Van értelme így jelentkezni egy egyetemi szakra?
"Hiszen elviekben ugyanazokra az órákra kellene járnom, ugyanazokkal a követelményekkel, mint az ösztöndíjasok, csak nekem pénzbe kerül, vagy ez nem így működik?"
Ez mindenhol így van, az általános eljárásban felvett emberek között is. Ugyanazokra az órákra járnak az államilag támogatott és az önköltséges képzésre járó emberek. Az egyetemnek az az egy számít, hogy mindenkinek a képzése ki legyen fizetve (saját pénzből vagy az állam által), azon kívül viszont pontosan ugyanúgy működik minden.
Nyilván azért hirdették meg a szakot a pótfelvételin, mert maradt hely. És azért hirdették meg önköltségesen, mert úgy is lehet jelentkezni.
Szóval nem teljesen értem a kérdésedet. Ha egy szakra csak államilag támogatott módon vesznek fel embereket, de valakinek szörnyű átlaga lesz, akkor azt az egy embert az fogják sorolni (az adott egyetem szabályainak megfelelően) önköltségesre. Senkit nem fog érdekelni, hogy ő egyedül nincs államilag támogatott képzésen. Ugyanez a helyzet a felvételinél is.
Ha csak egyetlen ember jelentkezik önköltségesre és eléri a minimális ponthatárt (280 vagy 290 asszem), akkor is felveszik. Sőt ebben az esetben az elért pontja lesz a ponthatár. Ez alól kivételt képeznek az olyan szakok, ahol magasabb a minimális ponthatár, mint pl. a pszichológián.
Egy szakon belül mindenki ugyanazokra az órákra jár. Senkiről soha nem derül ki, hogy önköltséges vagy államis-e, hacsak nem mondja el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!