22 évesen jogi egyetem?
Sziasztok!
Most 21 vagyok, de jövőre lennék 22, mikor tudnék egyetemet kezdeni. Szeretném tudni, hogy szerintetek késő-e, ugyanis úgy tudom a jog alaphangon 5 év, +3 év szakvizsga csúszás nélkül. A Károli lenne a cél. Ezenfelül érdekelne az is, hogy anyagi juttatásokban, jövőbeli kilátásokban mennyire lehet jövedelmező.
Jogász vagyok. Nagyon jó egyetemen végeztem, cum laude diplomával, csúszásmentesen. Feleségem Summa Cum Laude, ugyan az mint én.
Hidd el, azzal hogy ezt írom csak a legjobbat akarom neked. Ha pénzre van szükséged, és nincs fideszes magas rangú ismerősöd / rokonod, kerüld ezt a képzést úgy ahogy van.
Sajnos én nem tudtam mindezt amikor bele kezdtem, végig csináltam, aztán pofán b+szott az élet.
Még az egyetemi tanárunk mondta azt, hogy a jogászok kb 80%-át a közig szippantja fel. Ez így van. A munkák amiket itt végzel nem feltétlenül jogászok által betölthető helyek, de a legjobb az egészben hogy úgy alul leszel fizetve hogy nap mint nap megkérdezed magadtól, hogy erre volt jó ez az 5 év?
Bruttó 300 az általános fizetés, ennyit kapnak a legtöbben, majd jó pár év múlva mehet fentebb, de igazán magas sose lesz. A vezetők mindig fideszes seggnyalók, akik játszák a kiskakast a szemétdombon, és soha nem fogsz annyit keresni mint az ismerőseid.
Én a jogászság elől a HR-be "menekültem" jópár éve, mert ott valamivel jobb a fizu, de oda se épp a jogi végzettségem miatt, mint inkább ellenére vettek fel.
Ember..
Az a munkám, hogy emberek állását, és fizetését irányítgatom... És olyanokat látok... Szakközépiskolai végzettséggel is sokkal jobban megfizeti egy-egy hely a munkavállalóit, mint a jogászok átlag fizetése!!
Ez pedig rohadtul kész röhej. De nyugodtan elhiheted.
A legjobb amit tudok neked mondani, hogy ha tényleg magas fizetést akarsz, akkor akkor is műszaki irányba menj, ha nincs hozzá érdeklődésed vagy érzéked. Valamiféle műszaki iskolát akkor is el tudsz végezni, ha jobban érted a dolgodat akkor mérnöki szinten is, mert azok az állások fizetnek a legjobban.
Hogy miért?
A jogászokat túlképzik. MAGYAR joggal nem nagyon tudnak külföldre menni => boldog boldogtalan itt marad, és ha már itt marad a szakmájában is próbál meg elhelyezkedni => emiatt mennek a fizetések lefelé, egészen a sárga földig.
A műszaki végzettségű ember tudását külföldön is kamatoztathatja => elég sokan így is tesznek, és már önmagában is sokkal kevesebben mennek manapság ilyen irányba => kevés a jó szakember !! MAGAS A BÉR.
De figyu, utána néztem. Ha elvégeznél egy teljesen sima 1-2 éves villanyszerelői képzést, már kapásból annyit keresnél, mint egy jogász 5-10 év munkaviszonnyal (vagy sokszor még többel). Igen.
Sőt, van ismerősöm aki tök fiatal srác, villanyszerelői iskolája van, az a munkája hogy vezetékeket szerel, és 500 ezer bruttót kap. VIDÉKEN.
Amikor tárgyalok a partnercégekkel, hogy milyen embert keressünk nekik az agyon fizetett gyári villanyszerelői pozíciójukra (ahol csak karban kell tartani a gépeket villamossági szempontok alapján, és nem is a legmagasabb képzettség kell oda) az egyik fő szempontjuk, hogy nagyon fiatal ne legyen, mert ugródeszkaként használná, megalapítaná a saját cégét, vagy elmenne olyan céghez ami többet fizet (mert ezeket az embereket elkapkodják a cégektől, igen) És a fizetést amit ajánlottak arra a szakra meghallottam, és leszakadt a pofám.
De most komoly leszek. És tényleg, ha valaki nem hiszi el akkor sajnálom, én tényleg esküszöm hogy nem hazudok.
Egy sima gyári gépkezelő annyit keres mint egy átlag jogász, sőt, sokkal jobban.
Az egyedüli szempont amit itt látok a jogászság mellett hogy kényelmesebb a munka. Sokkal kevesebb pénzért.
De tudod mi a legfájóbb ebben az egészben??
Ahogy magadat fogod érezni a munkaerőpiacon. A saját értékedet. Az, hogy tulajdonképpen nincs olyan szakma a kezedben amivel ne lennél azonnal leváltható tömegember. Ha azt mondod hogy felmondok, a főnök azt mondja hogy oké, szia, a helyedre további 200-300 ember jelentkezett úgy is amikor felvettünk.
Nekem rokonom van aki informatikus. Egyszerű programtervező. Róla, valamint az ő apjáról, aki több éve műszakvezető gépkezelő egy gyárban hallottam, hogy amikor fel akartak mondani mert a rohadt jól fizető munkájuknál is jobbat találtak, megkétszerezték a bérüket, szó szerint.
Nem akarta elengedni őket a főnökük. Ez a qva nagy különbség.
Ha elfogadsz egy jó tanácsot a HIÁNY szakmákat próbáld meg megtanulni, ne a túlképzett, tömeg szakmákat. Villanyszerelés, informatika, műszaki végzettség. Ezek mind olyanok hogy ha jó leszel bennük kapkodnak majd utánad, és ha megcsinálod majd a saját vállalkozásodat annyi pénzt keresel amennyit akarsz, sőt, külföldre is lesz lehetőséged kimenni.
Ha valaki elkapott volna engem és felpofoz amikor jogásznak akartam menni.. Ha legalább egy ilyen üzenetet láttam volna. Az jó lett volna..
#12 én is jogra készülök. Kifejtenéd nekem ezt privátban kérlek amit itt leírtál?
Köszönöm!
Kifejtem én neked itt is szívesen, így legalább a lehető legtöbb emberhez jut el az infó. Hátha jót teszek ezzel.
Mi lennél jogászként? Gondoljuk át, reálisan. Az ember úgy is laikusként annyit tud a jogról amit a filmekben lát, az ráadásul angolszász jogrendszer. Max annyit sejthet róla hogy doktor, tehát magas presztízs.
Az az általános közvélekedés hogy ha valaki jogász, nem lesz megélhetési problémája. De nézzük. Végzel az egyetemen, kezdő vagy.
1) Céghez mennél?
- ÓRIÁSI szűrés
- Kisajtolják belőled a lelket
- elvárják a szakvizsgát az előremenetelhez, (erről később írok)
- Ha hiszed ha nem, ott sem túl jó a fizetés. Nekem egy óriás cégnél bruttó 350-et ajánlottak.
2) Ügyvéd lennél?
- Találj olyan ügyvédi irodát, ahol eleve adnak fizetést, és nem ingyen vennének fel, vagy fizess te a tapasztalatért, de ha fizut is kapsz az éhbér 150-200 BRUTTÓ maximum. Úgy hívják, ügyvédbojtárkodás.
- Szakvizsga kell ahhoz hogy ügyvéd lehess
- Minden kanyarban van minden városban 4-5 ügyvédi iroda, tehát sok sikert ahhoz hogy sikeres legyél
- A legtöbb ügyvéd irodának bojtárra és nem ügyvédre van szüksége amikor felvesz téged, tehát ha megvan a szakvizsga elbocsátanak.
- Pont amiatt mert rengetegen vannak, ez sem fizet agyon, hacsak nem vagy sztárügyvéd.
3) Bíróság?
- Létszámstopp van már mindenhol kb.
- Bíró csak max kihalási alapon lehetsz, vagy legtöbbször úgy se, volt summás évfolyamtársam akinek a saját anyja nem tudja átadni a bírói helyét mert a helye meg fog szűnni ha nyugdíjba megy.
- Nagyon sokáig fogalmazónak kell lenned ahol szintén nem fizetnek az egekbe, vannak akik egész életükben azok..
4) Ügyészség?
Ha nincs kapcsolatod, és nincs kapcsolatod, de ha kapcsolatod nincs, és még ráadásul kapcsolatod se akad, akkor hagyjuk.
5) Közigazgatás.
Na igen. Itt elhelyezkedhetsz.
Bruttó 300 az alap amit adnak. Egy önkormányzatnál hatósági ügyintézőként nekem 270 bruttót akartak adni. Eddig a max amit kiszedtem a közigből az 350 volt.
6) Jegyző?
Szerintem mindent elmodok azzal, hogy a főnököd egy megválasztott laikus. Mindig próbál ügyeskedni, és neked kell majd szó szerint harcolnod vele mit lehet mit nem. És ez az állás sem fizet annyira jól mint sokan hiszik.
Na igen, de ha szakvizsgád meglesz, akkor sokat keresel, nem?
Igen, szakvizsgás jogász már haza vihet 380-450 körül is akár, ha nagyon régóta van ott és kb életpályája van, 500 körül is lehet a fizetése a végére.
De a szakvizsga tudod hogy mi?
Sok ismerősöm szív vele. A lényeg hogy óriási szívás az egész. Direkt buktatnak, a legokosabb summásokat is úgy vágják ki mint a sicc sokszor. Feleségem munkatársa több hónapig tanult, felment pestre (mert mindig fel kell menni vizsgázni, ráadásul a vizsgadíj is drága) levizsgázott, majd felhívták pestre hogy az eredményt megtudja (igen, azért is fel kell menned hogy megtudd, megbuktál) és amikor kivergődte hogy had nézze már meg azt a rohadt papírt, mert tudja hogy jót írt, úgy mutatták neki a papírt hogy a kezükkel kitakarták a nagy részét, és amikor elkérte a papírt és megnézte, látta hogy letakarták a jó megoldást, és kiharcolt egy átjutást így.. A szakvizsga ISZONYAT nagy szívás. Nem kicsit. Ezt ne úgy képzeld el mint egy államvizsgát. Aránytalan az egész. De miért is?..
Most HR-esként dolgozok egy nagy cégnél, és úgy kapok 370 ezret.
És lényegében az a dolgom, hogy keresem az embereket különböző szakmákra.. és hát látom hogy milyen szakmával mennyit lehet keresni..
És amikor azt látom, hogy egy kikúrt minőségellenőr is 400+-ot kap középiskolai végzettséggel, kicsit kinyílik a bicska a zsebemben.
Egy sima gépkezelő keres annyit mint én, de még ő is sokszor inkább 400+-ot kap. Oda annyi az előfeltétel, hogy "valamilyen" műszaki végzettséged legyen.
Sokan szakközépiskolával kapják ott a pozíciókat meg, mert már az is ad műszaki képzést, oda az elég.
Ne higgyetek nekem ha nem akartok, de egy kiba!zott biztonsági őr is 670 bruttót kap. Amikor megláttam.. édes istenem.
És ezek még azok a szakmák amiket elláthat egy középiskolát végzett ember is!!!
Sokszor összemosolygunk munkatársammal, aki szintén rendelkezik minden egyetemi végzettséggel, hogy hát látod ez az ember középsulival mennyit kap? Többet mint mi :D Csak hát mi meg egyetemet végeztünk :D Szörnyű..
Nem tőlük sajnálom mert dolgos és rendes emberek, nem erről van szó. De az ember azt hinné ha ott görnyed a kikúrt jogi egyetemen 5 évet, akkor az kifizetődik. De nem.
Köszönöm hogy megosztottad a tapasztalataidat. Viszont jól értelmeztem, hogy te vidéken dolgozol és ott végezted el a jogi kart?
A fővárosban talán több a lehetőség
Én közigben dolgoztam sokáig éhbérért, fővárosban. Még az osztályvezető jogász is nézegette hogy hol máshol tudna elhelyezkedni hogy jobb fizetést kapjon. Az állam nem fizet túl jól. Nincs mindenre pénzük, csak a hülyeségekre.
Vicc ez az egész sajnos :(
Ja meg van egy haverom aki ügyvédi irodától jött el, de úgy mesél róla mint valami horror vesztőhelyről :D Elég vicces.
Meg volt régen egy munkatársam aki aljegyző volt, és PTSD-s tüneteket produkál amikor csak mesél róla.
Szóval ja, hát ez a jogi szakma ilyen :D hasonlít a tanársághoz ebből a szempontból, miniatűr fizetésért gürizni csak annak éri meg aki tényleg szereti csinálni :D Aki a pénzt meg a hatalmas karriert várja az csalódhat.
Én azt tanácsolom hogy ha nincs konkrét célod, terved, reális elképzelésed akkor vakon ne nagyon vágj bele. Szadizmussal ér fel :D
A fővárosban meg én amúgy úgy hallottam hogy inkább az eltéseket, pázmányosokat alkalmazzák, de hát őket is okádja ki az egyetem minden félévben. Ott meg aztán megy a szűrés is rendesen. A túlképzés egyébként sajnos tényleg valós dolog, mert kb mindenki elvégezheti már ezt az egyetemet :D Olyan évfolyamtársaim voltak hogy csak úgy néznél.. és simán meglett a diplomájuk :D de hát ez van sajnos így áll a piac.
Elhiszem amiket mondasz, és biztosan reális. Néhány folgot viszont nem értek.
Azért egy ELTE-t nem hiszem, hogy bárki el tudja végezni. Köztudott, hogy az az egyetlen viszonylag színvonalas jogi egyetem az országban.
Másrészt tényleg nem értem hogy mi lesz akkor azzal a sok jogásszal aki évente elvégzi az egyetemet.
A mérnökinfóról tudok jókat mondani.
Nekem egyetem során koliban legjobb haverom azt tanulta. Hát jó ha tudod, hogy pokolian nehéz. A haverom valódi zseni volt, ő tanította több évfolyamtársát is, és még így is csúszott egy félévet a hálóval.
Viszont azt is tudom mondani hogy rohadtul megéri a befektetett energiát. Lehet hogy megéri egyetem alatt matektanárt fogadni aki érti is a dolgát.
Volt olyan tanáruk aki azt mondta nekik hogy aki meg tud csinálni egy, a képzés tekintetében sima, középvizsgát, az kap tőle állásajánlatot. Konkrétan annyian nem tudják megcsinálni. Az elején kezdtek vagy 80-an, a végére 10-12 ember végzett. Nagyon nehéz.
Viszont mocskos sok pénz van benne :D Mivel hálózatról szól a szakma lényege, így külföldi cégeknek tudsz majd itthonról is akár home officeból dolgozni. A rendszerüket fenntartani, ilyesmi. Haverom azóta kb milliomos. Csak külföldi önéletrajzai vannak, és sose hagyta el az országot.
Szóval hajrá, az egy qva jó szakma, viszont kitartást és nagy küzdelmet igényel. Igazi elszántságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!