Ha saját vállalkozást szeretnék indítani, mi lenne a jobb szak egyetemen? Kereskedelem és marketing vagy pénzügy és számvitel?
kisvállalkozás(ok)ra gondoltam:)
Ezek az egyetemek érdekelnek: ELTE, BGE, BME, MATE, Óbudai, Edutus, Wekerle Üzleti, Metropolitán.
Ha tudtok ajánlani vagy válogatni ezek közül, nagy segítség lenne!
Köszönöm'
Hasznos szoft skillek, de egy vallalkozashoz nem ez kell, hanem erteni valamihez amire van piaci kereslet.
2 nemzetkozi porondon sikeres vallalkozasom van, semmi hasonlot nem tanultam.
És ezzel spórol havi egy huszast. Nem hiszem hogy megéri ezért éveket tanulni. Sőt, kifejezetten óriási opportunity cost, a nagy semmiért.
Kérdező, a felsoroltakat fillérekért kiszervezheted, a vállalkozás lényegét kell megtalálnod, ezeket a gyakornokok által elvégzendő feladatokat pedig delegálni. Azt kell mondjam nagyon rossz irányba tapogatózol, ha tényleg vállalkozó akarsz lenni. Ez ötletről és erőfeszítésről szól.
De mire akarsz vállalkozni?
Azt kellene tanulni, ami a core business lesz, hogy kompetens legyél
Persze, hogy megéri egyetemre járni. De konyvelest tanulni mar nem eri meg kiveve ha ez elkepesztoen erdekli, vagy konyvelo vallalkozast akar csinálni.
Én az első sikeres vallalkozasom arra alapitottam amiből a doktorimat irtam amerikaban. A tanulas jo es fontos alapkove egy eros vallalkozasi koncepcionak. 20k-t sporolni havonta egesz biztosan nem segit sokat, egy 5 fos vallalkozasnal ez a koltsegek kevesebb mint 1%-a.
8 de egy kezdő vállalkozás még egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés bevétellel rendelkezik. Ami bérleti díj és esetleg rendszeres alapanyag beszerzés mellett még kevesebb. Itt még az a 20 ezer spórolás is soknak számít. És erős kezdőtőke és ismeretségek nélkül sajna 10-ből 7 vállalkozás nem működik tovább 1-3 évnél. Utána B tervnek ez jó munka lenne a könyvelés. Mert tervei azok mindenkinek vannak, de sokszor rájönnek az emberek, hogy több a kiadásuk, mint a hasznuk.
Nálunk is 5000-es kis faluban nyitottak egy nápolyi stílusú pizzériát, mert 30-50 km-re van a legközelebbi. Rengeteget költöttek a reklámra, szépen berendezték, a főnök sütött pizzát, ha nem volt sok megrendelés és volt ideje, ő is vitte házhoz. A pincérnő a saját lánya volt. Mégis talán 2 évet üzemelt, mert egy ekkora népességű településre öngyilkosság volt egy ilyet behozni. Megyeszékhelyen hatalmas sikerük lett volna, de végül teljesen más iparban folytatta a munkát.
Anyukám is virágkötéssel foglalkozik, többségében egyetemet végzett, normális emberek rendelnek tőle virágos díszeket (értsd, nem az alja népség, akik nem a szépségre mennek, hanem az olcsóságra, mielőtt kapom a kioktatást, hogy aki nem végzett egyetemet, már nem is értelmes). Esküvőn is vállal díszítést, ballagáskor, illetve most mindenszentekkor 1 héten keresztül 0-24 melózik, de virágboltot nem nyitna. Egyik barátnője nagyobb városban próbálkozott már vele, de ott olyan sok van, hogy nagyon nehezen tudta magát reklámozni. És évközben alig vannak megrendelések, az emberek kb esküvők, ballagások, 1-2 névnap, szülinap, karácsonyi asztaldísz és kopogtatók kivételével szinte semmit nem rendelnek, nem egy olyan iparág ez, ami biztos megélhetést biztosítana. Főleg a Covid utáni nagy infláció után az ember annak örül, ha a havi megélhetését tudja finanszírozni, nem fog 5-6 ezres virágdíszekre költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!