esetedben épp előrehozott, más meg megbukott, ezért ő pótlónak fogja hívni.

Magyarországon 2 érettségi időszak van, a tavaszi és az őszi. Különbség és megkötés sincs velük kapcsolatban. Ha akarod, akkor az összes tárgyból érettségizhetsz akár ősszel is előrehozottan (persze ha előtte letetted belőlük az osztályozót). Ha akarod egyből, ha akarod az összesből, de azért mindegyikből ősszel az kicsit debil :D Egyébként nem csak végzős évben lehet előrehozottat tenni, lehet akár középiskolás elsősként is.

A politikához nem akarok hozzászólni, mert még minden változás csak tervezet szintjén van. A jelenlegi kormány - hogy finoman fogalmazzak - nem arról híres, hogy meglenne benne az egyeztetési hajlandóság bármilyen témában az érintettekkel. 2/3-os többségük van, jóformán bármit megtehetnek. Végül is ha nekem lenne teljhatalmam én se kérdeznék meg senkit :D A lényeg, hogy pont mostanában talán a tüntetések miatt elkezdődtek egyeztetések a diákok képviselői és kormánytagok között. Nem tudom mi sül ki belőle, ezért is nem akarok ítéletet mondani. A legújabb hírek szerint 20 évből min. 5-öt kellene itthon dolgozni, hogy ne kelljen visszafizetni a tandíjat - akarom mondani "az állami ösztöndíjat". Nem tudom mi lesz a vége. Arra sem tudott legutóbb választ adni az államtitkárasszony, hogy mi van, ha valaki nem akarja visszafizetni. Ebből is látszik, hogy semmi nincs kidolgozva, minden csak terv szintjén van. Egyébként amennyire utálom őket, olyan nagy hülyeséget nem akarnak a felsőoktatásban, legalábbis kényszerű lépéseket kell megtenni. Igaz, hogy az oktatásban lenne az ország jövője is, most meg vonják el a pénzt. Nehéz okosnak lenni. Ja, ha nem lenne a fene nagy gazdaságpolitikájuk (origo -egyik vezető internetes újság itthon - címlap: A világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország), akkor lehet nem is lenne erre szükség. Na mindegy, ahhoz képest, hogy nem akartam a politikáról beszélni, csak sikerült :D

"Ahogy írtam nálunk rengeteg orvos adta be a felmondását, ma olvastam épp az újságban, hogy a számuk már meghaladta a 2400-at és az elkövetkezendő hetekben újabb több száz felmondás várható..."

Nálunk dettó ugyanez, max a számok különböznek kicsit, talán "csak" ezer párszázan. Mondjuk az itteni felmondások letétbe vannak helyezve, tehát ha évvégéig nem lesz drasztikus változás, akkor mennek el. De a lényegen nem változtat. Itt hatalmas orvoshiány van, komplett gyerekosztályokat zártak be, mert egyszerűen nincs orvos, akit odarakjanak.

A kredit a tanulmányaidat jellemzi. Minden elvégzett tárgy után kapsz x kreditet. Mondjuk olyan 2 és 6 között, nekem 6 volt a max eddig. Egy szak elvégzéséhez össze kell szedni félévenként 30 kreditet. Ahány féléves a képzés (orvosi 12) annyiszor 30 kreditet kell összeszedni. Ennek a 360 kreditnek egy igen jelentős része törzsanyag, tehát azt muszáj megcsinálni. Viszont van egy kis része, ami választható. Nyilván ennek is köze van a tanulmányaidhoz, de tudsz dönteni, hogy több tárgy közül melyiket akarod hallgatni. Ezen belül is van kötelezően és szabadon választható, de ez most lényegtelen.

A kredit azért is "jó", mert tudnak belőle mindenféle csini tanulmányi átlagokat számolni. Egy nagyobb kreditű tárgynak sokkal nagyobb súlya van az átlagodban, mint egy kis 2 kredites semmiségnek. Amúgy nem mindig függ össze a kredit száma a tárgy nehézségével. Néha 2 kreditért meg kell gebedni, 5 meg csak úgy "pottyan" :D

Költségtérítésesről igen, vissza lehet térni államira azoknak a helyére, akik kiestek onnan. Értelemszerűen ilyenkor a legjobban teljesítő költségtérítéseseket veszik vissza. A realitásnál maradva ez az 1000-ből 1 :D

A 2,5-es átlagos szabályt minden szakra be akarják vezetni. Orvosin ez annyira nem is hatalmas érvágás, ott azért nem szoktak olyan rossz átlagok lenni. Mármint azok között, akik el is akarják végezni lelkiismeretesen. Inkább a műszakisok mérgesek erre (ja igen, jártam 2 mérnöki szakra is xD), mert ott azért igen nehéz jó átlagot elérni.

Hú, hallod, jó pár éve éve itt vagyok már gyakorikerdeseken, de egy kérdéshez ilyen mennyiségű választ még nem írtam szerintem :D Volt már, hogy írtam vagy 30-40 választ, amikor statikai számolást magyaráztam valakinek, de az nem összefüggő szöveg volt :D A nagy design váltás után azonban elgondolkodtam, hogy visszajárjak-e még. Na, majd egy kis szünet, aztán úgy sem fogja elviselni a lelkem, hogy nem vezetem a toplistát :P Nem amúgy, segíteni is akarok az embereknek... :D

A németet meg én sem szeretem, tanulj meg franciául :D U-lá-lá

2011. okt. 29. 20:59
 9/16 A kérdező kommentje:

Bonne journée!

Egy kicsit megleptél 6érettségi vizsgaidőszakkal és a 3egytem 4különböző szakkal, minden elismerésem a tiéd. :)

Hát erre az osztályozó vizsgára kíváncsi vagyok, hogy majd tehetek-e (majd mindent megkérdezek az oktatási hivatalban). Hát mivel nem vagyok magyarországi diák és nem vagyok kapcsolatban egyik ottani gimnáziummal sem, ezért szerintem nem. De megint ha tehetnék is hova írnák a jegyemet, hogyha nem is kaphatok magyarországi bizonyítványt. :D Hát majd kiderül... de megint valahol mindegy, ha nem lehet akkor majd teszek rendes, nem előrehozottat 2013 tavaszán.

...csak akkor ugy-e sokkal több lesz a nyakamon és valószínűbb, hogy nem tudok olyan jó eredményt produkálni 6érettségi tantárgyból, mint amikor csak egyre kéne készülni.

Mindegy, egyelőre tanulok a linkelt érettségi tételek szerint és reménykedek, hogy 2013-ban csak egy emelt fog kelleni az általános orvosira. :D

Am. igen, tényleg nagyon jól hangzik/látszik (:D) külföldi szemmel ez az osztályozó vizsga lehetőség. Én ilyen lehetőségről csak most hallottam először, nálunk ilyesmi nincs.

Hát akkor tényleg csak terv szintjén vannak ezek a felsőoktatási új törvények, hát majd idővel meglátjuk...

Am. nagyon jól leírtad a költségtérítéses és a kredites rendszert is, nincsen semmi kérdésem. :D :)

Am. már tanultam egy kicsit franciául (hobbi szinten) már csak azért is, mert tavaly voltam épp Párizsban és nem akartam úgy menni, hogy nem tudok semmit. :D Am. még a spanyol is érdekelne... kitudja, majd egyszer. :D

Köszi szépen a segítséget és a többszöri terjedelmes választ! :) Nagyon sok sikert kívánok a továbbiakban!

Merci! Au revoir! Bence :)

2011. okt. 30. 10:31
 10/16 A kérdező kommentje:

Am. megtaláltam a választ az oktatási hivatal honlapján. :) Az eleje a lényeges, ami mindent elárul:

"Hol kell jelentkeznie annak a nem Magyarországon tanuló külföldi állampolgárnak, aki az idén érettségizik és esetleg a felvételi miatt emelt szintű érettségit kell tennie?

A nem magyar állampolgárságú vizsgázók is jelentkezhetnek Magyarországon egy vagy több vizsgatárgyból érettségi vizsgára. Ha a jelentkező külföldi középiskola tanulója, csak végzősként, az utolsó évfolyam tanulójaként jelentkezhet Magyarországon érettségi vizsgára. (Az érettségi bizonyítvánnyal már rendelkezők bármelyik vizsgaidőszakban jelentkezhetnek érettségi vizsgára.) Az utolsó évfolyam tanulójaként nem kell osztályozó vizsgát tennie az adott vizsgatárgyakból, és az október-novemberi, illetve a május-júniusi vizsgaidőszakban is jelentkezhet érettségi vizsgára.

Érettségi vizsgára a május-júniusi és az október-novemberi vizsgaidőszakban lehet jelentkezni. A május-júniusi vizsgaidőszakban február 15-éig, az október-novemberi vizsgaidőszakban szeptember 5-éig személyesen vagy postai úton lehet érettségi vizsgára jelentkezni a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban. Az adott kormányhivatalt a nem magyar állampolgároknak saját maguknak kell kiválasztaniuk.

A postai út esetében a jelentkezési lap január és augusztus közepétől letölthető a www.oh.gov.hu honlapról, ezt kell a kitöltés után a szükséges mellékletekkel együtt postán megküldeni a kormányhivatalnak. (A mellékletek listája a kitöltési útmutatóban szerepel.) Ha személyesen jelentkezik az érettségi vizsgára, (a fenti időpontoktól kezdődően) a kormányhivatalban fog jelentkezési lapot kapni.

A kormányhivatalban benyújtott jelentkezés esetében a vizsgázó érettségi vizsgáit a kormányhivatal szervezi meg, tehát a kormányhivatal jelöli ki az írásbeli és a szóbeli vizsgák helyszínét, a kormányhivatal kéri fel a felügyelő tanárokat, az írásbeli dolgozatokat javító pedagógust és a szóbeli vizsgára a kérdező tanárokat. A vizsgahelyszínek többnyire természetesen középiskolák, de a középiskolák csak a helyszínt biztosítják, ezen kívül semmilyen szerepet nem játszanak a vizsgázó érettségi vizsgájában. (Az érettségi vizsga helyszínéről és pontos időpontjáról is a kormányhivatal értesíti a vizsgázókat.)

Fontos, hogy a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés határideje február 15-e, és az külön jelentkezési lapokkal történik. Tehát abban az esetben, ha egy adott vizsgatárgyból szeretne érettségi vizsgát tenni, az érettségi vizsgára külön jelentkeznie kell, vagyis a két jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” egymást.

Fontos a jelentkezési határidők betartása, a határidőn túl benyújtott vizsgajelentkezéseket nem lehet elfogadni.

A nem magyar állampolgárságú vizsgázók számára az érettségi vizsgák vizsgadíj kötelesek. A következő vizsgaidőszak esetében még nincs döntés az érvényes vizsgadíjakról, tájékoztatásul a 2011. október-novemberi vizsgaidőszakban a kormányhivatalok által szervezett érettségi vizsgák esetében a vizsgadíjak a következők voltak:

a több vizsgarészből álló vizsgákra (az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgák kivételével) 17.000 Ft/vizsga,

az egy vizsgarészből álló vizsgákra 12.000 Ft/vizsga,

az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra 22.000 Ft/vizsga.

A vizsgadíjat vagy az OH honlapján található jelentkezési lap kitöltési útmutatójában szereplő számlaszámra kell befizetni, vagy a kormányhivatalban kaphat a vizsgadíj befizetésére szolgáló sárga csekket. A vizsgadíj befizetéséről szóló igazolást a jelentkezési lappal együtt kell benyújtani."

2011. okt. 30. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!