BME - építőmérnöki képzés?
Az építőmérnöki felé kacsingatok. Mennyire nehéz a matek? A gimiben végig 4-es voltam... szerintetek akarattal és szorgalommal bírni lehet az iramot? Vagy nem is a matek a legnehezebb az egészben?
Milyen ágazatot majd szakirányt érdemes választani az alapképzés során?
Az is érdekelne, hogy a diploma megszerzése után mennyire könnyű/nehéz munkát találni. Végzett építőmérnökök mennyit keresnek? Mi a helyzet az itteni és a külföldi elhelyezkedéssel?
Minden érdekel. :) Várom válaszaitokat!
A matek elég nehéz, sokan is buknak belőle, de az A1 és A2 a többi karnak is ugyanaz. Nekünk van pluszban egy A3 is, az már kicsit könnyebb. Ha valaki kitartó, szorgalmas és rendesen készül a ZH-ra, vizsgára nem lesz gond. Mondjuk, ha nem tanultál deriválni, integrálni, akkor jól fel kell kötni a gatyát.
Egyébként nálunk koránt sem a matek a legnehezebb, inkább a mechanika. Az igazán kemény, a hallgatók fele a vizsgáig sem jut el. Már az első órán úgy el lehet veszíteni a fonalat, hogy csak pislog az ember...
Számomra furcsa módon geodéziából és építőmérnöki ábrázolásból is sokan buknak. Ha elég szorgalmas valaki, nem csak bulizik és van egy kis érzéke a dolgokhoz, ezek is teljesíthetőek.
Azt az ágazatot, szakirányt célszerű választani, ami legjobban tetszik, legjobban megy, úgy is mindenbe bele fogsz kóstolni. Ha például már a vizes tárgyak gondolatától is rosszul vagy (mint én), akkor nem vizes szakirányt választasz. Ha nem megy annyira a mechanika, akkor nem szerkezetest. Ha az minden vágyad, hogy hidakat, tornyokat, alagutat tervezz (mint nekem), akkor a híd, műtárgy szakirányt választod.
Jelenleg pangás van az építőiparba, később meg senki nem tudja mi lesz (jelenleg nehéz elhelyezkedni). A fizetés erőteljesen függ a cég méretétől pozíciódtól, munkakörtől (tervező, ellenőr, kivitelező, stb.). Külföldön szeretik a BME építős diplomát, el lehet vele helyezkedni.
Egyébként nagyon jó a társaság, a hangulat. A felsőbb-évesek, évfolyamtársak segítőkészek, sok a buli, szakmai program. Nálunk vannak mentorok és osztályfőnökök tankörönként, akik segítenek átvészelni az első félévet.
Mi minden érdekel még? :)
Köszi a választ! :))
Tehát a matek A1 és A2 ugyanaz az építőmérnökin és más mérnöki képzéseken is? Akkor az órákon gondolom eddig együtt is van mindenki.
Deriválni és integrálni akkor majd gyakorlok, fizikából meg akkor minden ami az erővel foglalkozik.
Hát igen, jelenleg nagyon nagy pangás... reméljük idővel beindul az építőipar... de gondolom külföldön sokkal jobb a helyzet.
Hát a BME diákéletéről én is csak jókat hallottam, remélem sikeresen leérettségizem és bekerülök.
Vannak valamilyen segédanyagok építősöknek? Valamilyen PDF-es mérnöki segédanyagokba már bele botlottam, ami leendőbeli hallgatóknak volt összeállítva. Átnézegetném :)
A matek kurzusokat karonként szervezi a TTK, egyrészt mivel bele kell passzolni az órarendbe és ezt nem lehetne megoldani minden kar esetére, másrészről minden kar megtölt egy előadót a matek előadásokon. Elvi akadálya nincs, hogy más kar matekját vedd fel, de az nem fog bepasszolni az órarendedbe, ezt inkább azok csinálják akik csúsznak.
Ha már tudsz deriválni, én nem erőltetném a nyáron, majd át tudod nézni amikor már ott jártok. A gond inkább az, hogy ezeket pár hét alatt lezavarják, és aki korábban nem tanulta, annak nincs ideje felfogni sem, hogy mi van.
Én fizikával sem foglalkoznék, de ha van kedved, akkor a hőtágulással kapcsolatos részeket is nézd át. Mondjuk emlékeim szerint a középiskolás fizika tudásom már az első statika előadáson kevés volt :). Én inkább élvezném a nyarat a helyedben...
A gond az, hogy külföldön sem sokkal jobb a helyzet, a gazdasági világ válság nem csak minket érintett, érint.
Itt vannak a tanszékek:
Mindegyiknél van egy oktatás fül, arra rákattintasz és előjönnek a tárgyak. A tárgyaknál szoktak lenni előadásjegyzetek. Csak akkor nézd meg, ha nagyon kiváncsi vagy...
az órarend és mintatantervek itt vannak
Némi ismertető a karról, tárgyakról.
fórum, ahol a jelenlegi és leendő mérnökhallgatók, mérnökök beszélgetnek
"Valamilyen PDF-es mérnöki segédanyagokba már bele botlottam, ami leendőbeli hallgatóknak volt összeállítva."
Erre kiváncsi lennék.
Most felvételiztél, vagy majd csak fogsz?
én is 4es matekkal mentem, de az még tényleg a könnyebb fele. a matematikus hallgatók kb abból élnek, hogy 1500-2000/óráért készítik a mérnököket a zh-ra. Ha kifogsz egy jót, akkor 1-2 óra alatt simán megtanítja neked.
A szakirány választás kicsit lutri. Az összes tanszék azt magyarázza, hogy az ő szakiránya a legjobb. Válaszd azt ami megy és ami érdekel... Nem tudok jobbat.
Matekon csak a hallgatók fele szokott bukni, az igazi adu az a fa falazott és kőszerkezetek nevezetű csoda, amiből 80-90 között van a bukás
Hát a deriválás nem nagyon megyen, gyakorolni kell. A nyarat meg élvezem rendesen, nem kell félteni :D
"A gond az, hogy külföldön sem sokkal jobb a helyzet, a gazdasági világ válság nem csak minket érintett, érint."
Nem tudom hogy most hányadéves vagy, de így pár év után szerinted mennyire érdemes ezt a szakmát tanulni?
Felvételizni és érettségizni jövőre fogok.
Megtaláltam a segédanyagféléket is, a bmeforum.info-n botlottam bele pár napja. Itt van pl. egy: [link]
Köszönöm a válaszaitokat és a linkeket, felpontoztam mindenkit! :)
igen, az egy segédanyag. ó hogy azt a tárgyat mennyire nagyon gyűlöltem. egy teljesen fölösleges szar. az előadás katalógusos, de ha rám hallgatsz, csak akkor mész be, amikor nagyon muszáj. úgy néz ki, hogy beoson a terembe egy bácsi és amire észreveszed, hogy ott van, már felrajzolt egy csomó vackot. Aztán elkezd magyarázni a mikrofonba olyan halkan, hogy a második sorban sem hallani semmit. Ok, ezek régi sérelmek XD
szakirány:
infrastruktúra: hát jópofa dolog, de te is látod, hogy mi megy most az országban. az útépítésben hatalmas a korrupció és nem is építenek olyan sok dolgot. ha jó helyre kerülsz sok pénz, ha nem jön be akkor csicska egy életre. ez az út vasút
vízépítés: elvileg könnyű állást találni, mert hiány van, de nem fizetnek olyan jól
szerkezet: a válsággal hatalmasat szoptak. az első építkezés, amit le lehet állítani, ha nincs pénz. a gátat mindenképp meg fogják csinálni, de az irodaház nem biztos, hogy felépül. elvileg a geotechnika és a magasépítéstan jó, de hídra azt mondják, hogy nem érdemes menni. ezt nagyon nem látom igazán, mert nem az én szakirányom.
földmérő és térinformatika: családias légkör (20 ember/ évfolyam) mindenki ismer mindenkit. jó, mert ki lehet vele könnyen lépni az építőiparból az ingatlan nyilvántartás felé. ismered az embereket, akkor is perel 2 négyzetméter földért, ha drágább a földmérőt kihívni, mint amennyit a kertje ér...
am ne parázz rá ennyire. 3 féléved lesz választani :)
Igazából engem is ez a szak érdekel, és most sok infót tudtam meg. Én is köszönöm szépen! Még két dolog érdekelne. Szabadkezes rajzból nem vagyok igazán jó, ezért is lemondtam az építészmérnök szakról. Az építőmérnökin van szabadkezes rajz, vagy csak szerkesztések (az utóbbival semmi bajom nincs)?
És még egy cseppet sem elhanyagolható, fontos kérdés: A fiúk és a lányok aránya milyen ezen a szakon ?:)))))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!