Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha már kétszer kiszórtak az...

Ha már kétszer kiszórtak az SZFE felvételin, akkor van még értelme jelentkezni?

Figyelt kérdés

21 éves lány vagyok, eddig kétszer felvételiztem. Mindkétszer a második rostán vágtak ki.

Színjátszó körbe jártam gimi alatt, magántanárhoz, magyar nyelvet és irodalmat emelt óraszámban tanultam, de úgy látszik ez sem volt elég. A tavalyi felvételi óta már nem is jártam se tanárhoz, se nem gyakoroltam színjátszást. Nem foglalkoztam semmi ilyen jellegű dologgal. Anyukám erősködik, hogy utoljára próbáljam meg. Ha felvennének, akkor szívesen csinálnám, de már annyira elment a kedvem a felvételitől a kudarcok miatt, hogy nem érzem valósnak az esélyeimet. A jelentkezők huszad részét veszik fel.

Most egyetemre járok, magyar szakra. Ezt is szeretem, csak nincs vele sok jövőképem. Ha felvennének az SZFE-re, akkor azt csinálnám.

Van értelme még kapálózni? Vagy fogadjam el, hogy nem vagyok annyira színész alkat, mint amennyire gondoltam magamról?

dec. 4. 22:25
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Sok nagy színész csak sokadikra tudott felvételizni. Ha már a második rostáig eljutottál, akkor valami tehetség biztosan van benned.

Ha az SZFE nem jön össze, vannak például színitanodák is, ott is lehet azért tanulni/sikereket elérni.

dec. 4. 22:53
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Érdemes újra jelentkezni, hiszen egy újabb kudarcélményen felül nem sokat vesztesz akkor sem, ha nem vesznek fel. Márpedig a színész pályának sajátja, hogy rengeteg a kudarcélmény (pl. nem te kapod meg a vágyott szerepet, ehelyett egy 3 mondatos szereppel kell megelégedned, vagy még azzal sem). A színikritikusok is lehúzhatnak a premier után, s ennek ellenére a szerepet lelkesen tovább kell játszanod. Úgyhogy fogd fel ezt a felvételizgetést egy kudarctűrés-tréningnek. Rossz kudarctűréssel nagyon sokat fogsz szenvedni a pályán.
dec. 5. 08:19
 3/10 A kérdező kommentje:
Többek között ilyen miatt is gondolkozok azon, hogy mennyire érné meg. 10-15 végzett hallgató közül a fele nem is tud elhelyezkedni színészi pályán, mert egyszerűen nincs annyi kőszínház, amennyi biztosítaná a helyüket. Az elhelyezkedettek közül pedig egy része nem lesz sikeres, csak mellék, akit a maximum nagyon fanatikus színházrajongók ismernek. Félreértés ne essék, nem a hírnévre vágyom, de az ember sikeres akar lenni, bármilyen területen, nem elhanyagolhatóan meg is szeretne élni a munkájából. Ezért vacillálok. Ez lenne a szerelem egyetemem és munkám, de hogy okos döntés-e, az más kérdés.
dec. 5. 18:44
 4/10 anonim ***** válasza:
Több olyan színész(nő) van akinek az ötödik, hatodik felvételi sikerült. Hajrá. De azért legyen B terved. Vagy probáld meg Kaposvárt is.
dec. 6. 05:32
 5/10 A kérdező kommentje:
Van B terv, most is azon vagyok, magyar szakon tanulok. :)
dec. 6. 08:59
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem aki igazán színész akar lenni az megtalálja a módját. Sok nagyon tehetséges fiatalt nem vesznek fel első sőt második, harmadik próbálkozásra sem. El lehet menni ilyenkor más helyre színészetet tanulni. Pl ott van a KIMI, ami ugye érettségire épülő, színész I. és színész II végzettséget ad, de közben már játszanak színházban, bekerülnek körökbe, lesz tapasztalatuk. Sokan még ez után felvételiznek színművészetire. Vagy a Pesti színház tanodája, vagy a Nemes Nagy érettségi utáni képzése. Ha színház közelében szeretnél lenni ezen az úton kell elindulni, a magyar szak és az, hogy ahogy mondod idén már nem is készültél azt mutatja, hogy nem akarod annyira. Azt szokták mondani, színművészetire az menjen, aki semmi mást nem tud elképzelni, hogy mással foglalkozzon.
dec. 9. 23:01
 7/10 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy valóban nem akarom annyira. Azonban hiába szeretném, ha közben két lábbal is kell állnom a földön. Nem pazarolhatok arra éveket, hogy próbálkozok, aztán rosszabb esetben nem lesz a végén belőle semmi olyan komolyságú dolog, ami a megélhetést is biztosítaná.

Talán tényleg nem akarom eléggé… Ezen már én is elgondolkoztam. Pár éve jobban akartam.

dec. 9. 23:12
 8/10 anonim ***** válasza:

Neked kell tudnod, hogy a színészet/színház az utad vagy csak az SZFE. Nyilván ha előbbi akkor arra több út, több lehetőség van. Sok olyan színészünk van akik sose járt az SZFEre. Nem akarok neveket mondani, de talán a magyar színjátszás korszakos alakját illik megemlítenem. Latinovits Zoltán. Ő sose járt színművészet főiskolára.

Ha azt érzed, hogy ez színészet a te utad akkor ahhoz (mint minden máshoz amit komolyan csinál az ember) nagyon sok kitartás, alázat és nagyon sok lemondás kell. Ha ezt szeretnéd csinálni akkor ne csak SZFEben gondolkozz, meg lehetne próbálni Kaposvárt vagy színi tanodákat is.

dec. 10. 09:32
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Andorai Pétert hatodszorra vették fel a főiskolára. Aztán Kossuth díjig jutott és a Nemzet Színésze lett. Ő volt Purábl Kúnó a Csinibabában.

Bánfalvi Esztert, Barnák Lászlót, Járó Zsuzsát ötödszörre vették fel.

Eke Angélát vagy Gombó Violát negyedszerre.

Sokáig lehetne ezt még sorolni.

Kitartás kicsi lány!

dec. 10. 19:31
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
A magyar szak sem igazán "két lábbal földön állás", nem gonoszságból, de tényleg az sem az a szak amelyet elvégezve azért világos életpálya áll előtted. Ahogy többen írták, nagyon sok színész nem végzett SZFE-t vagy sokadjára vették fel, közben már játszott. Csak te tudhatod mi a szíved vágya. Ha a színészet akkor felvételizz SZFE-re újra, plusz szinitanoda, segedszínész végzettséget adó iskolákba is. Ha oda se vesznek fel, akkor van egy válaszod. Ha oda felvesznek, akkor végre elindulhatsz a pályán amit szeretnél. Vagy maradj a magyar szakon, mert szereted, mondd meg anyukádnak, hogy már nem szeretnél színész lenni, max hobbiból.
dec. 11. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!