Mit gondoltok az alábbi egyetemi szakokról?
Szóval előre leszögezem, hogy azért teszem fel ezt a kérdést, mert szeretek előretervezni és érdekelnének a valódi emberek tapasztalatai, tanácsai, gondolatai, minden ami nem a Chat Gpt-től van.
Még van pár évem az érettségiig, de úgy tervezem, hogy töriből és angolból fogok emeltezni. Úgy látom, hogy leginkább a társadalomtudományok és a gazdaságtudományok érdekelnek, illetve elvétve a bölcsészettudomány vagy természettudomány.
Az alábbi szakok érdekelnek:
Nemzetközi tanulmányok
Szociológia
Politológia
Anglisztika
Gazdálkodás és menedzsment
Közgazdaságtan
Nemzetközi gazdálkodás
Turizmus és vendéglátás
Földrajz

Le kellene szűkíteni, mert ezek eléggé szerteágazóak.
Van rálátásom, melyik munkával milyen lehetőségek vannak, de nem tudom, van-e értelme belemenni.

Turizmus és vendéglátás sok területén nem is szükséges feltétlen diploma, inkább a gyakorlat számít. Akikkel én végeztem eléggé szerte ágazó módon helyezkedtek el. Ebből néhány érdekesebb sztori:
- volt aki üzemeltetett helyeket egy jó darabig, de a Covid helyzet odavágta a dolgot
- volt aki vendéglátásban nagyon fancy étterembe készítette az ételeket
- valaki boltot vezetett sokáig, de ő már más területen dolgozik most.
Nemzetközi gazdálkodással főleg beszerzés vagy fuvarszervezes területen tudsz elhelyezkedni. De ez a beszerzési terület is olyan nagyjából, hogy a kisebb beszerzéseket, akire tudják azt rátestálják.
Gazdálkodás és menedzsment: ezen a szakon évente kB. 1000-en végeznek, csak hogy a nagyságrendjét szemléltessem. Nagyon telített ha ezt választod akkor legyen valami spec. skilled még pluszba.
Előbbi kettő esetbe pedig a nyelvtudás fontos még, régebben két idegen nyelvből kellett lenni nyelvvizsganak a diploma megszerzésehez. Most nem tudom pontosan, hogy elvárás-e még.
Köszönöm 5-ös
Engem az igazság érdekel, hiszen nem akarok büfészakra menni, de azért szerintem ez már túlzás hogy az orvosin és a mérnökin kívűl minden büfészak, vagy ha nem az akkor meg örökké munkanélküli leszel vagy minimálbérért dolgozol majd… szerintem vannak sokan a világban akik nem mérnökök vagy orvosok és valahogy megélnek, jól élnek. Nem hinném, hogy egy gazdasági szakkal +3-4 nyelvvizsgával se Nyugaton se itt ne lehetne elhelyezkedni jó pozícióban… nyilván az anglisztika, politológia, szociológia kicsit büfé, de ezekkel is ellehet valahogy helyezkedni

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!