Számtani sorozatok, megakadtam?
Még sosem kértem innen segítséget, de úgy látom eljött az ideje. :D Szóval adott 3 szám, ami számtani sorozatot alkot, összegük 15. Ha a középső számból 1-et kivonunk, egy mértani sorozat szomszédos tagjait kapjuk. Mi lehet a három szám?
Tehát, odáig eljutottam hogy (5-d)(5+d)=4 / a négyzeten/ de hogyan tovább? Nem azt kérem hogy oldjátok meg helyettem, csak hogy segítene valaki-e abban hogy mi a köv lépés..stb. :)
Köszönöm előre is.
Nem vagyok benne biztos, hogy ez így jó - mindenesetre nekem jó lett ellenőrzéssel.
Tehát:
(5-d)(5+d)=4^2
Négyzetre emeled a négyet, vagyis az 16.
Aztán én összeszoroztam a zárójelben lévőket, így jött ki nekem
25-d^2=16 /+d^2
25=16+d^2 /-16
9=d^2 /gyök alatt 2
3=d
Nekem ez jött ki, de ha rosszul értelmeztem, szóljatok rám, mert már évek óta nem foglalkoztam matematikával, és sokat felejtettem! Bocs, hogy levezettem, de én így tudtam leginkább elmagyarázni.
Viszont én nem értem, hogy jutottál el idáig, nekem nem ment volna.
jézusom.. eléggé kiment már a matematika a fejemből, ha már egy másodfokút sem vagyok képes felismerni :DD :/ köszönöm a válaszokat :)
második válaszoló, szerintem jó a megoldásod, nekem is 3 jött ki :)
köszönöm még egyeszer :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!