Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Általános orvosi és az emelt...

Általános orvosi és az emelt szintű biológia és kémia érettségivel kapcs. Pár kérdés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az orvosi felé kacsingatok, 2013-ban érettségizem, utána pesti egyetemen szeretnék továbbtanulni. Szlovákiai magyar vagyok, lenne pár kérdésem a magyarországi érettségivel kapcsolatosan.

Ugye az általános orvosi felvételi követelményei legalább egy emeltszintű érettségi tantárgy, úgyhogy mindenképp kell érettségiznem Magyarországon is (a külföldi érettségi eredményeket középfokúnak tekintik).

Nálunk kötelező érettségizni szlovákból, angolból, magyarból + én biológiából, kémiából és matematikából szeretnék. Magyarban bioból és kémiából is akarok emeltet tenni, majd meglátom melyik sikerül jobban.

Beszámolnátok róla, hogy milyen nálatok egy érettségi? Nekem hova kell jelentkeznem? Mennyibe fog ez kerülni? Gondolom a tananyag ugyanaz, de még is van valami, mondjuk egy érettségi témalista, amit előre tudni? (hogy milyen témákat húzhatok ki).

Úgy hallottam, hogy a Semmelweis a legnehezebb és a legismertebb, és a Debrecenit is dicsérik. Hogy van ez? Melyiket ismerik el jobban? Magyarországon szeretnék maradni, itt mi a helyzet? Milyen fizetést kap egy orvos? Külföldön elismerik az itteni orvosi diplomát? Érdemes egyáltalán orvosnak tanulni?

Továbbá, tartok attól, hogy túl nagy falat és nem végzem el. Mert ugy-e mindjárt csak az alap 6év és még a szakosodás... Érdekel a bio-kémia és orvos szeretnék lenni, de ez nagyon hosszú... Tanulmányi eredményem 4,5 és már van egy felsőfokú C-típusú nyelvvizsgám(+40p.). Számolgattam, és bekerülni nem nehéz, de ott maradni... azt már nem tudom. Lehet hogy egyszerűbb lenne valami mérnökiben gondolkodni és hagyni a bio-kémiát. Az sokkal kevesebb év és az elhelyezkedési és anyagi szempontokból még talán kedvezőbb is. Nem tudom, szerintetek? Lehet hogy teljesen hülyeségeket írok, ha igen akkor világosítsatok már fel.

Várom a válaszaitokat, ha van időtök válaszoljatok mindenre. :) Remélem nem tűntem egy beképzelt strébernek.

Üdv, Bence

2011. okt. 26. 19:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Tisztazzunk valamit:

A Magyarorszagon szerzett orvosi diplomat az Unio barmelyik orszagaban elfogdjak. Mind a negy orvosi egyetemet.

Ha nem Unios országban akarsz dolgozni, akkor elofordulhat hogy akkreditacios vizsgat kell tenned. En a debreceni egytemen vegeztem, jelenleg az USA-ban tanulok kardiologusnak. Ugyanakkor ugyanez igaz, ha Kanadaba akartam volna menni. Termeszetesen mind a negy egyetemen szerzett orvosi diplomaval kimehetsz tanulni, ugyanugy a semmelweis-essel mint a pecsivel vagy a debrecenivel vagy akar a szegedivel.

A vizsga neve: United States Medical Licensure Exams (ugyanez letezik kanadai valtozatban is)

Ha egyetemet valasztasz, azt valaszd ami a legkozelebb van a lakohelyedhez, es ne dolj be mindenfele legbolkapott pletykanak.

2011. okt. 30. 11:25
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az kommentedet utolsó válaszoló. :)

Továbbá ezt találtam az oktatási hivatal oldalán: Változások a felsőoktatási felvételi eljárásokban 2012., illetve 2013. január 1-jétől.

Ide minden le van írva:

[link]

A végén a "6. Orvos- és egészségtudomány képzési terület" részben olvasható, hogy az általános orvosi-, gyógyszerészeti- és a fogorvosi képzésre 2013. JANUÁR 1-JÉTŐL SZÜKSÉGES KÉT EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA (biológia és kémia vagy fizika).

Szuper... :( :D pont attól az évtől kell két emelt, amikor én érettségizem... :( Nem tudtak volna várni még egy évet?

2011. nov. 1. 12:08
 13/16 anonim ***** válasza:
0%

Én idén pár ponttal maradtam le az orvosiról, mert a sok külföldi "magyar" szlovákiából és romániából ide jön, és a magyarok elől veszi el a helyet. Az a szép, hogy ők kint teljesen más érettségit írnak mint mi itthon, és így más esélyekkel is indulnak.

Miattuk kell nekem nekem most 1 évet itthon maradni, és jövőre újra próbálni...

Szóval te ne kacsintgass inkább a magyar egyetemek felé, maradj otthon.

2011. nov. 6. 17:53
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: Ha orvosi pályára készülsz, akkor ne legyél már ennyire utálatos. Ők is magyarok. Ráadásul tudtommal ha ide akarnak felvételizni, akkor ITT kell leérettségizniük.
2011. nov. 6. 18:31
 15/16 A kérdező kommentje:

tegnap 17:53-kor válaszolónak:

Tudod a Trianoni-békeszerződés során 1920. június 4-én Magyarország területeinek 67%-át veszítette el (mi így tanultuk, Wikipédián még nagyobb szám van) ami azt jelenti, hogy rengeteg magyar került más országba. Ezt tudhatnád...

Továbbá nekem úgyszintén magyar az anyanyelvem mint neked, de nekem idegennyelvként már muszáj szlovákot is az angol és a német mellett tanulnom és kötelező belőle érettségiznem. (úgyhogy semmivel sem könnyebb)

Továbbá az orvosira, amit itt készülök továbbtanulni szükséges két emelt szintű érettségi (2013-tól, olvass vissza!) amit Magyarországon kell letennem és nekem nem a saját tanárom fogja javítani a dolgozatomat és nem a saját tanáromnál szóbelizem!!!

Úgyhogy nem vagyok benne biztos hogy külföldről könnyebb lenne bekerülni.

UI: Szlovákiát és Romániát és minden más ország nevét nagy betűvel írjuk.

2011. nov. 7. 19:40
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
17:53 ne menj orvosnak! ők is magyarok. ahogy előbb leírták nem ők tehetnek erről, hogy nem itt élnek...ha nem lett volna a Trianoni békeszerződés..kitudja szomszédod is lehetne
2011. nov. 26. 00:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!