Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha valaki egy középszintű...

HGYG11 kérdése:

Ha valaki egy középszintű érettségit újra ír, akkor azt tényleg nem számítják bele a felvételibe?(újra közép szinten való újraírásra értem)

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm azt állítja, hogy hallott olyanról, aki úgy járt, hogy kihagyott véletlenül oldalakat a középszintű érettségiből ezért újra írta, majd közölték neki hogy nem fogadják el a felvételihez, csak ha emeltet tesz belőle. Ez igaz?

2023. jún. 13. 13:46
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem ilyen egyszerű és általánosságban nem lehet rá válaszolni. Erősen szak (és egyetem) függő, mert a pontokat az alapján számolják amit az egyetem követel.

Ha az adott szakra követelmény a tárgy és nem kötelező belőle emeltet tenni, akkor számítani fog, hisz abból számolják majd az érettségi pontjait. (Persze feltéve, hogy jobban sikerült mint a korábbi.)

Ha az adott szakon nem követelmény a tárgy, vagy kötelező belőle emeltet tenni, akkor viszont hiába írja újra a közepet, a pontjain nem fog vele semmit javítani. Ebben az esetben a szóban forgó középszintű tárgy csak a tanulmányi pontokba számít, amit ugye az érettségi bizonyítványból számolnak és azon utólag nem lehet javítani. (Az új eredményt nem a bizonyítványba fogják írni, hanem csak egy tanúsítványt fog róla kapni.)

2023. jún. 14. 00:02
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha pl. jogra jelentkezel, és a közép magyart csinálod újra, és mondjuk 90% lesz, tavaly meg 60% lett, akkor nyilván az új eredménnyel jobban jársz, és azt fogják számolni a törivel együtt. Nem kell emeltezni hozzá, ez butaság. Közép eredményt ugyanúgy figyelembe vesznek, amennyiben felvételi tárgyról beszélünk. Bioszból viszont hiába érettségizne újra valaki ebben az esetben, mert az nem felvételi tárgy jogon.

Én is újraérettségiztem közép matekból, természetesen figyelembe vették az új eredményt.

2023. jún. 16. 22:18
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Az 1-es válaszolónak is igaza van, az érettségi átlag örök, ami a bizonyítványban van azon nem lehet változtatni, tehát ugyanannyi lesz az értük kapott pont. Csak a felvételi tárgyakból lehet javítani újraérettségizéssel. Aki duplázik, annak meg az érettségi átlag pl. nem számít.
2023. jún. 16. 22:20
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2023. jún. 19. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!