Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Számtani sorozatok? Valaki...

Számtani sorozatok? Valaki tud segíteni?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ez nem nehéz téma, de valamiért nem értem. Ha mondjuk a1=2 és a d=4, akkor hogy számítom ki az Sn-t? Tudom, itt a képlet: Sn= a1+an/2 xn.

Egyáltalán mi ott az a sok n?

Előre is köszi szépen!

2011. máj. 1. 10:01
 1/2 Patrrak válasza:
Előszöri is a sok "n" egy olyan tetszőleges szám ami bármi lehet. Én egy kicsit másképpen tudom a képletet a számtani sorozatnak: an= a1+(n-1)*d vagyis a te példádból kiindulva akkor keressük a 3. számot vagyis az: a3=? -> a3=a1+(3-1)*d -> a3=2+2*4 ->a3=2+8 -> a3=10; Rákérdeznék hogy a mértani sorozatokkal mit kezdesz és hogy állsz a Sn-hez vagyis a sorozat összegéhez.
2011. máj. 1. 10:19
 2/2 anonim ***** válasza:

Sn az az érték (Legalábbis középiskolában ez a leggyakoribb jelölés) amely azt mondja meg a számtani sorozatoknál, hogy mennyi az első n tag összege.

Amit fent felírtál, az számtani sorozat összegképletének egy explicit alakja, s ez lehetőséget nyúlt nekünk arra, hogy ha tudjuk az első és az n. tagját a sorozatnak, akkor kiszámoljuk az Sn értékét.

a1= a számtani sorozat első tagja

an= a számtani sorozat n. tagja

n = ez elég egyértelmű

2011. máj. 1. 10:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!